Poznanie života alebo aj umenie žiť, tak sa dá preložiť staré sanskritské slovo ajurvéda.dreamstime
StoryEditor

Milovanie podľa ayurvédy: Aká ste pre muža milenka?

25.07.2024, 20:00
Vzťahy

Odpoveď na túto otázku vám môže dať aj ajurvéda. No zároveň vám pomôže osviežiť svoj milostný život a OKORENIŤ VZÁCNE CHVÍLE s partnerom.

Poznanie života alebo aj umenie žiť, tak sa dá preložiť staré sanskritské slovo ajurvéda. Na to, aby sme sa toto umenie naučili, stačí málo. Najdôležitejšie, ale tiež najťažšie pritom je spoznať sama seba a mať sa rada.

Základným pilierom ajurvédskeho učenia je názor, že náš okolitý život riadia tri základné univerzálne energie (dóše) – váta, pitta a kapha. Tieto tri dóše obsahuje všetko okolo nás aj v nás, má ich aj každá bunka nášho tela. Takmer vždy je v človeku jedna z dóš dominantná. Podľa toho, ktorá z nich prevláda, sa potom správame a vyzeráme.

Ideálom je rovnováha medzi všetkými dóšami – nerovnováha vedie k pocitom nevôle a bolesti a k najrôznejším ochoreniam. Preto je dôležité vedieť, ktorý typ ste, aby ste potom pomocou úpravy životného štýlu mohli zvýšenú dóšu potláčať a vyrovnávať tie ostatné.

Presné zastúpenie dóš najlepšie zistí ajurvédsky lekár, ale jestvujú aj orientačné testy, ktoré nájdete na internete – do vyhľadávača zadajte jednoducho dóša test. Na stránkach venovaných ajurvéde sa tiež môžete dozvedieť čo robiť, jesť a zmeniť, aby ste dosiahli rovnováhu medzi dóšami. Môžete si prečítať aj naše charakteristiky dóš a podľa toho, ktorá vás vystihuje najviac, zistiť svoju prevládajúcu dóšu.

Ajurvéda, dóše a sex

Ajurvéda pochádza z Indie, rovnako ako kámasútra, pravdepodobne najstaršia učebnica sexu na svete. Preto nečudo, že táto indická medicína rieši aj sexuálny život. Kvalitný sex podľa ajurvédy podporuje kreativitu, plodnosť a zdravie pohlavných orgánov. Nedostatok sexu môže byť príčinou rôznych ochorení.

Podľa ajurvédy je najlepším afrodiziakom pre muža správna partnerka. My, ženy vieme, že to platí aj naopak a že náš sexuálny život je omnoho zložitejší ako ten mužský. Ajurvédska medicína vie dávno to, na čo dnes prichádzajú vedci – totiž, že sex je pre ženu omnoho dôležitejší ako pre muža.

Mužský orgazmus je skôr jednoduchým výdajom energie, reflexom zodpovedajúcim nižším živočíchom. Ženský orgazmus je spirituálne omnoho zložitejší, prenáša ženu ďaleko za hranice bežného prežívania. Práve preto hrajú dôležitú úlohu v sexualite dóše. Každá je totiž úplne iná.

​Váta je v sexe kreatívna, zmyselná a citlivá. Sex je pre ňu prejavom lásky. Potrebuje čas, aby nadviazala hlbší vzťah, ale potom je vernou milenkou.Váta miluje romantiku, čo by mali brať do úvahy aj jej partneri, ktorí túžia prebudiť jej vášeň. Na sex sa musí naladiť a veľmi dôležitá je pre ňu predohra. Stačí aj najmenší rušivý prvok a vášeň sa u váty stratí.

Pitta je zas ohnivá, spontánna, vášnivá a býva v sexe dominantná. Jej náruživosť však niekedy môže partnera frustrovať. Energia pitty je najvyššia zo všetkých dóš, preto ju musia mierniť. Partner by ju mal učiť trpezlivosti, užívaniu si predohry a tomu, že milovanie nie je len o samotnom akte.

