Má váš vzťah predpoklady k tomu, aby vydržal čo najdlhšie?dreamstime
StoryEditor

Máte s partnerom zdravý vzťah? Prezradia vám to nasledujúce signály

26.04.2024, 08:00
Vzťahy

Dnes sa oveľa viac ako inokedy otvárajú témy zdravých medziľudských, ale aj partnerských vzťahov. Po čase sa z každého vzťahu vytratí tá dych berúca vášeň a iskrenie. Ak je však pevný základ, nezatrasie ním ani takáto maličkosť. Viete ako môžete rozpoznať zdravý vzťah? A ako zistíte, že v tom vašom vzťahu nie je niečo v poriadku? Sledujte tieto signály.

Vzťah je celoživotná práca. A to v prvom rade na sebe. Ak sa každý z partnerov bude snažiť o to, aby do vzťahu priniesol lepšiu verziu samého seba, budú bok po boku žiť, až kým...

Zdravý vzťah

Jedným z kľúčových atribútov pre zdravý vzťah je určite dôvera. Bez nej sa vo vzťahu žije len veľmi ťažko. Neustále podozrievanie či spochybňovanie partnera môže skôr či neskôr viesť k hádkam a krachu ich spoločného života. Rovnako nič nezmôžte ani vo vzťahu, kde chýba komunikácia. Ak je medzi partnermi chuť rozprávať sa a riešiť rôzne problémy či nepríjemné situácie, sú na dobrej ceste k tomu, aby mal ich vzťah čo najdlhšiu „životnosť.“ Rovnako by ste svojho partnera mali rešpektovať a povzbudiť ho v jeho rozhodnutiach. Tolerancia je kľúčom k úspechu. O to lepšie, ak ide navyše ruka v ruke s tým, že tomu druhému doprajete dostatočný priestor na sebarealizáciu. Znie to síce neuveriteľne, no aj čas, ktorý trávite každý zvlášť môže byť obohacujúci práve pre váš vzťah. Nebráňte partnerovi v jeho záujmoch. Podporte ho a doprajte mu aj čas s priateľmi či na miestach, ktoré má rád. On vám to následne vráti svojou spokojnosťou, láskou a vďakou.

image

Komunikácia by vo vzťahu nemala chýbať.

dreamstime

Majte sa na pozore

Na pozore by ste sa mali mať najmä vtedy, ak viacero z vyššie spomenutých vecí nefunguje, no aj vtedy, ak je vo vzťahu žiarlivosť či manipulovanie, alebo citové vydieranie. Získavať si partnerovu pozornosť a lásku týmto spôsobom je veľmi krátkozraké a skôr či neskôr to nedopadne dobre. Rovnako ak je partner na vás závislý. Nemýľte si to s nekonečnou láskou. Má to od nej na míle ďaleko. Z dlhodobého hľadiska môže k rozpadu vášho vzťahu viesť aj to, ak nerešpektujete partnerove potreby. Vzťahu určite neprospieva ani neustále kontrolovanie a hádky či konflikty, ktoré k ničomu nevedú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:08