Užite si spoločný čas na dovolenke bez hádok.unsplash
StoryEditor

Dovolenka plná hádok? Toto môže byť ich spúšťačom, ale vieme, ako nedorozumeniam predchádzať

05.08.2022, 12:00
Vzťahy

Dovolenkové obdobie všetci očakávajú od chvíle, kedy sa skončí to predošlé. Z chvíľ oddychu a spomienok na dovolenku dokážete čerpať niekoľko dlhých mesiacov, no nie vždy sa vaše predstavy o ideálnom voľne zhodujú s realitou. A to aj napriek tomu, že budete čas tráviť s vašimi najbližšími, budete odbremenené od bežných pracovných a domácich povinností a nebudete musieť takmer nič. Len si užívať chvíle oddychu plnými dúškami.

Ako pri väčšine hádok, aj v tomto prípade je za ne zodpovedná nedostatočná komunikácia. Preto, ak máte ešte pred odchodom na dovolenku nejaké nezrovnalosti, pokúste sa ich čo najskôr vyriešiť a pokiaľ sa niečo objaví počas dovolenky, nečakajte, kým vám pretečie pohár trpezlivosti, ale hovorte hneď.

Pred dovolenkou

Týždeň pred dovolenkou býva vo viacerých domácnostiach doslova šialený. Nielenže nestíhate pracovné povinnosti a máte pocit, že sa to ako na just na vás sype z každej strany, ale ani doma to nie je ideálne. Posledné nákupy krémov na opaľovanie, nenájdený spodný diel plaviek, zabezpečiť polievanie kvetín, nechať si domácnosť ako tak v poriadku, nech vás po príchode nečaká hneď týždňové upratovanie. Toto všetko prispieva k zvýšenej nervozite a niet sa čo čudovať. Aby ste sa vyhli týmto stresom, nenechávajte si všetko na poslednú chvíľu. Krémy, lieky aj plavky si môžete pokojne kúpiť aj mesiac dopredu, rovnako tak pozvať susedu na kávu o čosi skôr ako deň pred odjazdom a vysvetliť jej, ktorá kvetina akú starostlivosť potrebuje. A že máte hlavu ako balón z toho, či niečo nezabudnete zabaliť? No tak zabudnete. Pokiaľ nejdete mimo civilizácie, nie je nič, čo by ste si vo vašej dovolenkovej destinácii nevedeli zakúpiť.

Peniaze

Ak idete na dovolenku, musíte rátať s tým, že miniete o niečo viac, ako ste zvyknutí. Ísť niekam a neustále sa obmedzovať môže viesť k veľkej frustrácii. Ale rozhodne nie je riešením ani míňať viac, ako si môžete dovoliť. Pripravte si rozpočet a snažte sa ho držať. Nemusíte sa predsa stravovať dvakrát denne v reštaurácii, ani nemusíte navštíviť každú turistickú atrakciu, ba dokonca aj pätnásť eurový miešaný drink môžete vymeniť za niečo lacnejšie. Vždy sa dá nájsť aj finančne priateľnejšie riešenie a vy môžete uspokojiť svoje potreby, no zároveň nejesť po návrate z dovolenky týždeň suché rožky, pretože si vybrakujete účet počas dovolenky.

Aktivity na dovolenke

Je úplne normálne, že aj o aktivitách môže mať každý člen domácnosti inú predstavu. Podstatné je, povedať si o nich a dohodnúť sa na kompromise. Kým vy si najlepšie oddýchnete s knihou v ruke na lehátku, váš partner môžno potrebuje trošku viac aktivity. O deťoch ani nehovoriac. Dohodnite sa, že môžete časť dňa tráviť každý podľa svojich predstáv a inokedy zase spoločne jašením sa v mori, stavaním hradov z piesku či výletom. Nech máte spoločné zážitky, no zároveň dobrý pocit z toho, že ste si aj vy oddýchli podľa svojich preferencií.

Viac ľudí

Problém s trávením času nastáva aj v prípade, že ste sa rozhodli ísť na dovolenku s väčšou skupinou ľudí, rodinnými príslušníkmi, alebo priateľmi. A tu rovnako platí: „Sto ľudí, sto chutí“. Je skvelé mať na pláži parťákov, ktorí sa postarajú o zábavu, alebo na večerné posedenie na terase. No neustále prispôsobovanie sa iným a vychádzanie im v ústrety môže skôr či neskôr viesť ku konfliktom. Nechcete za zúčastniť výletu? Pokojne svoju účasť odmietnite, buďte milí, no asertívni. Ani vaše nápady na trávenie času sa nemusia vždy stretnúť s úspechom a majte pre to rovnaké pochopenie.

Dovolenka to nevyrieši

Ak sa chystáte na dovolenku s partnerom s ktorým máte dlhodobé vzťahové problémy nemusí byť ten najlepší nápad. Myslieť si totiž, že na dovolenke to bude iné, je omyl. Samozrejme, že pohoda, skvelé jedlo, počasie a zmena prostredia vám môže pomôcť, ale nech je to pre vás skôr príjemným prekvapením, než nenaplneným očakávaním. A možno je to práve príležitosť otvoriť niektoré témy na neutrálnej pôde a v príjemnej atmosfére vyriešiť a odkomunikovať všetko, čo vás trápi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:25