pixabay.com
StoryEditor

Ako to deti zvládnu, závisí najmä od rodičov

23.12.2016, 11:00
Vzťahy
Rozvod, deľba majetku aj detí bezpochyby patria medzi najtraumatizujúcejšie zážitky. Každý sa s nimi vyrovnáva po svojom. Vrátane tých najmenších. Tí však situácii často nerozumejú, o to viac, ak sú ovplyvňovaní negatívnym správaním rodičov.

Psychológ, motivátor a osobný tréner Robert Krause 

Psychika dieťaťa je veľmi citlivá na všetky podnety, o to viac, ak nerozumie zmenám, ktoré sa okolo neho dejú. Dieťa nemá dostatočne vyvinuté kritické myslenie, preto prijíma to, čo vidí, počuje a cíti bež uvažovania. Mať intenzívny vzťah s oboma rodičmi je preň teda veľmi dôležité.

Ako tlmočiť deťom rozvod a to, že mamina s ocinom už spolu nebudú bývať?
Dôležité je, aby aj počas samotného rozvodu mysleli rodičia na to, že ich dieťa vníma, čo sa deje a je preň dôležité, aby tomu rozumelo. Treba, aby sa o zmene životného štýlu dozvedelo od rodičov, nie od niekoho iného. Napríklad: „Dohodli sme sa, že už spolu nebudeme bývať, ale aj naďalej ťa budeme ľúbiť a starať sa o teba.“ Ak dieťa vníma, že bude naďalej milované a že bude mať možnosť byť s obidvomi rodičmi, zvláda túto situáciu omnoho lepšie.

Ako si deti striedať, aby to bolo pre ne prijateľné?
Dôležité je, aby rodičia o dieťa nebojovali. Pre dieťa je dôležité, aby cítilo lásku, a nie nenávisť. Aby nebolo postavené medzi dva tŕne a bolo nútené sa rozhodnúť pre jednu stranu. Najdôležitejšie je vnímať potreby dieťaťa, umožňovať stretnutia s druhým rodičom, nesúdiť a neobviňovať druhého rodiča. Rodičia by v očiach detí mali vytvárať pozitívny vzťah o tom druhom.

Ako sa zmení správanie dieťaťa, ak sa nevie so zmenou vyrovnať?
Môže byť prítomné depresívne naladenie, citová labilita, nenávisť voči rodičom, strata chuti do jedla, bolesť hlavy, porušovanie pravidiel, úteky z domu, uzatvorenie sa, agresia voči sebe, ale aj iným, zvýšená podráždenosť, únava, znížená frustračná tolerancia, atď...

Čo by si rodičia mali zakázať?
Nemali by svoje konflikty riešiť cez deti. Tie by v žiadnom prípade nemali byť súčasťou manipulatívnej hry, ktorá sa často pri rozchodoch vyskytuje.

Takto sa správa dieťa, s ktorým rodičia manipulujú:
- je citovo labilné, smutné, hocičo ho rozplače.
- trpí nechutenstvom, odmieta stravu.
- je trucovité.
- malé deti sa pomočujú, vykrikujú zo sna, majú desivé sny.
- vyhľadávajú miesta a ľudí, ktorí nahrádzajú chýbajúceho rodiča.
- velebia rodiča, ktorý im chýba a zatracujú rodiča, s ktorým žijú.
- utekajú z domu, výrazne sa zmení ich správanie, prospech.

PRÁVA DIEŤAŤA:
- mať oboch rodičov, mamu aj otca.
- mať zdravé výchovné prostredie, kde je láska a istota.
- mať pokojné a šťastné detstvo, lebo práve to je najdôležitejšia časť života, ktorá nás ovplyvňuje po zvyšok nášho života.

Deti potrebujú a ľúbia rovnako mamu aj otca. Ak necítia lásku oboch, ničí ich to! Tie najstrašnejšie prípady sa končia tým, že deti utekajú z domu, skrývajú sa a siahajú si na život! Rodičia neťahajte preto deti do svojich konfliktov a nepoužívajte ich ako nástroj pomsty. Sú to len nevinné obete, ktoré si to nezaslúžia!

Článok bol súčasťou Tabu témy v júnovej Evite 2016.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:46