Aby prvá dovolenka nebola zároveň poslednou, vopred si ujasnite s partnerom svoje predstavy.pexels
StoryEditor

Čaká vás prvá spoločná dovolenka? Pred odchodom preberte s partnerom tieto témy

17.05.2023, 16:00
Vzťahy

Prvú spoločnú dovolenku ste si iste predstavovali ako z romantického filmu. So všetkým, čo k tomu patrí. Romantika na pláži, dlhé nočné prechádzky, spoločné raňajky, celodenné opaľovanie sa s knihou v ruke, alebo každodenné výlety po okolí. Všetko to znie veľmi krásne a teraz zostáva už len veriť, že sa vaše a partnerove predstavy zhodujú. Alebo aspoň približujú.

Prvá dovolenka je pre vzťah poriadnou skúškou ohňom. Byť na jednom mieste, spolu 24 hodín denne, je niekedy aj pre tie najzamilovanejšie páry okienkom do reality. A aby prvá dovolenka nebola zároveň aj vaša posledná, vopred si upresnite, čo od nej očakávate.

Plážová povaľačka versus aktívny športovec

Aj keď v bežnom živote máte rady aktivity rôzneho typu, dovolenku si predstavujete jednoznačne na plážovom ležadle, v jednej ruke kniha alebo obľúbený dámsky časopis, v druhej ruke drink. A tu nastáva problém. Váš partner si totiž myslel, že rovnako ako doma, aj tu budete svoj čas tráviť aktívne. Ležadlo uvidíte len z výšky padáku alebo spoza volejbalovej siete. Niet sa čo čudovať, že je zrazu prekvapený, keď mu na každú aktivitu poviete nie. Presne toto je ten prípad, o ktorom sa treba vopred porozprávať. Povedzte partnerovi, že na dovolenke chcete skrátka oddychovať, no aby boli naplnené aj jeho predstavy, dohodnite si zdravý kompromis. Napríklad doobeda aktivity, poobede leňošenie. Je tiež v poriadku navrhnúť mu, že ste úplne ok s tým, ak strávi dve hodiny sám na paddleboarde, ak mu to robí radosť, a potom si opäť vymyslíte niečo spoločné.

Platím, platíš, platíme?

Otázka financií síce nie je vždy príjemná téma, no je nevyhnutné ju otvoriť. Ak spolu randíte len krátko, nečakajte, že celú dovolenku bude financovať muž, ktorého sotva poznáte. Pokiaľ s týmto návrhom príde sám, tak to samozrejme môžete prijať, no snažte sa aspoň občas zaplatiť obed v reštaurácii či drink v bare. Ak sa dohodnete, že idete na spoločnú dovolenku a každý si bude hradiť svoju časť, upresnite si, kto má aké finančné možnosti. Nechcete predsa ísť cez svoje limity a následne mať počas dovolenky po celý čas stres, čo budete jesť do konca mesiaca a či budete mať z čoho zaplatiť nájomné. Povedzte si, aký máte rozpočet, aby o ňom vedel aj spoludovolenkujci a snažte sa ho dodržať.

Alkoholové seansy

Alkohol k dovolenke neodmysliteľne patrí. No je otázne, v akej miere ho chcete konzumovať a do akej miery ste ochotné ho tolerovať. Povedzte vášmu priateľovi vopred, čo si o tom myslíte. Vyhnete sa tak zbytočným konfrontáciám a nepríjemnostiam, ktoré by mohli nastať. Pohľad na to, ako ho vidíte niekoľko hodín pri bazénovom bare skúšať všetky miestne drinky nie je asi to, čo vám má utkvieť v predstavách. A môže to byť aj v opačnom prípade. Ani pre vášho priateľa nemusí byť zrovna atraktívny pohľad na to, ako na raňajky, obed aj večeru pijete víno častejšie ako vodu.

Preto tieto rozhovory neodkladajte na potom, ani sa nespoliehajte na to, že bude všetko v poriadku. Komunikácia je kľúčom k spokojnému vzťahu a tiež k prežitiu ideálnej dovolenky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 17:10