Na šťastnom manželstve treba pracovať.Shutterstock
StoryEditor

Najlepšie obdobie v manželstve je KAŽDÉ. Je dobré ak na každú otázku odpovedáte pravdu

24.09.2024, 22:00
Vzťahy

A je dobre, keď na otázku „Ako sa máš?“ odpovedáte pravdivo: „Nikdy som sa nemala lepšie!“

Manželstvo je ako horská dráha – plné vzostupov, pádov, adrenalínu. Jasné, že sú aj chvíle, keď by ste si najradšej vymenili miesto s niekým, kto len pokojne sedí na lavičke s kávou. To je metafora na vaše slobodné alebo rozvedené rovesníčky, ktoré by zas možno rady menili s vami. No bez ohľadu na to, v akej fáze sa nachádzate, manželstvo je super inštitúcia, v ktorej môžete byť šťastné celý život. Ak chcete. A ak chce váš manžel.

1. Fáza zamilovanosti: „Svet je nádherný, aj keď nám vypli elektrinu.“

Zamilovanosť. Každý deň je ako zoznamovací večer. Romantika, dlhé rozhovory o budúcnosti. Srandovné pokusy variť spoločnú večeru, ktorá sa nakoniec skončí objednávkou pizze. Je to čas, keď aj jeho zlozvyk nechávať ponožky na zemi je roztomilý. Chrápe? Áno, a ako krásne! Ale pozor, toto obdobie má aj vedľajšie účinky – ak ste si sľubovali, že nepotrebujete televízor, lebo sa budete len rozprávať, chyba. Áno, tie dni sú spočítané... Ale je to obdobie, v ktorom keď sa nachádzate, je jasné, že je krásne. Možno najkrajšie, aké ste dovtedy zažili.

2. Stabilizácia: „Už vieme, kto má aké heslá.“

Po niekoľkých rokoch sa začínate cítiť ako manželský pár – a to je úplne v poriadku. Už viete, že jeho ráno sa nezačne bez kávy a váš večer bez obľúbeného seriálu alebo pohára vína, šálky čaju, zemiakových čipsov alebo inej kalorickej pochúťky. Táto fáza je o nachádzaní rovnováhy medzi prácou, priateľmi a časom pre seba. Viete, že sa na seba môžete spoľahnúť, aj keď to znamená, že niekto musí ísť znovu nakúpiť mlieko, pretože ho niekto (samozrejme, nie vy) znovu zabudol kúpiť... Je to obdobie, keď ste šťastná, ale možno si to neuvedomujete. Máte doma niekoho, kto sa k vám dobrovoľne vracia, s kým máte spoločných priateľov, kto vám už možno nehovorí každý deň, aká ste skvelá, ale je tam vždy, keď potrebujete.

3. Rodičovstvo: „Nikto nehovoril, že spánok je luxus.“

Ak máte deti, táto fáza je ako skok do vesmíru – plný neznámych, chaosu a neočakávaných situácií. Nič nestíhate, máte aj pocit, že nič nezvládate, nespíte, málo jete, nikam nechodíte, dni sa navlas podobajú a vlastne je každý iný. Detské sople a choroby, témy úplne iné ako kedysi, keď pozeráte romantickú komédiu, máte pocit, že sa vám a vášmu životu vysmievajú... Ste unavená, ale šťastná. Je to oveľa krajšie obdobie ako tie dve predtým, len to ešte neviete, lebo si to nestíhate vychutnávať. Verte, vaše kamošky nemamy síce majú pekné nechty, ale v noci sa im malá dlaň nedostane do vlasov a ráno ich nebudia veselé oči malých ľudí, ktorí nemajú nikoho iného.

4. Stredný vek: „Spoločné ticho je novým rande.“

Po rokoch šialeného tempa a neustáleho riešenia nejakých problémov sa ocitáte v bode, keď si môžete znovu užiť trochu času pre seba. Deti už vyrástli alebo si aspoň našli vlastné záujmy a vy sa môžete sústrediť na svoje koníčky – záhradkárčenie, turistiku alebo jednoducho tiché sedenie na gauči s knihou a bez potreby niečo vysvetľovať. Je to čas, keď sa znovu objavíte navzájom, len tentoraz už bez tých ružových okuliarov. A viete čo? Je to zasa to najlepšie, čo môžete prežívať. Lebo už vás na sebe len máločo prekvapí, dokonale sa poznáte a je len na vás, či teraz zúročíte spoločné roky.

5. Zlaté roky: „Teraz už vieme, ako si správne vychutnať kávu.“

Keď sa deti odsťahovali a v dome zavládlo ticho, je to čas na užívanie si ovocia svojej práce – doslova aj obrazne. Zlaté roky sú o užívaní si pokoja, cestovaní a možno aj o tom, že si znovu vychutnáte kávu na terase bez prerušenia. Spoločne spomínate na všetky bláznivé aj krásne momenty, ktoré ste spolu zažili, a uvedomujete si, že práve tieto malé detaily vytvárajú veľké lásky. A keď prídu vnúčatá, možno vám napadne – toto je najkrajšie obdobie môjho života.

8 krokov

K tomu, aby ste v manželstve VŽDY prežívali to NAJKRAJŠIE obdobie v živote!

  • Komunikácia je kľúčová.
  • Udržujte romantiku nažive.
  • Dávajte si pozor na intímny život.
  • Udržiavajte svoj vlastný život.
  • Pripomínajte si, prečo ste sa zamilovali.
  • Spoločné zážitky.
  • Nepodceňujte maličkosti.
  • Nezabúdajte na humor.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. september 2024 22:02