Odhaliť klamára nemusí byť vždy problém.dreamstime
StoryEditor

Dlhý očný kontakt či výrazné gestá. S týmto manuálom odhalíte každého klamára

11.07.2022, 09:00
Vzťahy

Klamstvá dokážu zatriasť základmi aj tých najpevnejších vzťahov. Lož naštrbí dôveru, no dokáže byť aj poriadne zraňujúca. Kým niektoré klamstvá sú takzvané milosrdné a viac-menej neškodné, iné sú neodpustiteľné a viac než len vážne. Nikto nechce byť klamaný a niekedy by ste si iste priali odhaliť klamára skôr, ako to vo vašom živote zanechá poriadne hlboké stopy.

Výskumníci z amerického Michiganu tentokrát prišli so štúdiou vykonávanou priamo na súde a na základe pozorovania prinášajú manuál, ako odhaliť klamstvo už v jeho zárodku. Kde inde by mohli mať lepšiu vzorku klamárov, ak nie práve na tomto mieste.

Očný kontakt

Chronickí klamári už majú svoje techniky klamania vycibrené do dokonalosti. Málokto ich klamstvám nenaletí a dokonca ani ich reč tela vám nedá jasný signál, že pri pohľade do očí vás zavádza jedna radosť. No práve výmena dlhého očného kontaktu môže byť v tomto prípade ukazovateľom, že si z vás dotyčný robí dobrý deň. To potvrdzuje aj profesorka psychológie zo spomínanej univerzity. Tá sa prikláňa k názoru, že práve dlhý očný kontakt má pôsobiť čo najdôveryhodnejšie, no opak je pravdou. Majte sa však na pozore aj pred tými, ktorí pohľadu neustále uhýbajú, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou tiež niečo skrývajú.

Výrazné gestá

Reč tela častokrát napovie viac, ako by ste si mysleli. No kto ju vie tak dokonale prečítať? Prílišná gestikulácia môže tiež znamenať, že ten, s ktorým práve komunikujete, sa snaží prispôsobiť si skutočnosť podľa toho, ako mu to práve vyhovuje. Tá istá psychologička opisuje, že výraznou gestikuláciou sa klamár snaží lož zakryť. A takéto neprehliadnuteľné sú nielen jeho gestá, ale aj mimika.

Časté pauzy

Nie všetci klamári majú lož v malíčku a najmä tí menej skúsení sa chytajú barličiek, ktoré sú už na prvý pohľad veľmi okaté. Najmä ak nevie povedať jednu súvislú vetu bez toho, aby v nej trikrát nezaváhal, nepoužíval bezvýznamné zvuky ako ehm, hm prípadne si teatrálne niekoľkokrát odkašle. Je to jasný dôkaz toho, že nevie, ako ďalej a len získava čas, ako svoju lož čo najlepšie zakryť. Aj na toto má psychologička pomerne jednoduché vysvetlenie. Tí, ktorí neklamú, používajú jednoduché, no logické slová a slovné spojenia. Neváhajú nad tým, čo majú povedať ani ako. Nepotrebujú čas na vymýšľanie nových stratégií a na vymýšľanie prešpekulovaných lží.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 06:13