StoryEditor

Čisto heterosexuálne ženy neexistujú, ukazuje nová štúdia

09.11.2015, 13:30
Vzťahy
Ženy sú buď bisexuálne, alebo homosexuálne - žiadnu ale nepriťahujú len muži.

Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v americkom časopise Osobnosť a sociálna psychológia. Z experimentov s dobrovoľníčkami vyplynulo, že u väčšiny žien vyvolajú vzrušenie mužské i ženské sexuálne podnety, ako píše idnes.cz. Výnimkou sú ženy deklarujúce sa ako lesby, ktoré viac reagujú na ženské podnety.

Počas experimentu vedci a vedkyne merali fyziologické reakcie u 345 žien na rôzne pornografické materiály. Štúdia prišla k záveru, že ženy, ktoré deklarujú svoju orientáciu ako heterosexuálnu, reagujú napriek tomu vzrušujúco na mužské i ženské sexuálne podnety. Zdá sa teda, že ženská sexualita je zložitá a nedá sa jednoducho zaškatuľkovať do kategórie heterosexuality či homosexuality.

Sexuálna orientácia podľa očí


Podľa Ritche C. Savin-Williamsa, riaditeľa oddelenia vývojovej psychológie a rodového laboratória na Cornell University, je spomínaná štúdia súčasťou komplexnejšieho výskumu zameraného na poznanie ľudskej sexuality.

"Výskum v podstate posudzuje sexuálnu orientáciu podľa očí, či sa zreničky pri určitom podnete rozšíria, alebo nie. To totiž človek nedokáže ovládať. Celý projekt sa vlastne snaží posudzovať sexualitu, bez toho, aby vychádzal z toho, ako ľudia v tomto smere sami seba hodnotia. Ďalším spôsobom je samozrejme meranie genitálneho vzrušenia, ale táto metóda je trochu agresívna," vysvetľuje Savin-Williams pre internetový magazín Vice.

Tlačí na nás spoločnosť


Ľudská sexualita podľa vedcov je a vždy bola fluidná. Až exaktná veda prišla pred dvesto rokmi s potrebou kategorizovať a vymyslela najprv dve možnosti - hetero a homosexualitu. Lenže ľudia sú s ohľadom na to, čo ich vzrušuje, väčšinou do istej miery bisexuálni, myslia si vedci. Niekto je podľa ich záverov viac hetero, niekto viac homo. Striktne hetero a striktne homo jedincov je najmenej. Ale kvôli vplyvu kultúry a spoločnosti, ktorá silne tabuizuje homosexualitu, sa väčšina mužov s bisexuálnymi citmi chová čisto heterosexuálne. Rovnaké je to v prípade žien.

Výsledky aktuálnej štúdie toto zakorenené presvedčenie vyvracia. "Snažíme sa pochopiť, akí sú ľudia naozaj," hovorí psychológ. Vysvetľuje, že jednotlivec svoje "túžby" často definuje nepresne kvôli tlaku spoločnosti. Tento problém sa podľa neho týka najmä mužov, ktorých sexualitou sa psychológ zaoberal v iných štúdiách. Na heterosexuálne ženy, ktoré "to skúsia" príležitostne aj s inou ženou, si totiž spoločnosť už zvykla. Považuje to však za čisto ženský jav.

"Keď ukážeme heterosexuálnym mužom obrázok masturbujúcej ženy, reagujú skutočne ako heterosexuálni muži. Ale potom im ukážeme obrázok masturbujúceho muža a ich zreničky sa tiež trochu roztiahnu," opisuje Savin-Williams. To je podľa neho dôkazom, že ani mužská sexualita sa nedá jednoducho rozškatulkovat. "U mužskej sexuality sú podobné aspekty ako u žien. Na mužov však mieri také množstvo kultúrne zažitých hlúpostí, že aj keď cítia príťažlivosť k iným mužom, nepriznajú to," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 12:53