StoryEditor

Odvrátená tvár zimy. Prečo je láska v chladnom období ťažšia?

25.11.2017, 11:18
Vzťahy
Nerozumiete si s partnerom? Spolu s chladným počasím poriadne ochladli aj vaše vzťahy? Nie je to náhoda.

Udržať vzťah je teraz ťažšie


Na jar a v lete pociťujeme omnoho viac radosti zo života, energie a neskutočnej chuti zamilovať sa a spraviť niečo bláznivé. Potom však prídu dlhé, studené dni a s nimi aj zmena nálady. Letné lásky, rýchle flirty a letmé vzťahy práve toto tmavé obdobie roka neprežijú. Kratšie dni, dlhšie noci a tiež nedostatok denného svetla má na svedomí  zvyšujúci sa počet depresií a smutných nálad. Skúškou prežitia však v tomto období prechádzajú aj vzťahy. Práve v zime by ste mali vyvinúť veľké úsilie, aby ste udržali svoj vzťah s partnerom.

Podľa prieskumu práve počas jesene a zimy rozmýšľajú partneri až dvakrát viac o rozchode ako v inom období, ako píše cosmopolitan.com. Obzvlášť kritické sú hlavne dni pred Vianocami, no ani po Novom roku rozchodov výrazne neubúda. Môže za to intenzita obdobia, ktorú nie každý zvládne, ale na vine ja aj sama matka príroda. "Naše energetické hladiny sú nižšie v chladnom počasí a máme tendenciu byť náladovejší," vysvetľuje klinický psychológ Seth Meyers, PhD. "Oba faktory spôsobujú, že si ľudia medzi sebou ťažšie udržia vzťah."

Ďalší odborník bližšie vysvetľuje, čo s nami deje počas tmavých dní. "Nedostatok slnečného svetla znižuje našu hladinu nálady, ktorú reguluje neurotransmiter serotonín (hormón šťastia)," vysvetľuje terapeut  Barton Goldsmith, PhD.

Ako posilniť krachujúci vzťah?


Matku prírodu neporazíme, no môžete podniknúť potrebné kroky, aby puto medzi nami a partnerom ostalo silné. Goldsmith navrhuje, aby páry často chodievali von a využili minimum slnečného svetla. Aj krátky pobyt na slnku zvýši hladinu serotonínu a tiež vitamínu D. Bláznenie v snehu, posedenie pri krbe, romantická lyžovačka na horách alebo posedenie pri horúcej čokoláde môže byť romantické. Spoločne sa môžete tešiť na vianočné sviatky, presedieť spolu pri zapálených sviečkach a príjemnou hudbou.

S príchodom zimy meníme aj stravovacie návyky a celkovo životný štýl. "Máme prirodzenú tendenciu počas chladných dní konzumovať viac sacharidov, rôznych stimulantov ako kávu alebo alkohol, aby sme si aspoň dočasne posilnili náladu," hovorí nutričná psychologička Julia Rossová, autorka knihy The Mood Cure. "Je to spôsob, ako sa snažíme kompenzovať nedostatok slnka."

Ľahko sa nám to však môže vymknúť spod rúk. Výsledkom sú pribúdajúce kilogramy a nespokojnosť so samým sebou. Cítime sa menej atraktívni a odmietame intímne chvíle so svojim partnerom, čo tiež prispieva k "dusnej atmosfére" vo vzťahu. Do jedálnička by sme mali zaradiť výživné potraviny, ktoré majú na svedomí tiež zvýšenie hladiny serotonínu.  Patrí sem chudý steak, ryba, tvaroh, vajcia, cottage syr, veľa ovocia a zeleniny. Po obede treba dať stop konzumácii sacharidov a uprednostniť skôr potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Ak k tomu pridáte pohyb, budete sa cítiť lepšie a budete mať dostatok energie.

Nedovoľte, aby vás zmeny ročného obdobia odradili. Skôr, než sa nazdáte, bude tu znova jar a svet bude opäť o čosi veselší, slnečnejší a zamilovanejší.

]

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:20