Váš vzťah môžete vďaka malým krokom zachrániť.dreamstime
StoryEditor

Rezignovali ste na váš vzťah? Signály, ktoré by ste nemali podceňovať

21.11.2023, 08:00
Vzťahy

S vyhorením ste sa už určite stretli najmä v kontexte práce. Nie je to nič výnimočné a rovnako ako vo vašom zamestnaní môžete vyhorieť aj vo vašom vzťahu. Stereotyp, málo času tráveného len vo dvojici aj večný kolotoč, v ktorom hlavnú úlohu hrá predovšetkým práca a povinnosti v domácnosti, dajú vzťahu poriadne zabrať. Je však možné proti tomu bojovať a nájsť si s partnerom k sebe opäť cestu.

Ak ste sa ocitli vo vzťahu v slepej uličke, je na čase pridať plyn a opäť naštartovať záujem o toho druhého a začať na vzťahu pracovať. Ideálne tam, kde ste prestali.

Vzdávate sa?

Mnoho párov sa ocitne v už spomínanej slepej uličke. Nie je to nič výnimočné a ak sa to stalo aj vám vedzte, že nie ste ani prví, ani poslední. Veľakrát si partneri na stav, kedy len žijú v rovnakej domácnosti zvyknú. Riešia bežnú rutinu okolo práce, domácnosti, deti a zabúdajú na seba a svoje potreby. Tak individuálne, ako aj párové. Rezignujú. Stávajú sa z nich spolubývajúci, ktorí už strácajú záujem jeden o druhého a navyše sa vytráca nie len vášeň a iskra, ale aj vzájomná príťažlivosť.

Pozor na tieto signály

Ak ste vo vzťahu rezignovali a ocitli ste sa presne v takejto zložitej situácii, naznačia vám to niektoré signály. Tie najvýraznejšie sú, že nedokážete ani nemáte záujem tráviť čas s partnerom vo dvojici. Vždy sa k sebe snažíte nájsť ešte nejaký ďalší pár, či priateľov, ktorí vám budú robiť spoločnosť či už na večeri, výlete, prípadne na dovolenke. Predstava, že budete niekde len sami dvaja vás doslova desí. Niet sa čo čudovať, ste v začarovanom kruhu a veľakrát vás už nespájajú spoločné záujmy, ale deti a povinnosti.

Pomôže rozhovor aj čas pre seba

Na to, aby ste opäť skvalitnili a možno aj oživili partnerský vzťah potrebujete viac času pre seba. Takého, kde nebudete riešiť čo treba urobiť, kúpiť, zariadiť. Odložte mobilné telefóny a venujte sa jeden druhému. Rozprávajte sa. Aj o veciach, ktoré vám možno nebudú príjemné. Práve otvorenie nepríjemných a citlivých tém vás často posúva. Na zahodenie nie je ani návšteva párového terapeuta, ktorý vám dá návod k tomu, aby ste spoločne našli kľúč k šťastnejšiemu životu.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 12:56