Malé lži môžu vzťahu pomôcť.
StoryEditor

Klamstvá, vďaka ktorým bude váš vzťah šťastnejší

03.03.2016, 05:00
Vzťahy
Dôvera je srdcom každého vzťahu. Niekedy sa však poctivosť nevypláca a malé klamstvá dokážu dokonca problémy medzi partnermi dať do poriadku.

Teória absolútnej úprimnosti vo vzťahu sa nemusí vždy osvedčiť. Klamstvá sa nevyplácajú, ale použiť raz za čas milosrdnú polopravdu vám zaistí domácu pohodu. Niektoré drobné lži nespôsobujú zbytočné pochybnosti a práve naopak, krásne sa počúvajú.

"Máš pravdu" na ukončenie hádky

Menšiu výmenu názorov je niekedy dobré ukončiť vetou, ktorá sa vám nemusí ľahko hovoriť, aj keď s partnerom úplne nesúhlasíte. "Nechať našu obranu v zápale boja sa zdá byť neintuitívne, ale môže to byť veľmi efektívne," uviedla Melody Brooková, autorka knihy The Blame Game. U mnohých môže prejsť výmena názorov k hádke, kde si nakoniec dvaja partneri ubližujú slovami, ktoré nechceli povedať, no "vykĺzli" im z úst. Vetou "Máš pravdu" možno predísť komplikáciám vo vzťahu.

"Vyzeráš skvele", aby sme zabránili nespokojnosti

V tomto prípade nemusíme byť až tak úprimní. „Vyzerám v týchto nohaviciach dobre? Nemám tučné stehná?“ Iná odpoveď, než „vyzeráš dobre“ by mohla partnera raniť, ako píše rd.com. Veľmi záleží na tom, čo si myslí ten druhý, ktorého milujeme. Negatívna odpoveď by dokonca mohla byť škodlivá pre vzťah.

"Milujem ťa viac ako čokoľvek" ako klamná náklonnosť

V nedávnej štúdii výskumník Sean Horan, PhD. z DePaul University vysvetlil túto formu klamstva známu ako klamnú náklonnosť a zistil, že účastníci výskumu vykonávajú falošné láskyplné úkony asi trikrát týždenne. Zatiaľ čo skutočné pocity sú základom, "klamná náklonnosť v skutočnosti môže pomôcť udržiavať vzťah," doplnil Horan.

„Som v poriadku" ako ochrana pred stresom

"Sú chvíle, kedy váš partner naozaj chce vedieť, čo sa deje," píše publicistka Elizabeth Bernstein z Wall Street Journal, ktorá sa zaoberá vzťahovými poblémami. "Niekedy ten druhý potrebuje len pocit istoty." Touto drobnou lžou sa snaží partner ochrániť toho druhého pred stresom.

"Chápem," ako preukázanie hlbokej starostlivosti

"Empatia, schopnosť rozpoznať a zdieľať niekoho iného pocity je najdôležitejšou súčasťou každého vzťahu," tvrdí psychológ Albert Maslow, PhD.

Keď vám partner povie, že ste najúžasnejšia žena na svete, ide o pocit, ktorý nie je ničím nahraditeľný. Rovnako je to aj naopak. Aj keď sú dni, kedy sa pohádate a jeden o druhom si to práve nemyslíte, raz za čas vysloviť túto vetu sa naozaj oplatí. Robí priam zázraky. Veď povedať svojmu manželovi, že je tým najúžasnejším chlapom, akého ste kedy stretla, je to najlepšie, čo môžete. Hneď vyrastie o pár centimetrov. Na druhej strane je to aj pravda. Aspoň v dňoch, keď ste za dobre. A také chvíle si treba užívať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 08:31