Aj medzi otcom a dieťaťom je silné puto.pixabay.com
StoryEditor

Matky nemajú silnejšie puto s dieťaťom ako otcovia, tvrdí štúdia

03.05.2016, 06:00
Vzťahy
Hovorí sa, že s dieťaťom sa rodí aj matka. Materské puto je zo všetkých väzieb jedným z najsilnejších. Netreba však zabúdať ani na oteckov.

Matku a dieťa spája nielen psychické, ale aj fyzické puto. Prepojenie matky s dieťaťom sa považuje za večné a veľmi silné. Nič ho nedokáže pretrhnúť. Je však v dnešnej rýchlo meniacej sa spoločnosti dôvod na to domnievať sa, že sú matky vhodnejšie na starostlivosť o svoje deti než otcovia? Niektorí hovoria o nadradenom "materskom inštinkte". Skutočne však tehotenstvo a hormóny vytvárajú silnejšie puto? Vedecké dôkazy tvrdia niečo iné.

Niektorí odborníci argumentujú, že vzťah medzi rodičmi a dieťaťom môže začať už pred narodením, ako píše iflscience.com. Ide o "predpôrodné puto", ktoré sa začína vyvíjať v priebehu tehotenstva. Aj keď tento fakt preukázali mnohé štúdie, problémom je to, že väčšinou boli výskumy vykonané za účasti respondentiek, resp. matiek. A čo otcovia? Hoci nemajú skúsenosť s tehotenstvom, neznamená to, že ich neskoršie vzťahy s deťmi sú ohrozené. Rovnako ako matky, aj oni majú šancu vytvoriť si s dieťatkom silné puto, no rozdiel je v spôsobe, akým sa puto medzi nimi vytvára.

Hormóny rozhodujú

O oxytocíne, hormóne lásky, je známe, že sa uvoľňuje vo veľkom množstve počas pôrodu a dojčenia. Pomáha regulovať väzby medzi matkou a dieťaťom. Stačí, ak si matka dieťatko priloží na hrudník a hladina hormónu sa zvýši. Oxytocín sa u oteckov zvyšuje pri interakcii s bábätkom, keď sa ho dotýkajú, berú ho na ruky, hrajú sa s ním a rozprávajú mu o niečom. Čím viac sa mu otec venuje, tým je puto medzi nimi silnejšie.

Jeden vedecký experiment skúmal schopnosť rodičov rozlíšiť plač ich dieťaťa od iných. Výskum ukázal, že správnosť ich odhadu závisela od toho, koľko času s bábätkom trávili. Nezáležalo od ich pohlavia. Ďalší výskum zistil, že hladiny hormónov u otcov sa zdajú byť ovplyvnené počujúcim krikom svojho dieťaťa, záleží od spôsobu, akým reagovali na plač.

Nemožno povedať s istotou, že by medzi otcom a dieťaťom nebolo rovnaké puto ako medzi matkou a jej dieťaťom. Za dôkaz možno považovať rodičov, ktorí si adoptovali dieťa. Aj keď fázu tehotenstva preskočili, i napriek tomu sú na svoje deti silno naviazaní a spája ich puto.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 17:22