NENASÝTENÉ MASTNÉ KYSELINY
Pre silné a zdravé srdce je ideálne konzumovať nenasýtené mastné kyseliny, v preklade omega 3 a omega 6, ktoré sa bežne nachádzajú v rôznych olejoch, ako sú napríklad: ľanový, olivový, slnečnicový, sójový, či tekvicový. Losos, sardinky, sleď a tuniak sú najbohatším zdrojom omega 3 mastných kyselín. Znižujú krvný tlak a zaručia zmiernenie rizika srdcového infarktu na tretinu.
VLÁKNINA
Dôležitú úlohu zohráva aj vláknina, ktorá má blahodárne zdravotné benefity pre naše telo. Okrem iného sa stará aj o zdravie srdca, nájdete ju napríklad vo fazule, pomaranči, šošovici, špalde, no najviac sa jej nachádza v chia semiačkách a v tekvicových semienkach.
ZDRAVÉ POTRAVINY
Avokádo
Avokádo obsahuje tuk, ktorý znižuje hladinu zlého cholesterolu. Je bohatý na draslík, fosfor a iné vitamíny a navyše umožňuje účinnejšie vstrebávanie ostatných karoteoidov.
Ľanové semienka
Ľanové semienko obsahuje vysoký obsah omega 3 mastných kyselín, lignanov a slizových gúm, ktoré sa starajú a srdce. Majú antioxidačnú a protizápalovú ochranu, regulujú krvný tlak a znižujú cholesterol.
Oriešky
Makadamové orechy, mandle, vlašské orechy sú plné omega 3 mastných kyselin. Len pozor na ich vysokú kalorickú hodnotu.
Pohánka
Pohánka obsahuje rutín, ktorý pôsobí priaznivo na pružnosť ciev. Spolu s vitamínom C znižuje riziko mozgovej mŕtvice a trombózy.
Ďalšie potraviny pre zdravé srdce:
-ananás
-hrozno
-ovsené vločky
-ružičkový kel
-slivky
-sója
-špenát
-tofu
-zeler
-zemiaky