pixabay.com
StoryEditor

Mozgová príhoda: ako rýchlo treba ísť do nemocnice, aby nezostali trvalé poškodenia?

05.09.2017, 11:20
Zdravie
Včera obletela Slovensko správa, že mladý moderátor Boris Pršo leží v nemocnici vo vážnom stave s krvácaním do mozgu. Diskutuje sa o tom, že to bola mozgová príhoda.

Na Slovensku zomiera na mozgovú príhodu o 50% viac ľudí ako v západných krajinách EÚ. Čo za to môže a čo robiť, keď sa to nedajbože niekomu z vašich blízkych stane?

 Čo to presne mozgová príhoda (mŕtvica, porážka) je?

Ide o náhle uzatvorenie niektorej z tepien a následné nedokrvenie mozgu (ischemická príhoda) alebo krvácaním do mozgu (hemoragická príhoda).

Ak ste si mysleli, že na mozgovú príhodu ešte nemáte vek, ste na omyle, môže sa to stať aj mladému človeku. Na jednej strane je to životný štýl (stres, fajčenie, alkohol, nedostatok spánku, vysoký chlesterol, zlá strava, neriešenie vysokého tlaku…) a na druhej genetické predispozície (rôzne deformácie ciev, výdute, o ktorých vôbec netušíte). Ak sa tieto faktory stretnú, katastrofa je na svete a nevyhýba sa ani tridsiatnikom. Ženy by zas mali dávať pozor na hormonálnu antikoncepciu, pretože tá sa neznáša s fajčením a pri tejto kombinácii priamo hrozí trombóza (tvorba krvných zrazenín). Mali by sme preto poznať základné príznaky mozgovej príhody a uvažovať o tejto diagnóze v akomkoľvek veku! Najdôležitejší je čas. Ak sa príhoda rieši do troch hodín od prvých príznakov, je veľká pravdepodobnosť, že sa človek z nej dostane, možno aj úplne. Ak ubehne hodín viac, je veľká pravdepodobnosť, že ak pacient príhodu prežije, zostane trvalo poškodená nejaká časť mozgu.

Príznaky:

Bolesť hlavy

Problém s rečou (pacient nerozumie hovorenej reči, nerozpráva súvislo)

Ovisnutie jedného kútika úst (pacient pri úsmeve má jeden padnutý)

Problém s koordináciou (pacient nedokáže ísť rovno)

Problém s pohyblivosťou končatín (pacientovi pri predpažení jedna ruka padá)

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:32