Novodobé vzťahové fenomény sa netýkajú len tých, ktorí randia tu a teraz.dreamstime
StoryEditor

Vyznáte sa v dnešnom randení? Kde robíte najväčšie chyby!

01.06.2024, 17:00
Vzťahy

Vo vzťahoch môžu viesť k nejasnostiam, nedorozumeniam aj k prehnaným očakávaniam. Naštrbujú dôveru a podkopávajú sebavedomie. Novodobé vzťahové fenomény sa netýkajú len tých, ktorí randia tu a teraz. Kedy treba byť ostražitý?

Randenie vtedy a dnes

Súčasťou romantických vzťahov je odnepamäti. Randenie. Ako každý aspekt života, aj formy randenia sa vyvíjali a menili v priebehu času. V minulosti sa začínalo randenie osobným kontaktom, keď sa ľudia stretávali v rámci rodín, na spoločenských akciách, kaviarňach či dokonca v kostoloch. Moderná doba, technológie a vymoženosti priniesli zmenu nielen v tom, ako páry randia, ale aj v samotnom zoznamovaní.

Virtuálne rande cez videohovor sa stalo populárnym spôsobom, ako sa vidieť pred tým, než sa dvaja stretnú osobne. Ľudia sa navzájom sledujú a „spoznávajú“ na sociál­nych sieťach, zoznamovacie platformy umožňujú prepojiť a nájsť potenciálnych partnerov na základe ich záujmov, preferencií aj geografickej polohy.

Nezmenená podstata vzťahov?

Vzťahový krok vpred či nie? Nech je už váš názor akýkoľvek, faktom ostáva, že hoci sa vytráca autenticita a niekedy aj skutočná komunikácia, základné aspekty romantických vzťahov vraj zostávajú nezmenené. Stále ide o hľadanie spojenia, porozumenia a zdieľanie spoločných záujmov.

Aj dnes je rovnako dôležité budovať vzťahy založené na dôvere, rešpektovaní a komunikácii. K moderným formám randenia sa azda najviac hlási generácia Z, pre ktorú je online zoznamovanie bežnou súčasťou života. A nielen to. Do vzťahového slovníka priniesli pojmy a formy správania, ktorým je lepšie porozumieť, ako ich na vlastnej koži zažiť. Pretože spoliehať sa na to, že sa týkajú výlučne vzťahov partnerských, nie je pravidlom.

Ghosting naštrbuje dôveru

Náhle prerušenie komunikácie. Tak by sa dal najjednoduchším spôsobom opísať vzťahový fenomén, ktorý zaručene zažil na nejakej úrovni každý z nás. Termín sa používa v súvislosti s modernými vzťahmi a komunikáciou, najmä prostredníctvom textových správ alebo sociálnych médií. Vyjadruje situáciu, keď jeden z partnerov, niekedy aj obaja, náhle prestane odpovedať na správy a akýkoľvek kontakt je prerušený bez vysvetlenia.

A hoci sa ghosting spája zväčša so začiatkom romantického vzťahu, vyskytnúť sa môže aj vo vzťahoch rodinných, pracovných či kamarátskych. Pýtate sa, pátrate a chcete poznať odpoveď na tento prejav správania? Dôvody ghostingu môžu byť rôznorodé – strach z konfrontácie, neistota, zmeny vo vzťahu alebo jednoducho strata záujmu. Ak sa v takejto situácii ocitnete, nenechajte sa prevalcovať pocitom neistoty či obavy z toho, že ste urobili niečo zlé. Ghosting naštrbí dôveru, ale nedovoľte mu naštrbiť aj vašu sebadôveru.

Benching ako forma manipulácie

Stovky vymenených správ, pravidelný online kontakt, dokonca jedno či dve rande. A zrazu nastane ticho, respektíve potenciálny partner sa nesnaží posunúť vzťah ďalej. Máte pocit, že ste odsunutý na vedľajšiu koľaj? Zoznámte sa s benchingom, ktorý ten druhý či druhá na vás práve aplikuje. Termín pochádza z anglického „bench“, čo znamená lavička. Práve sa vám rozjasnilo? Áno, ide o situáciu, keď jeden z partnerov má toho druhého takpovediac v zálohe, sem-tam vzbudí nádej, zato bez jasného záujmu o budúci vzťah. Benching môže byť frustrujúci.

A to nielen preto, že neviete, na čom ste. Rovnako preto, že má niekto potrebu vyzdvihnúť si vás, len keď má čas či chuť. Ale najmä preto, že ide o formu manipulácie, ktorá do vzťahu jednoducho nepatrí. Určite si hranice, inak sa neubránite sklamaniu.

Zombieing

Z ničoho nič je späť? Zombieing môže spôsobiť zmätok, neistotu a narušiť dôveru v romantických vzťahoch práve preto, že ide o návrat bývalého partnera, ktorý sa zjaví ako blesk z jasného neba. Spája sa s nevysvetliteľným správaním, nekomunikáciou a často až so zatajovaním. A druhá strana jednoducho nechápe prečo.

Bývalému partnerovi pritom nemusí záležať na fyzickej prítomnosti, vystačí si s textovými správami, so stalkovaním na sociálnych sieťach či so snahou byť v akomkoľvek kontakte bez akéhokoľvek vysvetlenia alebo ospravedlnenia za svoje predchádzajúce správanie. Záblesk nádeje a chuť poznaného dokáže nestabilného človeka opantať natoľko, že raz-dva zabudne na aktuálny vzťah, ktorý sa snažil budovať. Možno to chce čas na utriedenie myšlienok a priorít. A možno je čas vziať nohy na plecia a radšej z kratšej cesty odísť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. júl 2024 09:58