StoryEditor

Prekvapivé zistenie o nevere. Kto podvádza viac?

09.10.2015, 05:00
Vzťahy
Doteraz sa tradovalo, že muži sú neverní viac než ženy. Zrejme vás prekvapí, aká je pravda.

Prieskum, do ktorého sa zapojilo 3000 ľudí zistil, že u žien je podvádzanie pravdepodobnejšie, než u mužov, ako uvádza magazine.foxnews.com. Výskum, zrealizovaný britskou zoznamovacou spoločnosťou Coffee & Company ukázal, že zatiaľ čo 9 percent mužov by bolo schopných podľahnúť pokušeniu a okúsiť zakázané ovocie v podobe nevery s neznámou ženou, ​​až 25 percent respondentiek uviedlo, že by určite mali pomer v prípade, ak by iný muž u nich vzbudil záujem.

Prečo podvádzame?


Podľa prieskumu sú hlavne ženy vo veku od 35 do 40 rokov náchylnejšie na neveru. Mnohé z nich sú ešte v tomto veku bezdetné a túžia po niekom novom, kto by im dal bozk na dobrú noc. To však nie je jediný dôvod. Mnohé z nich sa obzerajú po inej láske, lebo sú nespokojné vo vzťahu. Zanedbávanie, či už fyzické alebo emocionálne, ich nakoniec donúti k nevere. Tie, ktoré zotrvávajú v dlhodobejšom vzťahu s nudným sexom, ktorý si neužívajú, si nájdu niekoho iného, kto by im okorenil každodennú rutinu a vôbec celý život.

Taktiež žena, ktorej city partner podceňuje a neprihliada na ne, či je dokonca vo vzťahu ignorovaná, sa môže uchýliť k tomu najhoršiemu riešeniu, ktoré môže nastať medzi dvoma partnermi. Radšej začne loviť v iných vodách a nájde si niekoho, pre koho bude výnimočná a zaujímavá a bude sa dotyčný o ňu starať.

Podľa webmd.com existuje viacero dôvodov pre neveru, ako je pomsta, nuda, vzrušenie, sexuálna závislosť. Odborníci však hovoria, že zatiaľ čo muži hľadajú u druhého pohlavia viac sexu alebo pozornosti, ženy chcú zaplniť citovú prázdnotu.

"Ženy mi väčšinou hovoria: bola som osamelá a partner bol ďaleko," hovorí rodinný terapeut a odborník na manželstvo Winifred Reilly. "Hovoria, že chcú mať niekoho, kto by sa im pozrel do očí a oni sa znovu cítili sexi."

Biologická antropologička Helen Fisherová upozorňuje, že u mužov je sexuálna motivácia hnacím motorom, prečo svoju partnerku podvedú. Je u nich menej pravdepodobné, že sa do cudzej ženy zamilujú, čo sa však u nežnejšieho pohlavia nedá povedať. Ženy dávajú do mimomanželského pomeru viac citov a emócií, preto to môže prerásť do vážnejšieho vzťahu. Vo vzťahu, v ktorom sú, bývajú nespokojnejšie, preto hľadajú partnera inde, no zaujímavé je, že muži zase bývajú šťastnejší, napriek tomu podvádzajú a hľadajú nové sexuálne vzrušenie. Na druhej strane, záletníci sa do svojej milenky nezamilujú. 

Majú to v génoch?


Odjakživa sa hovorilo, že muži viac podvádzajú, a že je to jednoducho v ich génoch. Vždy boli lovcami, len rozdiel je v tom, že dnes nelovia mamuty, ale ženy. V skutočnosti to však nie je pravda. Podľa Fisherovej sa ženy vždy starali o to, čo budú oni i jej deti jesť, zbierali potravu a spávali s inými mužmi, aby tak získali poistku, že sa tak bude mať vždy kto o nich postarať a pomohol im s výchovou detí.

"Tým, že ženy spávali s mužmi, si  zhromažďovali od nich viac mäsa a iných prostriedkov na prežitie. Taktiež tým mali väčšiu možnosť splodiť deti s väčšou genetickou rozmanitosťou, teda každé by zdedilo niečo iné. Ak by niektoré deti zomreli, iné by žili ďalej," dodala odborníčka.

Zachráňte svoj vzťah


Žiaden vzťah nie je ideálny a prechádza určitými fázami. Zatiaľ čo na začiatku je krásny, partner vám venuje každú svoju pozornosť a stará sa o vás, neskôr sa už môže zmeniť jeho i vaše správanie. Po rokoch spoločného života je si partner istý tým druhým, preto sa už nijakým spôsobom nesnaží vzťah oživiť. Riešiť však tento problém v posteli niekoho cudzieho nie je práve najlepšie. Pracujte na problémoch skôr, než narobíte škody, ktoré by sa už nemuseli dať napraviť. Len približne 15 percent mužov totiž uviedlo, že by neveru svojej partnerke odpustili. Otvorená komunikácia medzi sebou je dobrým spôsobom, ako problém vyriešiť a zmeniť veci k lepšiemu. Vážny rozhovor s mužom, ktorého milujete, vám môže byť proti srsti a nie je to zďaleka také zábavné. Len tak však môžete zachrániť svoj vzťah a poprípade si spoločne zaspomínať, aké to bolo na začiatku. Na to sa určite chytí. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 16:48