pixabay.com
StoryEditor

Úloha otca v živote dieťaťa. Je naozaj dôležitou osobou?

19.06.2016, 06:00
Vzťahy
Hodnota a funkcia matky je pre dieťa neodmysliteľná a nevyhnutná. Netreba však zabúdať ani na otca, ktorého absencia vo výchove môže ovplyvniť duševné zdravie detí a tiež ich sociálnu budúcnosť.

Zaujímavé potvrdenia potreby otca pre život a šťastie dieťaťa nedávno priniesli americkí vedci. Matka sa považuje za veľmi dôležitú osobu v živote dieťatka, preto jej množstvo štúdií venovalo zvýšenú pozornosť. Naopak, funkciu otca pri výchove dieťaťa skúmalo podstatne menej štúdií i keď sa automaticky hovorí, že dieťa otca potrebuje.

Vplyv na psychiku i správanie

Význam otca pri výchove dieťaťa si zobrali pod lupu americkí odborníci, ktorí ukázali, že neprítomnosť otca v obdobiach rasti dieťaťa môže viesť k narušeniu sociálnej a behaviorálnej schopnosti v čase, keď budú dospelými. Naznačujú, že z detí, ktoré majú otcov, podieľajúcich sa na ich zdraví a vývoji, môžu vyrásť mladí ľudia menej ohrození depresiou, poruchami správania a tehotenstvom v tínedžerskom veku, ako píše themalaymailonline.com.

Americkí vedci povzbudzujú otcov, aby hrali aktívnu úlohu v detských životoch a podporovali ich zdravie a pohodu svojou prítomnosťou. S dnešným Dňom otcov treba zdôrazniť ich kľúčovú úlohu v živote synov a dcér, mali by sa podieľať na ich rozvoji i vzdelávaní.

Dôležitosť role otca vo vývoji dieťaťa však nie je v žiadnom prípade nový objav, či niečo výnimočné. Autori nedávnej štúdie spozorovali, že deti, ktoré vyrastajú s otcom, podieľajúcim sa na ich živote, zažili neskôr menej symptómov depresie, problémov so správaním a tehotenstvom v mladšom veku. Dokonca rola otca má výhodu aj špeciálne pre predčasne narodené deti, ktoré mali menšie problémy s priberaním.

Vďaka podpore a povzbudení od otca sa naučili mnohé deti lepšie zvládať aj prehru, zatiaľ čo matky sa postarali o ich bezpečnosť a stabilitu. Tí, ktorí sa pravidelne hrajú so svojimi deťmi, ich ochraňujú pred príznakmi úzkosti a pomáhajú rozvíjať ich kreativitu, ako odhalila štúdia.

U malých detí môžu mať otcovia pozitívny vplyv na ich jazykový rozvoj a duševné zdravie. Napríklad štúdia dokázala, že otcovia častejšie používajú nové slová, keď sa prihovárajú dojčatám a malým deťom, čím ich vlastne obohacujú o novú slovnú zásobu. Taktiež podporujú rozvoj harmonickej sociálnej interakcie a sociálnych kompetencií.

Samozrejme, že slobodné matky nemusia mať žiadny dôvod na obavy, keďže chýba mužská prítomnosť. Aj starí rodičia či strýkovia môžu mať rovnaký vplyv na deti za predpokladu, že sa dlhodobo starajú o ich blaho.

Aj keď v minulosti boli otcovia väčšou autoritou ako v súčasnosti a celá rodina ich rešpektovala, jedno sa nezmenilo. Deti otcov jednoducho milujú.

Po celom svete dnes oslavujú Deň otcov. Nezabudnite tomu svojmu povedať jedno veľké ďakujem.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:55