Prežije vzťah po tom, čo sa narodí dieťatko? Snímka: flickr.com/emifaulk
StoryEditor

Prežije vzťah po pôrode? Mohol by to predpovedať hormón lásky

20.02.2016, 04:00
Vzťahy
Prežije vzťah aj po tom, čo do rodiny pribudne dieťatko? Podľa výskumu záleží od hladín oxytocínu, známeho ako hormónu lásky.

Podľa vedcov by mohol byť oxytocín prognózou, či nové mamičky a oteckovia zostanú spolu v prvých rokoch života ich dieťaťa, ako píše yahoo.com.

Štúdia zistila súvislosť medzi nízkou hladinou oxytocínu u matky počas tehotenstva a krátko po narodení dieťaťa a pravdepodobnosť, že sa noví rodičia rozvedú, keď ich dieťa dovŕši 2 ½ roka, v závislosti od výsledkov, prezentovaných 29. januára na výročnom zasadnutí Society for Personality and Social Psychology v San Diegu. "Tieto údaje naznačujú, že nižšia hladina oxytocínu u matky je spojená s rizikom rozpadu vzťahov v čase, keď je dieťa batoľa," tvrdí výskumníčka Jennifer Bartzová, psychologička na McGill University v Kanade.

Treba však upozorniť, že tieto výsledky štúdie ešte budú kontrolované. Navyše, počet rozchodov medzi pármi, podrobenými výskumu, bol malý. Napriek tomu odborníci súhlasia, že hormóny môžu skutočne ovplyvniť vzťahy. Spôsobujú zmeny vo vyrovnávaní sa so stresom.

Predikčná schopnosť oxytocínu

Oxytocín je silná molekula, dobre známa pre podporu sociálnych väzieb u zvierat. Výskum aplikovaný na ľuďoch odhalil, že tento hormón ovplyvňuje rodičovské správanie a starostlivosť o potomkov druhých.

V novej štúdii Dr. Bartzová a jej kolegovia zhromažďovali vzorky slín od 341 tehotných žien počas prvého trimestra tehotenstva, v treťom trimestri a potom sedem až deväť týždňov po tom, čo porodili. Po dvoch a pol rokoch ich opäť kontaktovali. Z celkového počtu 188 mamičiek, ktoré boli opätovne podrobené výskumu, boli ešte s pôvodnými partnermi. Sedem žien však už malo za sebou rozchod. (Ostatné boli slobodnými mamičkami alebo až neskôr si našli partnera).

Je zvláštne, že sa páry rozvádzajú v prvých mesiacoch života ich dieťatka, ako tvrdí psychologička. Podľa nej, ak majú problémy vo vzťahu, obvykle sa ich snažia vyriešiť a zachrániť manželstvo minimálne kvôli svojmu dieťatku. Dôvody, prečo sa sedem párov rozviedlo, neboli známe. „Existuje množstvo dôvodov, prečo nemá zmysel zostávať vo vzťahu,“ povedala Bartzová.

Na druhej strane ženy, ktoré sa rozviedli, mali zaznamenanú nižšiu hladinu oxytocínu v prvom trimestri gravidity a v popôrodnom období než ostatné, ktoré zostali so svojimi partnermi. Každý nárast oxytocínu v prvom trimestri zvýšil zároveň nárast šance na prežitie vzťahu približne sedemkrát, ako uviedla odborníčka na základe výskumu. A každý jeden nárast v popôrodnom období spôsobil ešte väčšie zvýšenie šance na pretrvávajúci vzťah – až deväťkrát.

Čo všetko dokáže?

Vysoká hladina oxytocínu spôsobuje, že ľudia sú priateľskejší, vzťahy s opačným pohlavím nadväzujú podstatne lepšie a stres sa u nich prejavuje len výnimočne. Už niekoľko výskumov potvrdilo, že dokáže u človeka vyvolať pocit celkovej pohody. Dokonca, ak sa malým deťom nedostáva materinskej lásky a starostlivosti – majú nižšiu hladinu tohto hormónu. Preto sa správajú k matke, ale aj k ľuďom veľmi nepriateľsky. Rodičovská výchova a dostatočná pozornosť, venovaná dieťaťu, by mohla pomôcť deťom prekonať túto nevraživosť. Osytocín s vytvára počas sexuálneho vzrušenia či v období prudkého zaľúbenia. Je dôležitý hlavne počas i po pôrode. Posilňuje kontrakcie maternice, zvyšuje dolnosť proti bolesti a uvoľňuje myseľ rodiacej ženy. Stačí, ak sa žena len pozrie na svoje dieťa alebo ho počuje plakať, aj vtedy sa vyplavuje množstvo oxytocínu. Po pôrode hormón prispieva k tvorbe a vylučovaniu mlieka a k zbližovaniu matky a dieťaťa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 20:14