Kapha je prirodzene zmyselná, ale zároveň zo všetkých troch dóš najviac túži po pevnom vzťahu. Na partnera je silne upnutá, pretože má majetnícku povahu. Preto je nevyhnutné kaphu v tomto smere mierniť. Pozitívne je, že myslí najmä na spoločné prežívanie

Zistite, ktorá dóša vládne práve vám!

VÁTA

Býva nervózna, náladová, často unavená, má sklon k precitlivenosti, horšie nadväzuje nové kontakty, ľahko sa nadchne a vzruší, ale eufória rýchlo upadne. Má štíhlu postavu, podlhovastú a úzku tvár, malé oči, jemné a suché vlasy. Má ľahký spánok, nepravidelnú chuť na jedlo, sklon k chorobám

PITTA

Je ambiciózna, výbušná, bystrá a inteligentná, má komunikačné a organizačné schopnosti, miluje životné výzvy, je netrpezlivá voči sebe aj ostatným, vášnivo žije aj miluje. Býva strednej postavy, ostré rysy tváre, svetlú pleť, často s pehami, jemné vlasy, ktoré môžu padať a predčasne šedivieť, pociťuje veľký hlad, má sklon k infekciám a zápalom

KAPHA

Je húževnatá, skromná, pokojná, uvoľnená, občas aj lenivá. Pomalšie chápe, ale má dlhodobú pamäť, žije pokojne, je pôžitkárska, miluje luxus a komfort. Má silnejšiu stavbu tela, máva malý pocit hladu, tvár ovlálnu alebo guľatú, oči veľké, vlasy silné a tmavé, kožu hladkú. Spí hlbokým spánkom, máva sklon k obezite

Kedy sa nechať uniesť vášňou?

Podľa ajurvédy je ideálne milovať sa trikrát týždenne, v lete by ste to však so sexom nemali preháňať, pretože počas horúčav rozkoš priveľmi vyčerpáva organizmus. Naopak, chladnejšie dni sú pre erotiku ideálne. Počet aktov sa môže líšiť podľa toho, ktorá dóša u vás prevláda. Ideálny čas na sex je medzi 18. a 22. hodinou. Zároveň však platí, že by ste sa mali milovať aspoň dve hodiny po jedle.

Dôležitá je aj regenerácia, pri sexe je totiž vydávaná energia nazývaná odžas, ktorá sa tvorí v tkanivách pohlavných orgánov. Jej výdaj počas orgazmu vyvolá nerovnováhu a oslabenie organizmu. Po sexe trvá pohlavným tkanivám až 35 dní, kým sa zregenerujú. Aby ste ich regeneráciu skrátili na 24 hodín, ajurvéda radí po milovaní vypiť korenisté mandľové mlieko.

Ako afrodiziaká odporúča ajurvéda muškátový oriešok, čili, škoricu a zázvor. Vášeň prebudia aj farby, najmä červená, oranžová a ružová, preto sú vhodné do spálne.

Zázračný recept na regeneráciu

Korenisté mandľové mlieko

Na jednu porciu potrebujete: 10 mandlí, pol lyžičky kurkumy, štipku kardamómu a zázvoru alebo štipku strúhaného muškátového orieška a šafranu, pohár mlieka (kravského, sójového alebo ryžového), lyžičku prepusteného masla ghí, lyžičku medu alebo iného prírodného sladidla.

POSTUP

Mandle sparte, olúpte a krátko opražte, Potom ich nastrúhajte alebo pomeľte najemno. Vložte do hrnčeka a prelejte mliekom teplým asi 80˚C. Pridajte koreniny, ghí a med a rozmixujte, aby vznikol mliečny koktejl. Pomleté mandle si môžete pripraviť aj do zásoby.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:22