Ženský a mužský mozog pracuje odlišne.pixabay.com
StoryEditor

Je mužský a ženský mozog skutočne odlišný?

10.06.2016, 06:00
Vzťahy
Úder pre „rodovú rovnosť“. Vedecký výskum potvrdil to, čo sa už roky hovorí: "muži sú z Marsu, ženy z Venuše". Mozog muža a ženy pracuje odlišne.

Takmer každý to už zažil. Pri komunikácii so svojou polovičkou sa ho zmocnil neochvejný pocit, že kým vy „točíte o voze, on o koze.“ Nedokážete sa navzájom pochopiť, doťahujete sa o slovíčka celé hodiny a škriepite sa o to, čo ste mysleli alebo nemysleli a ako to on pochopil, respektíve nepochopil. Po nekonečných slovných súbojoch si z celého srdca prajete, aby sa našiel niekto, kto by vedel dešifrovať mužské myšlienkové pochody. Možno vám v tom pomôže výskum, ktorý ako jeden z mála odhalil, čo sa deje v mozgu žien a mužov pri určitej spolupráci. Potvrdilo sa, že obe pohlavia myslia a spolupracujú odlišne.

Aktivita mozgu pri spolupráci

Tím výskumníkov na čele s Allanom Reissom MD, profesorom psychiatrie a behaviorálnych vied a rádiológie v Stanforde, zrealizoval experiment použitím špeciálnej techniky zvanej hyperscannig. Prostredníctvom tejto metódy vedeli pozorovať aktivitu v mozgu súčasne dvoch ľudí, zatiaľ čo sa navzájom ovplyvňovali. Namiesto použitia klasického MRI, ktoré vyžaduje, aby účastníci ležali bez akéhokoľvek pohybu, vedci tentokrát použili infračervenú spektroskopiu alebo NIRS, pri ktorej sú sondy pripojené na hlavu osoby, zaznamenávajúce mozgové funkcie. Účastníci tak môžu sedieť a komunikovať prirodzene medzi sebou.

Každý jeden z 222 účastníkov bol priradený k partnerovi. Páry sa skladali z dvoch mužov, dvoch žien alebo muža a ženy. Každý mal na sebe pripojené sondy NIRS. Páry sedeli pred počítačom, pričom boli oproti sebe. Mali zakázané sa rozprávať, ich úlohou bolo stlačiť tlačidlo, keď kruh na obrazovke počítača zmení farbu. Mali to však spraviť súčasne so svojím partnerom. Po každom pokuse bolo páru povedané, kto z nich reagoval skôr, kto neskôr. Celkovo sa úloha zopakovala približne 40-krát až boli tak blízko, že tlačidlo stlačili takmer v rovnaký čas.

Výsledok ukázal, že páry rovnakého pohlavia zaznamenali podobnú mozgovú aktivitu. Ako uviedol jeden z výskumníkov, zvýšená súdržnosť bola korelovaná s lepším výkonom pri riešení určitej úlohy. Avšak iné to bolo v prípade páru muža a ženy, kde ich mozgová aktivita bola rozdielna. "Nie je to tak, že buď muži alebo ženy lepšie spolupracujú alebo nemôžu navzájom spolupracovať," povedal Reiss. "Skôr je tu len rozdiel v tom, ako spolupracujú."

Štúdia má však niekoľko obmedzení. Neskúma celý mozog a zameriava sa len na jeden druh kooperatívnej úlohy.

Už predchádzajúce štúdie, skúmajúce správanie pri riešení nejakej úlohy zistili, že ženy viac spolupracujú vtedy, keď sú sledované inými ženami a že muži majú tendenciu lepšie participovať na niečom vo veľkých skupinách. Dokonca dvojica mužov môže spolupracovať lepšie ako dvojica žien.

Dopĺňame sa

Viete si predstaviť, že by bolo všetko jasné ako facka? Aj keď mužské a ženské myslenie je iné, práve tieto odlišnosti sa dopĺňajú v bežnom živote. Práve preto, že každý sme iný, mali by sme dva póly svojich schopností navzájom využiť. Muž je lepší v pragmatickom posudzovaní, žena zasa v posudzovaní emočných stavov, vzťahov, rodiny. Každý máme svoje kvality.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 16:32