rrdreamstime
StoryEditor

Prečo milujeme darebákov: Psychológovia sa zhodujú na jednej veci!

15.06.2023, 13:00
Vzťahy

V láske logiku netreba hľadať. A zdá sa, že ani s romantikou sa nevyhnutne nemusí spájať. Ako inak si totiž vysvetliť, že NAMIESTO DOBRÁKA, s ktorým by ste sa mali ako v bavlnke, si nakoniec vyberiete problémového rebela?

V rozprávkach je to jasné ako facka: Krehké princezné si berú slušne vychovaných princov (prípadne plebejcov), ktorí im svojou chrabrosťou dokázali, že majú dobré srdce. Prečo takýto zákon príťažlivosti nefunguje v reálnom živote?

“Dobrí chlapci sú fajn, ale nie sú sexi,“ hovorí čitateľka Simona z Trnavy a hneď vysvetľuje prečo: “Dobrák vám síce urobí, čo vám vidí na očiach – dá vám lásku, istotu, zázemie, podporu... Ale skôr alebo neskôr si s ním budete pripadať ako v skautskom tábore. Jednoducho nuda!“ Podľa Simony je čaro rebelov práve v ich nevypočítateľnosti. Sú sebavedomí, slobodomyseľní, živočíšni, a keď je to potrebné, dokážu zakričať a udrieť do stola.

Život s nimi nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou, skôr jazda na horskej dráhe. A práve to dobrodružstvo mnoho žien láka. Ale za akú cenu? Väčšinou sa platí dosť draho: zdravím, nervami, peniazmi, rozbitými vzťahmi či stratenými rokmi. Skutočne a do takýchto vzťahov máme púšťať?

Obraz chlapa – bojovníka

Áno, zloduch má svoje čaro. Správa sa ako chlap, čo ženy priťahuje. A niet sa čo čudovať. V dnešnej dobe (feminizmu, rovnosti pohlaví) skutoční chlapi chýbajú – namiesto nich sú tu muži, ktorí nevedia, čo so sebou. Stávajú sa z nich sebeckí mamičkini miláčikovia alebo biootcovia, ktorí sa k žene správajú ako k svojej najlepšej kamarátke. „Zloduch sa nehrá na baránka. Nebude vám nosiť tulipány, ani variť čaj, ale na oplátku máte pocit, že je vedľa vás skutočná osobnosť,“ hovorí zasvätene Simona a dodáva, že ju vždy priťahujú chlapi, ktorí vedia, čo chcú a idú si za tým.

A tak môže začať hra na krehkú vílu a udatného bojovníka. Problém je, že tento „rytier“ nemá výchovu a ide mu len o trofej. S týmto názorom súhlasia aj psychológovia, ktorí tvrdia, že vzťah s rebelom má vždy silný sexuálny podtext. Bohužiaľ, konce týchto rozprávok nebývajú šťastné. Len čo sa zloduch nabaží, pustí svoju obeť k vode a nájde si ďalšiu...

Pozor, prichádza utešiteľka

Hovorí sa, že protiklady sa priťahujú. Preto si väčšina zlých chlapcov za svoje partnerky nachádza poslušné, dobré ženy. Tie ani tak nepotrebujú sex s konskou dávkou testosterónu, ako skôr upokojiť svoje materské a ochraniteľské pudy. Áno, zamilovaných spasiteliek sú na svete tisíce a každá z nich má jedno prianie: Byť tou jedinou, ktorá skrotí búrliváka a urobí z neho drsniaka s citlivým srdcom. 

 

Lenže podľa psychológov je to presne naopak. Väčšina týchto mužov sú šikovní manipulátori. Donútia partnerku, aby sa vzdala svojich koníčkov, odrezala všetkých blízkych (rodičov, priateľov) a bola závislá len od ich vôle. A potom sa s ňou hrajú ako mačka s myšou – ponižujú ju, citovo vydierajú a niektorí z nich sa nehanbia použiť ani fyzickú silu.

O tom by mohla rozprávať horda slávnych žien, napríklad Pamela Anderson, Whitney Houston, Madonna, či Rihanna, ktorú raper Chris Brown mlátil ako žito. Dostať sa zo spárov týchto chudákov nie je ľahké a samotné obete si to tiež neuľahčujú. Bývajú na svojich tyranov tak fixované, že od nich nedokážu odísť. Niet sa čo čudovať, že ich osudy sa potom nezriedka končia na polícii.

Lumpi, ktorí stoja za hriech

Áno, majú v sebe kus niečoho diabolského... A sexepíl, ktorý by rozhýbal aj bronzovú sochu. Spoznajte problémových hollywoodskych krásavcovä

Sean Penn

Už na prvý pohľad je jasné, že tento búrlivák je pekný kvietok. Bývalý manžel popovej speváčky Madonny nikdy nešiel po ranu ďaleko. Svoju ženu mlátil a psychicky deptal. Jeho počínanie polícia vtedy označila za priestupok, ale Sean trestu neušiel. Keď raz vo svojej hotelovej izbe našiel bulvárneho novinára a zavesil ho hlavou dole z deviateho poschodia, strážcom zákona došla trpezlivosť a rozhnevaného herca zatkli.

image

Sean Penn

dreamstime

Jude Law

„Ženy milujú drsniakov a zloduchov,“ hovorí herec a dodáva, že vďaka tomuto imidžu mal u nežného pohlavia vždy úspech. Jeho milostný život by vydal na hrubý román.

S exmanželkou Sadie Frost má tri deti. Rodinu opustil kvôli milenke Sienne Miller, a tú zasa podviedol s pestúnkou, ktorá to všetko vyzvonila do sveta. No to nestačilo, modelka Samantha Burk mu stihla porodiť dcéru Sophiu, čo mu však nezabránilo pokračovať v milostných eskapádach. Jednoducho zlý chlapec...

image

Jude Law

dreamstime

Jack Nicholson

Nikdy nebol žiadny krásavec, ale ženy z neho boli paf. A Jack to dokázal náležite využiť. Za svoj osemdesiatročný život má vraj na konte stovky mileniek. Ženatý bol len raz a s tromi expartnerkami má celkovo štyri deti.

Jeho povesť zvodcu a neverníka ho však dohnala. Ženy mu neveria a aj keď aj vo vysokom veku ešte túži po láske, sám si uvedomuje, že sotva ju nájde.

image

Jack Nicholson

dreamstime

Preč s ružovými okuliarmi!

Je dobré vedieť, že zloduchovia majú ešte jednu prednosť – vedia vytvoriť zdanie, že s nimi ide o osudovú lásku. Ich charizma, výrečnosť, a manipulátorské nadanie vo vás zasejú pocit, že ak sa s týmto chlapom rozídete, urobíte veľkú chybu. Ale je to skutočne tak? Skúste na chvíľu nepodliehať atmosfére a zapojte rozum.

 

Najskôr si napíšte, čo od partnerského vzťahu očakávate. Potom si položte otázku: Ako skutočne (ale naozaj konkrétne) váš partner dáva najavo svoju lásku? Čo presne pre vás urobil? Ide o reálne činy? Nie sú to náhodou iba slová alebo náhodné gestá? Nachádzate s ním všetko, čo naozaj potrebujete?

Tento malý vhľad do duše vám pomôže vidieť váš vzťah triezvejšie, bez ružových okuliarov. Skúste si túto líniu udržať. Život totiž nie sú iba gestá a nabubrené slová a bola by škoda, keby ste kvôli tomuto preludu zvbytočne stratili niekoľko rokov života.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 17:03