Mobilný telefón do postele nepatrí.
StoryEditor

Vedecká štúdia odhaľuje toxický účinok, ktorý má používanie telefónu pred spaním na náš intímny život

27.10.2022, 15:12
Vzťahy

Výskum týkajúci sa našich zvykov s telefónom v ruke prináša šokujúce ziatenia. Ukazuje, do akej miery závislosť od technológií ovplyvňuje naše vzťahy, s jasným a škodlivým vplyvom na sexuálnu intimitu.

Všetci vieme, že brať si telefón do postele je nedbalý zvyk z rôznych dôvodov – v neposlednom rade to má vplyv na dobrý nočný spánok. A teraz alarmujúca nová štúdia odhalila toxický účinok, ktorý majú telefóny v posteli aj na vzťahy. Takmer traja zo štyroch Američanov si berú telefón do postele a viac ako tretina priznáva, že ich sexuálny život tým utrpel.

Približne 25 % dospelých tvrdí, že posledná vec, ktorú v noci vidia, je obrazovka svojho telefónu a ohromujúcich 93 % spí s touto obrazovkou pri posteli, podľa údajov prieskumu zostaveného globálnou spoločnosťou Asurion v oblasti technologických riešení.

Telefón či milovanie?

Výskumníci zo spoločnosti vyspovedali 2 000 dospelých Američanov o ich zvykoch pred spaním. Zistili, že tí, ktorí si svoje zariadenia berú so sebou do postele, majú dvakrát väčšiu pravdepodobnosť, že ich použijú, než aby sa venovali akejkoľvek milostnej činnosti. Viac ako polovica (55 %) opýtaných tvrdí, že majú pocit, že prichádzajú o kvalitný čas so svojím partnerom kvôli času, ktorý strávia rolovaním v telefóne. „Prieskum odhaľuje, že telefóny nielen menia spôsob, akým sa stýkame a zostávame v spojení, ale ovplyvňujú aj to, ako sa k sebe správame v našich najbližších vzťahoch,“ hovorí hovorkyňa Asurion Bettie Colombo. Možno nie je prekvapením, že závislosť na telefóne predstavuje takú hrozbu  vzťahy. V roku 2015 sa fotograf Eric Pickersgill rozhodol zdokumentovať, ako táto erózia intimity prebieha, zachytením portrétov párov a odstránením ich telefónov. Desivo známe výsledky, zdokumentované v jeho projekte Removed, presne ukazujú, ako môže byť používanie telefónu izolujúce. Pickersgill prišiel s týmto nápadom po tom, čo si uvedomil, koľko času trávili on a jeho vlastná manželka v posteli na telefónoch.

image

Fotograf a jeho projekt v posteli bez mobilu.

Spamätal sa

„Keď zaspávam vedľa svojej ženy, každú noc odpočívame chrbtom k sebe na bokoch a maznáme sa s našimi malými, studenými, osvetlenými zariadeniami,“ povedal vtedy. V článku publikovanom v časopise Perspectives on Psychological Science profesor psychológie David Sbarra skúmali vplyv roztrieštenej pozornosti na konflikty vo vzťahoch. „Telefón vás rozptyľuje a keď je vaša pozornosť rozptýlená, schopnosť reagovať na našich partnerov, základná zložka budovania intimity, upadá. Partner vyžaduje pozornosť tu a teraz,“ vysvetlil Sbarra.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 23:34