Syndróm zlomeného srdca naozaj existuje a lieči sa medicínsky.
StoryEditor

Zlomené srdce nie je len fráza. Môže zabíjať ako infarkt, podľahla mu aj Presley

16.01.2023, 09:28
Vzťahy

Zlomené srdce nie je len preneseným významom, ktorý označuje smútok z nešťastnej lásky. Predstavuje i zdravotné riziko, podobné, ako keby ste dostali infarkt. Stres z rozchodu alebo smrti milovanej osoby je veľkým rizikom pre naše srdce, preto sa určite oplatí vedieť viac o tomto fenoméne - syndróm zlomeného srdca.

Pred niekoľkými dňami zomrela dcéra slávneho speváka Elvisa Presleyho, Lisa Marie Presley. Mala oslabené srdce čo sa jej stalo osudným a podľahla mu. Týkal sa jej syndróm zlomeného srdca. Podľa kardiológov je „zlomené srdce“ skutočná diagnóza, ktorá môže viesť aj k úmrtiu. Presleyová zomrela na zlyhanie srdca náhle vo veku päťdesiatštyri rokov. Lisa Mária sa nedokázala spamätať zo smrti svojho syna  Benjamina, ktorý si vo veku dvadsaťsedem rokov vzal život. Stalo sa tak pred dva a pol rokmi. Benjamin spáchal samovraždu v júli 2020. Skonzumoval väčšie množstvo alkoholu a drog a zastrelil sa. „Všetci sme boli v šoku, že sa to stalo. Zlomilo jej to dušu a zlomilo jej to srdce,“ zverila kamarátka Presleyovej denníku The Mirror. Lisa Mária vraj posledné dva roky žila dennodenne v plači a žiali. V auguste o bolesti nad jeho stratou napísala: „Pretože od smrti syna pred dvoma rokmi žijem v desivej realite neúprosného zovretia, napadlo mi, že sa podelím o niekoľko vecí, ktoré si treba uvedomiť v súvislosti so zármutkom. Smútok je niečo, čo si so sebou budete musieť niesť po zvyšok života. Neprenesiete sa cez to a nepôjdete ďalej, bodka."

image

 Lisa Marie Presleyová zomrela na zlyhania srdca.

TASR

Čo je to syndróm zlomeného srdca?

Syndróm zlomeného srdca je dočasné ochorenie srdca, ktoré nastáva v stresových situáciách, ako je napríklad smrť blízkeho človeka alebo rozchod s partnerom. Ľudia s takýmto syndrómom majú náhle bolesti na hrudi a môžu mať pocit, že dostanú infarkt.

Tieto príznaky môžu byť spôsobené reakciou srdca na nárast stresových hormónov. Počas syndrómu sa časť srdca rozširuje, keďže nepumpuje dobre krv, zatiaľ čo zvyšok srdca funguje normálne alebo má dokonca silnejšie kontrakcie.

Aké sú symptómy

Príznaky syndrómu zlomeného srdca môžu byť podobné ako u príznakov pri infarkte. Medzi bežné príznaky patrí bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, nepravidelný srdcový tep a celková slabosť. Akékoľvek dlhodobé bolesti na hrudníku môžu byť známkou srdcových príznaky, preto je dôležité, ihneď navštíviť lekára. Avšak väčšina ľudí s týmto syndrómom pociťuje bolesti len krátkodobo.

Ako ho odlíšiť od infarktu?

Väčšina srdcových infarktov je spôsobená zablokovaním srdcovej tepny. Toto zablokovanie vzniká kvôli krvným zrazeninám v mieste súženia z tukových nánosov v stene tepny. Čo sa týka syndrómu zlomeného srdca, srdcové tepny nie sú blokované, aj keď prietok krvi v tepnách srdca môže byť znížený.

Spúšťače syndrómu

Syndrómom často predchádza intenzívna fyzická a emocionálna bolesť. Spúšťačom syndrómu zlomeného srdca môžu byť:

  • Nečakaná smrť milovaného človeka.
  • Desivá lekárska diagnóza.
  • Domáce násilie.
  • Strata veľa peňazí.
  • Vystupovanie na verejnosti.
  • Fyzické stresory: Astmatický záchvat, infekcie, autonehody, veľký chirurgický zákrok, a pod
  • Kto je najviac ohrozený?
  • Syndróm postihuje ženy omhoho častejšie ako mužov. Navyše, väčšina ľudí, ktorá trpí syndrómom, sú ženy od 50 rokov a vyššie.
  • Dôležitá je prevencia

Je možné, že sa syndróm zlomeného srdca môže vrátiť po tom, čo ste ho prekonali prvýkrát. Mnohí lekári však odporúčajú dlhodobú liečbu betablokátormi a podobnými liekmi, ktoré blokujú potenciálne škodlivé účinky stresových hormónov na srdce.

Liečba

Keďže syndróm zlomeného srdca má podobné príznaky ako pri infarkte, rovnako sa tak aj lieči. Po diagnóze tohto ochorenia sa človek lieči v nemocnici, až kým sa úplne nezotaví. Akonáhle sa zistí, že symptómy zodpovedajú syndrómu, lekár pacientovi predpíše lieky, ktoré bude brať pokiaľ bude v nemocnici.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 12:37