HSDD by ste mali okamžite riešiť. Pomôcť vám môžu zmeny v životnom štýle.dreamstime
StoryEditor

HSSD postihne každú desiatu ženu: Zistite, či touto sexuálnou poruchou netrpíte i vy

04.11.2023, 17:00
Vzťahy

Niekedy chuť na sex máte, inokedy nie. Je to úplne normálne, no mali by ste si dať pozor, aby nedostatok záujmu o intimitu nebol spôsobený takzvanou hypoaktívnou poruchou sexuálnej túžby, teda HSSD, ktorá postihuje každú desiatu ženu. Pozrite sa, aké príčiny a príznaky môže mať tento stav.

Mnohé ženy sa často stretávajú s nedostatkom sexuálnej túžby, no nehovoria o tom, pretože si myslia, že by boli odsúdené a svoj problém tak začnú považovať za banálny. Mali by ste si však uvedomiť, že nemusí ísť len o nízke libido ovplyvnené napríklad stresom, hormonálnymi zmenami či vedľajšími účinkami liekov. Ak sa vám totiž chuť na sex nevracia naozaj dlhú dobu, pravdepodobne trpíte hypoaktívnou poruchou sexuálnej túžby, a teda HSDD. Je to typ psychickej a fyzickej sexuálnej dysfunkcie, pri ktorej nemáte motiváciu a chuť na sex po dobu dlhšiu ako 6 mesiacov. Týmto chronickým ochorením trpí dokonca každá desiata žena. Síce nemusíte vedieť, prečo ste stratili sexuálny apetít, no okrem vás môže byť znepokojený a frustrovaný aj váš partner, čo napokon spôsobí vážne problémy vo vzťahu. Zistite, či trpíte HSDD aj vy.

Žiadne fantázie ani orgazmus

Medzi hlavné príznaky HSDD patrí najmä malý alebo žiadny záujem o sexuálnu aktivitu. Takisto mnohé ženy nemávajú v takomto prípade erotické myšlienky alebo rôzne fantázie a v sexe úplne stratia iniciatívu. Síce je dosahovanie orgazmu častým ženským problémom, pri hypoaktívnej poruche je vyvrcholenie takmer nemožné. V neposlednom rade môžete pri stimulácii intímnych oblastí trpieť nepríjemnými pocitmi a tlakom. Ak HSDD netrpíte, no túžite sa tejto poruche vyhnúť, je dôležité vedieť, aké sú príčiny jej vzniku.

Úzkosť, problémy s dôverou či cukrovka

HSDD je najčastejšie spôsobované emočnými problémami ako napríklad úzkosť, depresia či nízke sebavedomie. Môže však postihnúť aj ženy, ktoré si v minulosti prešli sexuálnym zneužívaním alebo majú problém s dôverou u svojho partnera. Príčin je však omnoho viac. Totiž, existujú choroby či stavy, ktoré toto ochorenie spôsobujú. Medzi ne patrí najmä artritída, cukrovka, nízka hladina estrogénu, hormonálne zmeny počas tehotenstva, únava alebo dokonca užívanie niektorých liekov. Našťastie, príznaky HSDD môžete zmierniť alebo sa ich úplne zbaviť. Ako na to?

Viac sa hýbte a s partnerom zaexperimentujte

Aby ste sa hypoaktívnej poruchy zbavili alebo aspoň zmiernili jej príznaky, mali by ste sa zamerať na niekoľko zmien vo vašom životnom štýle. Predovšetkým, snažte sa oveľa viac hýbať. Nájdite si šport, ktorý vás baví, choďte na turistiku alebo do posilňovne. Rovnako by ste sa mali venovať aj svojej imunite, ktorej doprajte dostatočné množstvo vitamínov v podobe byliniek či ovocia a zeleniny. S partnerom skúste zaexperimentovať v posteli. Vyskúšajte nové polohy, hranie rolí alebo si zaobstarajte sexuálne hračky. Zmierniť HSDD vám však môže pomôcť aj meditácia, dychové cvičenia, jóga alebo mindfulness.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 19:54