pixabay.com
StoryEditor

Odpovede na najčastejšie otázky, ktoré právnici dostávajú pri rozvodoch

20.03.2018, 17:46
Vzťahy
Povedzme si to na rovinu, rozvod dnes nie je žiadna rarita. A tieto otázky zaujímajú každého, kto sa ide rozvádzať, alebo nad tým aspoň premýšľa. My sme sa ich opýtali Moniky Jankovskej, sudkyne a štátnej tajomníčky MS SR. Pozrite sa na odpovede...

Patrí do delenia majetku aj nehnuteľnosť, ktorú som nadobudla pred uzavretím manželstva?

Nepatrí. Ak ste nehnuteľnosť nadobudli pred uzavretím manželstva alebo počas manželstva – darom od rodičov alebo dedením po rodičoch, tak tá nepatrí do spoločného majetku manželov.

Ako sa do delenia majetku premietne firma a jej zisky, ktorá je písaná len na manželku a len ona v nej pracuje?

Pri firme založenej manželkou pred uzatvorením manželstva nemá jej manžel nárok na časť obchodného podielu. Avšak zisky z tejto spoločnosti vyplatené počas manželstva už spadajú do spoločného majetku manželov – pri bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. To isté platí pri tomto type spoluvlastníctva aj o mzde manžela, ktorú poberá zo zamestnania.

Čo v prípade, keď byt je napísaný na oboch manželov, pričom ho kúpili rodičia manželky?

Tu je to trošku komplikovanejšie. Ak manželka preukáže, že kúpnu cenu bytu financovali jej rodičia – s úmyslom akoby darovať byt jej, a nie kúpiť ho do spoločného vlastníctva, má manželka v prípade delenia spoločného majetku nárok požadovať zníženie vysporiadacieho podielu o takto darovanú sumu.

Dá sa požiadať o vyplatenie manžela z nehnuteľnosti na splátky?

Požiadať o to sa síce dá, ale nie je na to nárok. Súd spravidla určí maximálne 14-dňovú lehotu od právoplatnosti rozsudku na vyplatenie podielu ustupujúcemu manželovi.

Musia sa pri rozvode dostaviť na súd osobne obaja manželia? Existuje možnosť, že keď sa dohodneme, stačí len poslať podpísané papiere?

V prípade rozvodu je potrebné vypočuť manželov osobne. Súd musí zistiť príčiny rozvratu manželstva, a to sa nedá zistiť inak ako vypočutím oboch manželov. Vyskytnú sa však aj výnimočné situácie, ak je napríklad manžel nezvestný alebo je jeho pobyt bol neznámy. Vtedy môže súd ustanoviť manželovi opatrovníka a rozhodnúť bez jeho prítomnosti.

Keď sa manželia nevedia dohodnúť na styku s deťmi, budú deti predvolané na súd?

Závisí to od mnohých faktorov. Dôležitý je trebárs vek dieťaťa, jeho rozumová, mentálna vyspelosť. Súd sa však spravidla obracia na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Disponuje profesionálne vyškolenými pracovníkmi, ktorí zisťujú názor dieťaťa. Po novelizácii zákona má od 1. 1. 2016 spomínaný úrad širšie právomoci pri riadení procesu vypočutia názoru dieťaťa. Trebárs také, aby ho rodič negatívne neovplyvňoval, netlačil dieťa svojimi názormi do škodlivého konfliktu lojality.

Ako sa dá dokázať, že manžel si zámerne necháva vyplácať len minimálnu mzdu, aby platil na deti nízke výživné, hoci manželka vie, že ”na ruku“ dostáva oveľa viac peňazí?

Na tieto prípady má súd účinné zákonné mechanizmy. Súd totiž napríklad hodnotí celkový životný štýl povinného rodiča. Spravidla mu asi nepomôže preukazovanie nulového daňového priznania firmy, ak trebárs jazdí na drahom aute na firemný lízing alebo platí vysoké účty za telefón. Platí zásada, že výživné na dieťa má prednosť pred inými výdavkami rodiča.

Prejavy násilia na manželkách sú čoraz častejšou príčinou rozvodov. Percento rozvedených manželstiev z tohto dôvodu je však oveľa nižšie ako reálne trpené násilie v manželstvách. Čo s tým?

Ženy sa boja ísť s pravdou von. Majú obavy, ako zareaguje rodina, priatelia a blízke okolie. V našej spoločnosti je táto téma skôr tabu. Ženy o tejto citlivej téme hovoriť nechcú, majú pocit, že by im nikto neveril. Nezhody s manželom sa snažia ospravedlňovať napríklad povahovými rozdielmi medzi nimi, pričom vinu hľadajú skôr v sebe ako v manželovi. Stále u nich prevláda pocit, že tento problém by mal zostať doma, v kuchyni. Hanbia sa, mlčia a trpia potichu. Majú obavy, že samy by finančne neutiahli chod domácnosti. Či už po rozvode, v prípade trestného stíhania, počas väzby a následne v čase výkonu trestu manžela.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 20:05