Povedzte áno druhému manželstvu. Zvyčajne dopadne lepšie ako prvé.pexels
StoryEditor

Druhé manželstvo? Prečo nie, fakty hovoria, že sú častokrát lepšie ako tie prvé

03.07.2022, 18:00
Vzťahy

Kto už raz podstúpil rozvod, dvakrát si pri ďalšom vzťahu premyslí, či mu všetky naťahovačky a v neposlednom rade emočné vypätie stoja za to, aby do manželského zväzku opätovne vstúpil. Na druhej strane, pri dnešnom trende rozvodovosti, ktorá sa týka v podstate aj mladých ľudí, by bola škoda zostať po zvyšok svojho života osamote. Nádej na lepšie druhé manželstvo však dávajú fakty. Podľa prieskumov sú totiž trvácnejšie a aj šťastnejšie. Takže, niet sa čoho obávať.

Kým prvé manželstvá končia rozvodom až vo viac ako 45% prípadoch, v druhom manželstve to začne škrípať len v 31%. Prečo je to tak?

Skúsenosť nadovšetko

Vo väčšine prípadov sa prvé manželstvo začína po ukončení štúdia. Ak so svojím partnerom dlhodobo randíte, je to ďalší krok, ktorý ide ruka v ruke k osamostatneniu sa. Avšak nedostatok skúseností a tiež sebapoznania môže viesť časom k nespokojnosti, ktorá prirodzene končí rozvodom. V prípade, že sa opäť budete chcieť vydávať, budete pravdepodobne oveľa viac rozumieť tomu, čo od manželstva očakávate a čo už druhýkrát nie ste ochotné akceptovať.

Staré chyby

Aj keď vás to stálo určite mnoho sĺz a nepríjemných zážitkov spojených s nefunkčným vzťahom, presne viete, kde nastali chyby. A máte jedinečnú príležitosť sa im druhýkrát vyvarovať a predchádzať tým istým konfliktom. V prípade, že vstupujete do druhého vzťahu, už to nie je len bezhlavé zamilovanie sa, ale kontrolka, ktorá sa už raz zasvietila, vám nedovolí správať sa iracionálne. Práve naopak. Budete si vedieť logicky rozanalyzovať, či vám daný vzťah stojí za to, alebo nie. Rovnako budete pristupovať k problémom. Kým niektoré hodíte za hlavu, lebo dnes už viete, že nie sú podstatné, niektorým budete dávať oveľa väčšiu váhu.

Priznanie si viny

Každá minca má dve strany a rovnako to funguje aj v prípade pohľadu na rozvod. Určite máte pocit, že ste urobili všetko preto, aby ste váš vzťah zachránili. A možno máte pocit, že aj tých chýb ste vo vzťahu spravili oveľa menej. Časom a bez emócií si však budete vedieť priznať aj vy svoj podiel viny a to vás, ako aj vaše fungovanie v ďalších vzťahoch môže len posunúť.

Viac kompromisov

Ak spoznáte vo svojom živote po nevydarenom manželstve niekoho, s kým sa budete cítiť príjemne a navzájom sa do seba zamilujete, bude to pre vás druhá šanca, ktorú vám život ponúka. Vďačnosť za to, že vám bolo v živote ešte dopriate zažiť skutočnú lásku, vám dá oveľa viac motivácie robiť vo vzťahu kompromisy. Ak vám totiž na niekom skutočne záleží, ste oveľa viac ochotná obetovať aj svoje pohodlie, pretože viete, že vám ten druhý za to stojí.

Komunikácia

Skúsenosti manželských terapeutov hovoria, že keby bolo vo vzťahoch viac, predovšetkým otvorenej komunikácie, nemuseli by končiť rozvodom. Ono púšťať sa do niektorých tém nie je zrovna jednoduché, ale na to, aby bol vzťah funkčný je komunikácia nevyhnutná. Práve toto väčšina párov, ktorí vstúpili do manželstva aj druhýkrát dobre vie a snažia sa vždy odkomunikovať aj tie zdanlivo najbanálnejšie problémy, ktoré však časom môžu nabrať úplne iné rozmery. Preto majú stále čistý stôl.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:45