profimedia
StoryEditor

Žena k láske potrebuje pocit, že je milovaná. Muž obdiv, tvrdí psychológ

12.09.2021, 22:30
Vzťahy
Odborník na partnerské vzťahy prezradil, či majú muži problém s priznaním a vyjadrením svojich citov.

Podľa neho nemajú s tým problém. Taký cholerik plytvá evidentne emóciami kadiaľ chodí. Rovnako tak láskou treštiaci samček vie šikovne verbalizovať dokonca vášne aj city kladné. "Milenky ženatých mužov by mohli rozprávať! Samozrejme aj legálne partnerky na samom začiatku vzťahu, prípadne vo chvíli, keď si u nich ich mužíček potrebuje čosi vyžehliť," vysvetľuje psychológ Petr Šmolka a tým, že pravými majstrami v tom, aké slovíčka a akú intonáciu kedy zvoliť, sú napríklad sobášni podvodníci, ako píše idnes.cz.

Muži: samozrejmosť netreba "rozkecávať"

"Bežný muž si je však skalopevne istý, že jeho žena musí predsa vedieť, ako ju má rád. Tak prečo to ešte nejako zbytočne "rozkecávať" ?!" tvrdí psychológ a dodáva, že ak je priamo položená otázka, či ju miluje, volí občas sebazničujúce kľučky.

"Áno, mám Ťa rád - čo je výrok, po ktorom zvyčajne nasleduje kontrolná otázka, či ju naozaj miluje. Do debaty o rozdieloch medzi milovať a mať rád sa už potom muž radšej ani nezapája. Silnejšie povahy opúšťajú komunikačné polia, tie o niečo slabšie radšej v tej chvíli niečo rozbolí."

"Kecy" sú len pre tých neurotických

Prečo je pre veľa mužov taký problém povedať občas partnerke "milujem ťa," keď ich to nič nestojí a ona to chce počuť? Petr Šmolka má za to, že za mnohé nepochybne môže výchova chlapcov. Chlapci predsa neplačú a pravý muž by sa mal vyjadrovať skôr činmi, než iba slovami. Podobnej masáži sú podľa neho chlapci vystavení nielen doma, kde sa o nich starajú prevažne ženy, ale aj vo verejnom priestore.

"Literatúra, film, televízne inscenácie na strane jednej, a silácke názory rovesníkov na strane druhej potom len dokonávajúc pomyselné dielko skazy. Muž s veľkým M - a kto z nás by ním byť nechcel - je predstavovaný ako chlapisko, za ktorého hovoria jeho činy, päste a priebojnosť. Kým lyrické výlevy sú rezervované pre tých neurotických, ktorých predstaviteľom je oveľa častejšie taký Woody Allen než napríklad Alain Delon alebo Bruce Willis," vysvetľuje psychológ.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 05:18