Do tejto skladačky zapadnú len tí, ktorí budú dodržiavať pravidlá.Shutterstock
StoryEditor

Novodobý fenomén sa volá symbiosexualita. Viete, ako tieto vzťahy fungujú?

23.10.2024, 14:00
Vzťahy

Dnešná doba so sebou prináša rôzne pohľady na vzťahy. Ľudia sú oveľa viac otvorení skúšať nové veci, ale aj milostné praktiky. Okrem toho ani intimita ako taká nie je takým tabu, ako bola v minulosti. Nebojíme sa prejaviť svoje city, rozprávame o svojej sexuálnej orientácii a otvorene sa priznávame aj k tak trošku neštandardným pohľadom na vzťahy. Pojem polyamoria nie je v tejto terminológii žiadnou novinkou. Na rozdiel od symbiosexuality, ktorá sa na ňu tak trošku podobá.

Pokiaľ vo vzťahu obaja z páru súhlasia so všetkými nastaveniami, potom je všetko v poriadku. Čo poviete na tento nový fenomén?

Symbiosexualita

Intimita je neustále skúmanou témou. Pravidelne sa jej venujú aj vedci a stále prinášajú nové poznatky. O tom, že je stále čo objavovať vás presvedči aj nedávny výskum vedcov z univerzity v americkom Seattli. Pomenovaním symbiosexuál sa označujú ľudia, ktorí prechovávajú náklonnosť k ľuďom v inom vzťahu. Znamená to, že sa nezamilujú len do jedného z nich, ale majú radi ich oboch. Príťažlivosť, ktorá ich k nim priťahuje je nielen tá intímna, ale aj romantická. Práve tu vzniká podobnosť s už spomínanou polyamóriou. Vo vzťahu kde funguje symbiosexualita chcú mať prospech všetci jednotlivci. Každý zainteresovaný sa tak stará o pohodlie, blahobyt a spokojnosť každého člena vzťahu.

image

Symbiosexáli dávajú do vzájomných vzťahov maximum.

Shutterstock

V čom to pomáha?

Symbiosexuáli si väčšinou nenárokujú na čas či pozornosť niektorej zo strán. Zároveň ich neovláda žiarlivosť a snažia sa o to, aby sa vo vzťahu cítili všetci dobre. Intrigy nie sú na mieste. Každý každému dáva dostatok lásky, nehy, pozornosti. Nikto sa tak vo vzťahu necíti byť o niečo ukrátený či menej cenný. Symbiosexuáli nevyhľadávajú len heterosexuálne vzťahy. Práve naopak. Tí, ktorí sa štúdie zúčastnili priznali, že ich lákajú aj iné sexuálne orientácie. Cieľom vedcov je, aby sme viac pochopili potreby ľudstva a aby zároveň odstránili predsudky o vzťahoch, v ktorých monogamia nehrá hlavnú úlohu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. október 2024 14:02