Objatia sú dôležitou súčasťou partnerských vzťahov.dreamstime
StoryEditor

Dotyky a objatia. Prečo sú také dôležité a koho by ste mali objímať častejšie?

30.08.2024, 14:00
Vzťahy

Dotyky sú pre mnohých ľudí dôležitejšie, než akékoľvek iné prejavy lásky či náklonnosti. Fyzický kontakt dokonca pomôže lepšie zvládať bolesť, stres či smútok. Druhej osobe práve pomocou dotykov dáte najavo náklonnosť, ale aj pocit bezpečia.

Objímajte sa, hladkajte, alebo si venujte len letmý dotyk. Na vás, ale aj váš vzťah to bude mať pozitívne účinky.

Dotyky uzdravujú

Prestavte si obyčajnú masáž, ktorá má dokonalý uvoľňujúci účinok nie len na vaše telo, ale aj  psychiku. Rovnako pohladenie či objatie pomáha stlmiť bolesť ci pocit krivdy u malých detí. Tak prečo to neaplikovať aj na svojho partnera či blízkych priateľov, ktorí sa práve nemajú úplne najlepšie? Buďte však všímaví. Sú ľudia, ktorým dotyky od cudzích ľudí nemusia byť príjemné. Práve naopak. Ak sa ich dotýkate, privádzate ich tým do rozpakov a môžete im dokonca spôsobiť aj stres. Na väčšinu ľudí však majú dotyk veľmi pozitívny účinok. Predovšetkým v situáciách, kedy ich niečo trápi, sú smutní, ale aj nahnevaní či frustrovaní. Podľa odborníkov dotyky upokojujú a vzbudzujú pocit bezpečia.

image

Dotyky dokážu zlepšiť náladu a eliminovať stres.

dreamstime

Čo vyjadrujú

V intímnom živote sú dotyky veľmi dôležité nielen pre samotnú stimuláciu erotogénnych zón, ale aj ako prehĺbenie vzťahu medzi partnermi. Objatím druhej strane vyjadrite náklonnosť, ale tiež pochopenie a lásku. Objatie človeka dokáže upokojiť a dopriať mu pocit bezpečia. Počas tohto aktu sa začne vyplavovať hormón šťastia, takže sa začnete cítiť oveľa lepšie. Rovnako niektorými gestami spojeným s dotykom prejavíte solidaritu, spolupatričnosť či pochopenie. Vďaka dotykom si prehlbujete medziľudské vzťahy a dávate človeku najavo, že vám je jeho prítomnosť vzácna. Dotykmi si tiež s ostatnými ľuďmi budujete dôveru.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. september 2024 16:45