Skĺbiť prácu a rodinu je síce niekedy náročné, no nie nezvládnuteľné.dreamstime
StoryEditor

Dá sa skĺbiť kariéra a rodina? Vďaka týmto radám sa vám podarí zvládnuť oboje

22.09.2022, 18:00
Vzťahy

Máte sľubne rozbehnutú kariéru, no viete, že časom by ste si určite chceli založiť rodinu. No neustále si kladiete otázku, ako a či vôbec sa dajú tieto dve veci navzájom skĺbiť tak, aby ste sa nemuseli zriecť vašej ťažko nadobudnutej funkcie a aby ste boli aj dobrou matkou. Je úplne v poriadku, že vás trápia tieto myšlienky a že máte pochybnosti o tom, či to zvládnete. Navyše, ani dnešná doba, žiaľ, stále nie je naklonená dať ženám – matkám väčší priestor a vytvoriť im také pracovné podmienky, aby si nemuseli vyberať medzi rodinou a prácou.

Bude to chcieť dokonalý time manažment, občas možno poprosiť niekoho o pomoc, čas bude často hrať proti vám, no už nejedna žena dokázala, že nie je nutné vzdať sa jedného či druhého. Možno aj vďaka týmto radám.

Ideálne načasovanie

Viaceré matky by nám iste dali za pravdu, že na materstvo sa síce môžete cítiť pripravené, no vždy vás budú prenasledovať čiastočné pochybnosti, či už je ten správny čas, či sa zvládnete starať o malého človiečika a či by ste nemali počkať ešte rok dva, kým ešte nedosiahnete iný pracovný úspech či ďalšie povýšenie. Ideálne je dať si cieľ a keď sa doňho už raz dostanete, nerozmýšľajte nad tým, čo by bolo, keby ste urobili ešte jeden ďalší, pomyselný krok. Dostanete sa totiž do kolotoča, ktorý síce budete ovládať vy, no vystúpiť z neho bude veľmi ťažké. Veď viete ako sa hovorí: „s jedlom rastie chuť“. A to isté môže platiť aj v prípade úspechu. Splňte si svoje pracovné sny a následne si začnite plniť sen o rodine, aby vo chvíli, keď už budú vaše pracovné ambície naplnené, nebolo neskoro.

Odtiaľ – potiaľ

Tak, ako by ste si prácu nemali nosiť domov, ani v práci neriešte to, čo sa práve deje doma. Možno vám zamestnávateľ umožní čiastočnú prácu na home office, no pokiaľ by vaše dieťa bolo doma s vami verte, že takto to dlhodobo fungovať nebude. Dieťa si totiž vo vašej prítomnosti bude vyžadovať aj vašu pozornosť. A vy by ste boli nervózna, že mu nedokážete vyhovieť a zároveň by vás to odpútavalo od vašich pracovných povinností. Musíte si prísne určiť hranice. Buď dajte dieťa do jaslí, alebo škôlky, alebo si zabezpečte opatrovateľku, ktorá sa o neho bude starať vo vašej prítomnosti doma.

Správni ľudia

Ak sa rozhodnete nastúpiť do práce a odísť od svojho dieťaťa, starostlivo si vyberte, komu ho zveríte. Pre váš vnútorný pokoj musíte vedieť, že je v tých najlepších rukách, že je oň dobre postarané a že sa na človeka, ktorému ste ho zverili, môžete sto percentne spoľahnúť. Inak budete počas meetingu v práci myšlienkami doma a namiesto tém, ktoré by ste mali riešiť, budete rozmýšľať nad tým, či je doma všetko v poriadku. To isté však platí aj v práci. Obklopte sa ľuďmi, o ktorých viete, že vás v prípade vašej neprítomnosti dokážu bez obáv zastúpiť.

Dovoľte si vypnúť

Nebojte sa vypnúť. Tak od rodinných, ako aj pracovných povinností. Psychohygiena je pre pre vašu psychickú pohodu veľmi dôležitá. Túto rovnicu iste poznáte: spokojná mama = spokojné dieťa. Vyhraďte si čas len pre seba. Či už pôjdete s priateľmi do divadla, na dobrú večeru, alebo si pôjdete zabehať. Robte to, čo vás robí šťastnou. A aj v práci upozornite kolegov, že pokiaľ to vyslovene nehorí, nech vás mimo pracovnej doby zbytočne nekontaktujú. S najväčšou pravdepodobnosťou väčšina vecí počká do druhého dňa. Aj tak sa na detskom ihrisku nebudete môcť práci naplno venovať a ani nepôsobí dobre, keď človek na druhej strane bude medzi vašimi radami, ako danú vec vyriešiť počúvať povely typu „nelez tam“, „dávaj si pozor“ a podobne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:20