Každý vzťah má 5 fáz, v ktorej sa nachádzate vy?Dreamstime
StoryEditor

Každý vzťah má 5 fáz, ktorú prežívate vy? Väčšina ľudí skončí pri tretej

05.08.2024, 16:00
Vzťahy

Hovorí sa, že jednotlivé vzťahy medzi sebou nemôžeme porovnávať. A je to pravda. Každá dvojica totiž prežíva niečo celkom iné a každá je hlavne v inej fáze lásky. Možno to znie neuveriteľne, avšak nie je to nič nezvyčajné. Každý vzťah môžeme podeliť do niekoľkých období, podľa toho, čo sa v ňom aktuálne deje a ako navzájom fungujete. Je dokázané, že všeobecne ich existuje päť. V ktorej sa nachádzate vy?

Partnerstvá s našimi milovanými polovičkami sú krásne. Avšak niekedy nás vedia aj poriadne potrápiť. Máte niekedy pocit, že sa hádate úplne zbytočne a netušíte prečo? Nezúfajte, vedci poznajú odpoveď. Tvrdia, že každý vzťah má 5 fáz. Ak ste sa aktuálne ocitli nie práve v tej šťastnej, možno životu stačí dať čas. Čas prejde a posuniete sa do ďalšej, oveľa krajšej. Takto naše lásky rozdelili tí najpovolanejší.

Prvá fáza, zamilovanie

Myslím si, že začiatok je jasný a pre všetkých najkrajší. Hovoríme o prvej fáze akéhokoľvek vzťahu a tou je zamilovanie. Stav, kedy neustále pociťujete motýliky v bruchu, neviete danú osobu dostať z hlavy a usmievate sa takmer po celý deň. Toto štádium je pre väčšinu ľudí najkrajšie. Netrápia vás nijaké problémy a vážne životné témy zatiaľ odkladáte na potom. Máte iba jeden druhého a obrovskú, vzrušujúcu lásku. Často však naše zamilovanie poháňajú hormóny, ktoré vedú práve k nákazlivému smiechu a šťastiu. Dávajte si preto pozor a napriek emóciám sa snažte premýšľať aj racionálne. Aj keď je to výzva.

Druhá fáza, je to vážne

Po niekoľkých rokoch, pomaly ale isto prechádzate do druhej fázy. V tomto období to už medzi vami začína byť vážne. Možno ste sa k sebe nasťahovali, začali ste spolu zdieľať oveľa viac záujmov a rozprávate sa skutočne o všetkom. Nemáte medzi sebou už žiadne bariéry a zväčša si užívate čas jeden s druhým. Často sa k sebe túlite, pozeráte filmy, chodíte na rande, ste proste skvelý pár! Mnoho ľudí obľubuje aj túto fázu, pretože je o niečo stabilnejšia ako tá prvá. Ak sa v nej nachádzate, tak si ju jednoducho užívajte!

Tretia fáza, čo sa stalo?

Tretia fáza je najmenej obľúbená a u mnohých ľudí bohužiaľ posledná. Mnoho párov sa práve počas tohto obdobia začína veľmi často hádať. Zisťujú, že v mnohých veciach si nerozumejú a na tisícky oblastí majú odlišné názory. Často si partneri na seba dokonca nedokážu nájsť čas a romantika im príde ako ťažká a únavná práca. V mnohých prípadoch bohužiaľ chcete, aby to celé skončilo. A vo väčšine to aj skončí, pretože ľudia zabúdajú na trpezlivosť. Ak sa náhodou nachádzate v tejto fáze, buďte vytrvalí. Je to len obdobie a ak ho prekonáte, čaká vás niečo oveľa lepšie.

Štvrtá fáza, skutočná láska

Ak sa vám podarilo prekonať najťažšiu fázu, gratulujem. Postúpili ste do štvrtej, do takzvanej skutočnej lásky. Máte za sebou mnoho konfliktov, nezhôd či nešťastných dní. Aktuálne ste sa však dopracovali k prijatiu toho druhého. Uvedomili ste si, akí v skutočnosti ste a rozhodli ste sa s tým pracovať. Ak sa vám to podarilo, od teraz môžete spoločne hrdo čeliť životu. Samozrejme, že prekážky ešte nastanú. Avšak vy sa na ne budete pozerať vyzretejšie a so skúsenejšou hlavou. Budete si udržiavať medzi vami romantiku a pracovať na tom, aby vám bolo čoraz viac a viac krásne.

Piata fáza, už ste tím

Posledná fáza je naozaj krásna, avšak nepodarí sa k nej dopracovať každému. V tomto období ste dospeli do štádia, že konečne spolupracujete ako tím. Prijali ste chyby a nedostatky toho druhého, viete aké má vaša polovička silné ale aj slabé stránky. Niet pochýb o tom, že v tomto štádiu už môžete spojiť svoje sily a urobiť z vášho sveta dokonalé miesto. Máte za sebou už takmer všetko. Pekné, smutné, ľahké aj ťažké. Viete, na čom stavať a na čo si dať pozor. Tak svoje znalosti a skúsenosti využite a vyťažte z nich maximum!

Nezabúdajte, že napriek tomu, že láska je krásna, nie je ani náhodou jednoduchá. Stojí za ňou mnoho práce, komunikácie či ústupkov. Ak ste presvedčení, že máte pri sebe tú pravú osobu, bojujte o ňu. Robte všetko, čo je vo vašich silách a zveľaďujte to, čo máte. Verte mi, v závere to bude stáť za to!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. september 2024 09:37