Jeden z desiatich z nás si práve berie svoj telefón alebo tablet na záchod. Keď výskumníci z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny spravili stery skoro 400 mobilným telefónom, na takmer každom z nich sa skrývali baktérie. Porazte ich! – pravidelne utierajte svoj mobilný telefón či tablet antibakteriálnymi utierkami – neberte si telefón so sebou na záchod!pixabay.com
StoryEditor

Najväčšie zlo: Facebook a mobily

09.01.2017, 15:00
Vzťahy
Autor:
iDnes
Nevera je vždy pre vzťah ťažká skúška. Veľa ľudí vyhlasuje, že by takúto situáciu riešili rázne: "Ak zistím, že si niekde užíva s inou, bez milosti mu zbalím kufre." Alebo: "Keby ma podviedla, tak už nikdy neuvidí deti a ani korunu z mojich peňazí." V skutočnosti to ale zvyčajne takto nefunguje - a je potrebné vymyslieť, ako si zariadiť život "po tom".

Počet prípadov, keď partner neveru odhalí, v poslednej dobe výrazne rastie s tým, ako ľudia používajú mobilné telefóny či inú elektronickú komunikáciu, ku ktorej sa môže ich partner ľahko dostať. "Keď za mnou niekto príde kvôli nevere, skoro vždy v tom hrá úlohu mobil, e-mail, Facebook," popisuje svoju prax doktor Kučera, píše idnes.cz.

Pribúda pritom aj množstvo rôznych špiónskych aplikácií, ktoré sledujú pohyb alebo komunikáciu majiteľa telefónu - ich použitie pritom hraničí so zákonmi na ochranu súkromia. Pre mnoho ľudí je navyše vedomie, že im ten druhý lezie do súkromia horšie, ako prípadná nevera.

"Odporúčam, aby si partneri hneď na začiatku vzťahu nastavili a bez predsudkov dohovorili, ako svoje súkromie chápu: či je elektronická komunikácia privátna alebo či sú otvorení - podľa hesla nemám čo skrývať - ​​a obe strany počítajú s tým, že im partner môže počítač alebo mobil otvoriť. Taká dohoda je ale veľmi krehká a nestretol som sa s tým, že by dlhodobo fungovala bez problémov, "opisuje manželský poradca.

Je jasné, že aj pri dohode na rešpekte súkromia sa môže stať, že človek neodolá - a v takom prípade je na mieste si s partnerom pohovoriť alebo zájsť na poradu s odborníkom, ako túto neistú situáciu vyriešiť tak, aby sa vo vzťahu nezničila dôvera.

Je riešením voľný vzťah?
Aj keď sa môže zdať, že by odpoveďou na problémy spojené s neverou mohla byť vzájomná dohoda na voľnom vzťahu, doktor Kučera to za ideálne riešenie nepovažuje.

"Teoreticky asi existujú voľné vzťahy, ale ja som sa s nimi v praxi nikdy nestretol, a podľa mojej skúsenosti je veľmi málo pravdepodobné, že by to niekomu mohlo fungovať dlhodobo. Partnerom väčšinou začne vadiť, keď vedia, že ten / tá ich má iný vzťah, "popisuje svoju skúsenosť. Na druhú stranu nevylučuje, že by to pre niekoho riešenie byť mohlo.

"Fungovať môže čokoľvek, pokiaľ sa na tom partneri dohodnú," opakuje základné vzťahové pravidlo. "Ja osobne by som však odporúčal, aby ľudia išli do vzťahu s tým, že chcú byť verní. Každý z nás by potom mal byť tolerantnejší v prípade, že sa vo vzťahu objaví nevera, "uzatvára doktor Kučera.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:39