Závislosť na partnerovi môže byť pre vás aj pre vzťah zničujúca.pexels
StoryEditor

Priatelia na druhej koľaji, dovidenia záľuby: Tieto signály vám prezradia, či ste závislé na partnerovi

01.12.2023, 07:00
Vzťahy

Každý si tým na začiatku vzťahu prešiel. Pocitom, že svet sa točí len okolo vás dvoch. Že nikto a nič nie je dôležitejšie ako vy dvaja. Stretávanie s priateľmi ste odsunuli na druhú koľaj, pretože nie ste ochotní tráviť čas s nikým iným. Takáto závislosť na partnerovi v začiatkoch vzťahu je aj podľa psychológov považovaná za úplne prirodzenú.

Chcete mať však partnera stále pre seba aj po rokoch známosti? Robíte si program výlučne len s ním a to isté žiadate aj od neho? Prílišná závislosť na partnerovi môže vzťahu, ale aj vám poriadne uškodiť. Ak robíte niektorú z nasledujúcich vecí, je načase sa nad sebou zamyslieť.

Strach zo samoty

Prvým znakom, že ste na partnerovi závislá, je fakt, že s ním zostávate aj napriek tomu, že váš vzťah už dávno nie je tým, čím býval. Vaše vzájomné city ochladli, nezhodujete sa ani v základných názoroch a možno teda viac jemu ako vám prekáža blízkosť toho druhého. Aj napriek tomu v tomto vzťahu zostávate a snažíte sa samy sebe nahovoriť, že je všetko v poriadku. Rozchodu bráni nielen vaša závislosť na partnerovi, ale tiež váš strach zo samoty. Buďte úprimné. Predovšetkým samy k sebe. Bude to síce ťažké, no otvorte s partnerom túto tému a možno obaja uznáte, že ísť každý vlastnou cestou bude tým najlepším riešením pre oboch.

Všetko v poriadku

Cítite sa úplne pod psa, partner vás vytočil, no vy sa aj napriek tomu tvárite, že je všetko v poriadku. Bojíte sa ukázať pravé city len preto, že vám raz pri večeri povedal, že nemá rád hysterické a uplakané ženy? Áno, nikto nechce mať doma hysterku, ktorá robí z komára somára, no aj vy máte nárok na prejavenie svojich citov. Tak pozitívnych, ako aj negatívnych. Zadržiavanie emócii v sebe ešte nikomu nikdy neprospelo. Neberte to ako svoje zlyhanie. Ak partnerovi na vás záleží, určite bude mať pochopenie aj preto, že nebudete vždy a za každých okolností vysmiate a pozitívne naladené.

Dovidenia záľuby

Vaša túžba tráviť s partnerom všetok čas vás dohnala až k tomu, že ste stratili samy seba. Svoje záľuby ste prispôsobili tým jeho. Svoje priateľky ste vymenili za jeho kamarátov. A to aj napriek tomu, že on vás o to nežiadal. Je veľmi dôležité si aj vo vzťahu zachovať vlastnú identitu. Pokiaľ svoje koníčky obmedzíte v začiatkoch, je to prirodzené. No postupne sa k nim vráťte. A tak ako venujte čas partnerovi a spoločným záujmom, ho venujte aj sebe.

Ako povie

Už to nie ste vy. Dokonca aj svoju náladu prispôsobujete tej jeho. Ak je on nahnevaný, je vám trápne, že vy sa cítite v poriadku a šťastné. Preto automaticky nahodíte masku, aby v tejto svoje náladičke náhodou nezostal sám. Zmeníte svoj program z minúty na minútu len preto, že vaša polovička chce ísť práve do kina, hoci vy na tento film vôbec nie ste zvedavé. Dokonca aj vo výbere jedla sa mu s najväčšou radosťou prispôsobíte. Nevadí, že máte chuť na sushi, on má chuť na pizzu, tak bude pizza.

Rozhodovanie

Váš partner je oveľa dominantnejší ako vy. To sa prejavu nielen v jeho názoroch, ale aj v tom, že je zvyknutý rozhodovať nielen o sebe, ale aj o vás. A vy, aj napriek tomu, že možno s rozhodnutím nesúhlasíte, sa aj tak nikdy nepostavíte samy za seba. Je v poriadku vyjadriť nesúhlas. Je v poriadku, že nemusíte vždy zdieľať rovnaký názor a je tiež v poriadku si stáť za tým svojím. Možno nie ste práve asertívny typ, no aspoň v dôležitých veciach sa snažte rozhodovanie nenechávať len na partnerovi.

Na jeho obraz

Z extrovertnej ženy, ktorá má rada spoločnosť, zábavu, umenie a ľudí sa zrazu z jedného dňa na druhý stane žienka domáca. Stane sa? Alebo ju z vás spravil váš partner? Alebo si zrazu samy namýšľate, že vy ste vlastne introvert a jediná spoločnosť, o ktorú máte záujem, je váš muž? Odkedy si radšej pozriete seriál v telke ako zájdete do divadla či do kina? Buďte samy sebou. Častokrát sa ženy takto menia aj napriek tomu, že ich o to partner nežiada. To len ony žijú v mylnej predstave, že keď budú robiť to, čo ich partneri, budú pre nich oveľa viac atraktívne.

Atraktivita

Apropo atraktivita. Neustále si pýtať nejaké komplimenty a uisťovať sa nekonečnými otázkami, či sa mu páčite, či je ten nový účes naozaj taký šik, či v tých nových šatách nie ste príliš tučná a podobne. Verte si. Vyzeráte super a určite si to isté myslí aj on, len vám to proste nepotrebuje hovoriť denne päťkrát. A oblečte si to, na čo máte práve náladu. Nemusí vám to vždy odobriť vaša polovička.

Žiarlivosť

Vy ste nešli s kamoškami do kina a on teraz ide pozerať s kamarátmi futbal do baru. A je problém na stole. Neznesiete, ak si robí program bez vás. Žiarlite na jeho partiu, na jeho záujmy, dokonca na kolegov, s ktorými ide na teambuilding. Zastavte sa. Máte rovnaké možnosti ako on. Len ich nevyužívate. Ak vidíte, že má radosť z toho, že uvidí zápas, na ktorý sa dlho tešil, doprajte mu to a tešte sa spolu s ním. Určite by zareagoval rovnako aj on, ak by videl, že budete mať z ničoho skvelý zážitok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 15:31