Láska dokáže pomôcť vášmu zdraviu, mentálnemu aj fyzickému.
StoryEditor

PÄŤ dôvodov prečo je láska dobrá pre vaše zdravie!

07.08.2023, 20:00
Vzťahy

Ak ste vo vzťahu, februárový Valentín môže byť jedným z najzdravších dní v roku. Napriek tomu, že je tento deň zamilovaných dávno za nami, alebo ďaleko pred nami napriek klišé šampanskému a čokoláde sme šťastnejší ak máme koho milovať a sme milovaní. Toto sú hlavné benefity.

Je to preto, že láska má podľa rastúceho počtu vedeckých výskumov niekoľko solídnych zdravotných výhod. Doktorka Helen Riessová, riaditeľka programu empatie a vzťahovej vedy vo Všeobecnej nemocnici v Massachusetts povedala, ako môže láska pomôcť vášmu zdraviu, mentálnemu aj fyzickému.

Láska nás robí šťastnými

Keď sa prvýkrát zamilujete, dopamín, chemická látka na dobrý pocit v mozgu spojená s odmenou, je obzvlášť aktívna. Je to zosilňovač nálady, takže ľudia sa cítia mimoriadne pozitívne. Preto zažívate pocit ako v agónii.

Ale nový pár tiež zažíva prudký nárast stresového hormónu kortizolu a súbežný pokles neurotransmiteru serotonínu regulujúceho náladu. To môže vysvetľovať niektoré nevyspytateľné správanie – vášeň zmiešanú s úzkosťou, posadnutosťou a nervozitou, ktoré sa často spája s prekvitajúcou láskou.

 

Štúdie naznačujú, že hladina dopamínu môžu zostať zvýšená, aj keď vaša láska dozrieva, ale pravdepodobne uvidíte, že sa hladiny kortizolu a serotonínu vrátia do normálu, čo vám pomôže upokojiť sa a usadiť sa vo vzťahu bez straty výhod na zlepšenie nálady.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 17:21