Reč tela o vás niekedy môže prezradiť viac, ako by ste chceli.pexels
StoryEditor

Gestá to prezradia. Zistite, či sú vaše sympatie vzájomné vďaka reči tela!

31.03.2023, 13:00
Vzťahy

Niekedy sú v živote situácie, počas ktorých stretnete ľudí, ktorí nie sú práve vaša krvná skupina. Samozrejme, že im hneď nebudete vešať na nos, že sú vám nesympatickí. A ani nemusíte. Vaše gestá či reč tela môžu niekedy prezradiť viac ako by ste chceli. Rovnako tak aj vy môžete z neverbálnej komunikácie odčítať, či ste zapôsobili.

Naučiť sa čítať reč tela nie je na škodu veci. Rovnako ako vedieť, kedy ktoré gestá môžete použiť a kedy máte radšej v kŕči držať tie ruky pri tele.

Pohľad

Oči dokážu prezradiť mnoho. Nie nadarmo sa hovorí, že sú oknom do duše. Ani v tomto prípade tomu nie je inak. Prirodzené je pozerať sa človeku, s ktorým komunikujete, do očí. Akonáhle niekto pohľadom uhýba, môže to naznačovať viacero možností. Okrem toho, že má dotyčný možno horšiu náladu, môže to tiež znamenať, že debatovať na tému, ktorú ste práve nadhodili, mu nie je príjemné. Keď má však niekto stále odvrátený pohľad, môže to byť tiež signál, že klame alebo niečo skrýva. Nezabudnite však ani na fakt, že pozerať niekomu úpenlivo do očí môže byť pre druhú stranu tiež trošku stresujúce a nepríjemné.

Tón hlasu

Aj z tónu hlasu, akým na vás niekto prehovorí, si môžete urobiť úsudok, ako to s vami myslí. Nenechajte sa oklamať príliš sladkými rečami a jemným tónom hlasu. Častokrát totiž tí najlepší manipulátori na vás môžu prehovoriť práve takto. Vedzte, že človek, ktorý vám niečo rozpráva de facto bez výraznejších emócií, je častokrát úprimnejší, ako prvý spomenutý príklad.

Stále vysmiati

Aj vám sú ľudia, ktorí sú stále až neprirodzene vysmiati, tak trochu podozriví? Ani sa vám nečudujeme. Však kto dokáže mať 24/7 za každých okolností úsmev od ucha k uchu. Dajte si pozor najmä vtedy, ak človek, s ktorým ste sa stretli, disponuje falošným úsmevom. Kútiky pier sú stále v miernom úsmeve. Môže to hovoriť o tom, že je v strese, rozpakoch, ale tiež, že to s vami nemyslí úplne vážne a za úsmevom skrýva svoje nečisté úmysly.

Keď viazne reč

Ak ste niekomu sympatické a vediete rozhovor na akúkoľvek tému, bude snaha na oboch stranách o to, aby ste konverzáciu udržali čo najdlhšie. Nadväzujete z témy na tému, snažíte sa odpovede čo najviac rozviť. Ak ste sa napríklad pri stole ocitli s niekým, kto na vaše otázky odpovedá čo možno najstručnejšie, asi voči vám žiadne extra sympatie neprechováva. Áno, nie, možno - to vám na otázku odpovie naozaj len niekto, kto chce debatu čo najrýchlejšie ukončiť.

Škrabanie po krku

Aj nenápadné gestá vedia veľa povedať. Presne ako v prípade škrabania sa po krku. Ak si človek počas stretnutia alebo rozhovoru s vami začne škrabať krk, s najväčšou pravdepodobnosťou s vami v niečom nesúhlasí. Viac - menej tým odpútava pozornosť a svoj nesúhlas nechce nahlas vyjadriť. Rovnako krčenie ramenami naznačuje, že dotyčný s vami názor nezdieľa alebo vám klame priamo do očí.

Osobný priestor

Každému je snáď jasné, že človek potrebuje svoj osobný priestor a je nevyhnutné mu ho dopriať. Akonáhle sa k vám niekto priblíži viac ako je vhodné, môže vás to priviesť do rozpakov, ale zároveň vám to môže byť veľmi nepríjemné. Krok vzad, vďaka ktorému opäť získate svoju osobnú zónu späť, môže tiež signalizovať nesympatie voči osobe, s ktorou ste sa práve ocitli, alebo vašu potrebu udržať si od nej odstup nielen fyzicky, ale aj psychicky.

Signály tela

Otočený trup či nohy do iného smeru môžu tiež veľa napovedať. Je zjavné, že človek vyzerá akoby bol na odchode. Nesúhlasí s vami a cíti sa nekomfortne. Spôsobili ste to vy alebo len téma ktorú ste momentálne nadhodili? Je fajn byť ohľaduplný a pokiaľ vidíte niektorý z týchto signálov, snažte sa o uvoľnenie atmosféry, ktorá práve vládne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 16:11