Manželstvo predlžuje život.
StoryEditor

Manželstvo nám predlžuje život, ale pridáva kilá, tvrdia vedci

06.03.2016, 15:00
Vzťahy
Ak zvažujete, či "do toho ísť", alebo nie, aktuálne štúdie českých sociológov vám možno napovedia: ukázali totiž, že vydaté ženy a ženatí muži sú zdravší, spokojnejší a žijú dlhšie.

Navyše menej často podliehajú závislostiam. Jediným mínusom je fakt, že častejšie trpia nadváhou, ako píše idnes.cz.

Vo výskume sa vedci zo Sociologického ústavu AV ČR zamerali na vzťahy medzi rodinným životom a telesným i duševným zdravím. Okrem iného sa ukázalo, že ľudia, ktorí žijú v manželstve, sa dožívajú vyššieho veku - muži až o deväť rokov, ženy o osem. "Vieme, že ženatí muži a vydaté ženy sa vždy tešili dlhšiemu životu ako ich slobodné, rozvedené a ovdovené náprotivky. Zaujímavé ale je, že tieto rozdiely sa v čase menia," hovorí vedúca výskumu Dana Hamplová.

Na začiatku šesťdesiatych rokov predlžovalo manželstvo život asi o tri roky, o tridsať rokov neskôr už ženatí muži "prežívali" slobodných až o deväť rokov. "Od tej doby už ale rozdiely v dožití veku stagnujú a rozhodne sa ďalej neprehlbujú," dodáva sociologička. K dlhšiemu životu podľa nej prispieva hlavne sociálna a emočná opora, ale tiež aj finančná solidarita, ktorá v manželstve funguje.

Všeobecne majú ľudia žijúci v páre výhodu takmer vo všetkých oblastiach týkajúcich sa zdravia. Ak vydaté ženy a ženatí muži ochorejú, majú väčšiu šancu na prežitie a uzdravenie. Menej často trpia depresiami a ďalšími psychickými ťažkosťami a menej často podliehajú závislosti na alkohole a drogách. Ale v jednej oblasti predsa len majú horšie výsledky ako slobodní, rozvedení a vdovci: častejšie trpia nadváhou.

Najviac pijú muži na kôpke, najmenej matky

Vedci skúmali tiež vplyv rodičovstva na náš zdravotný stav. Potvrdili, že rodičovstvo súvisí s kvalitou života hlavne u žien a že bezdetné ženy pijú viac ako matky. "Prekvapivo najväčšiu spotrebu alkoholu ukázali dáta u mužov, ktorí žijú vo vzťahu. Zarazilo nás to, ale ukázalo sa, že to platí aj v iných krajinách," konštatuje Dana Hamplová.

Zdrojové dáta výskumu, ktoré spolufinancovala Grantová agentúra ČR, pochádzajú predovšetkým z vyšetrovania ISSP (International Social Survey Program), čo je dlhodobý medzinárodný výskumný program realizovaný v štyridsiatich krajinách sveta. Štúdie prebiehajú každý rok formou dotazníkov a skúmané témy sa v nich pravidelne opakujú, takže sa výsledky dajú porovnávať medzinárodne aj spätne v čase.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:50