ff
StoryEditor

Prvá láska dokáže ZÁZRAKY! Prečo nás ovplyvní nás na celý život?

27.05.2024, 09:34
Vzťahy

Pamätáte si na vašu prvú lásku? Nesmelé úsmevy, napätie a búšenie srdca. Mnoho ľudí nadchýna predstava ako z romantického filmu, že prvá láska vydrží navždy alebo že prvý partner je ten osudový. Vo väčšine prípadov je však opak pravdou a prvé lásky skončia ešte rýchlejšie ako začali. Dokáže nás však prvé zaľúbenie ovplyvniť na celý život? Je možné, že práve od neho sa bude odvíjať celá naša zamilovaná budúcnosť.

Prvýkrát je to najsilnejšie!

Hovorí sa, že akékoľvek konanie s názvom,,po prvé“ má silnejšiu váhu. Prvá pusa je najkrajšia, prvý vzťah je najvášnivejší, prvý glg z kávy je najlahodnejší, prvé dni v práci sú najťažšie...

Pravdepodobne, všetky naše prvé zostávajú v mysli nejako silnejšie zakorenené. Presne, tak je to aj s romantickými vzťahmi. Prežívame prvé motýle v bruchu, prvé úsmevy, objatia, dotyky a bozky! Z tejto predstavy sa zrejme väčšine žien zdvíhajú kútiky úst. Zaujímavosťou je, že sila prvej lásky neprebieha iba na psychickej úrovni, ale aj na tej fyzickej.

Je vedecky dokázané, že pri prvej láske je naša myseľ zaplavená novými, doteraz nepoznanými emóciami, chemickými látkami a hormónmi. Telo si ich ukladá oveľa výraznejšie ako všetky ostatné, ktoré zažijeme neskôr. Určite to poznáte. Keď sa čo i len pozeráte na niekoho kto sa vám páči, do líc vám stúpa červeň, neprimerane sa vám potia dlane, začnete byť tak zvláštne nervózni.

Je to úplne prirodzené, v našom organizme prebiehajú procesy, ktoré sú aj preň nové a netradičné.

Pozor na prvotné hormónové omámenie

Faktom je, že napriek všeobecným tvrdeniam o tom, že láska je komplikovaná, je zložená z celkom jednoduchého vzorca. Počas zaľúbenia náš mozog produkuje mix hormónov. Patrí medzi ne oxytocín, dopamín a norepinefrín. Tie sú zodpovedné za náhly prísun šťastia, oddanosti a obrovskej zamilovanosti.

Mali by sme byť teda opatrní. V opojení hormónmi môžeme mať pocit, že sme našli lásku nášho života a že už nikdy nechceme byť s nikým iným. Avšak pravdou je, že možno sme iba,,zaslepení“ a naše telo samotné si dopomohlo k nasadeniu ružových okuliarov.

ANKETA
Ovplyvnila vás prvá láska?

Od rodičov až k partnerom

Náš život si formujeme už od skorého detstva. Prirodzene vzhliadame k rodičom, neskôr ku spolužiakom a na záver k partnerovi. Do škôlky vstupujeme ovplyvnení rodičmi, v škole si budujeme prvé priateľstvá, ktoré potom ovplyvnia tie ďalšie. Na tomto systéme fungujú aj všetky naše vzťahy.

Prvá neznamená iba partnerská

Hovorí sa, že tak ako rodina formuje náš pohľad na život, tak aj prvá láska predurčuje naše nazeranie na budúce vzťahy.

Prvá životná láska, s ktorou sme konfrontovaní je zväčša materinská. Predstavuje silné emócie, ktoré ovplyvnia naše budúce fungovanie nie len vo svete lásky.

Po čase prichádza láska súrodenecká, láska k našim priateľov, zvieratám a na záver tá partnerská. Už to tak pravdepodobne bude, že každá je s každou prepojená a že bez jednej lásky by zasa nedokázala fungovať tá druhá.

Koniec koncov, tvrdenie, že prvá láska ovplyvní tie ďalšie je pravdivé. Naše telo si pamätá viac ako sme si mysleli a chceme či nechceme, na prvú lásku sa nezabúda. Opatrnosti teda nikdy nie je dosť, detailne vyberať by sme si mali od začiatku – môže nám to totižto zmeniť celý život.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:35