Ako sa dá zvládnuť home office s vašou polovičkou?Pexels
StoryEditor

Home office s partnerom: Ako ho zvládnuť bez hádok a ťažkostí?

18.02.2022, 10:00
Vzťahy
Kedysi bola práca z domu raritou, ktorú si nemohli dovoliť všetky povolania. V súčasnosti je však na home office odkázaných čoraz viac ľudí. Ako si s ním efektívne poradiť, keď ho s partnerom musíte zdieľať spoločne?

Za posledné dva roky sa internetom šíri nespočetne veľa rád na tému zvládania home officu. Väčšinou ide o tipy v zmysle – oblečte si slušené oblečenie, vytvorte si stále miesto na prácu, ktoré nie je vašou posteľou, a venujte sa rannej rutine rovnako, akoby ste skutočne išli do práce. Ak sa ale v takejto situácii ocitnete naraz s partnerom, nemusí to byť také jednoduché.

1. Vytvorte si „úradné hodiny“

Základom je zaviesť a zároveň dodržiavať určitý harmonogram. Potrebné je však komunikovať s partnerom o tom, ako bude vyzerať váš aktuálny pracovný deň. Ozrejmite si dôležité úlohy, prípadne telefonáty, ktoré budete musieť absolvovať. Dajte si vedieť v akom časovom rozmedzí potrebujete úplne ticho a pokoj, aby ste sa navzájom nevyrušovali. Môžete si napríklad nalepiť na chladničku štítky so všetkým podstatným, čo vás v ten deň čaká.

2. Oddeľte si pracovné priestory

Ak na to máte u vás doma dostatok priestoru, určite sa rozdeľte. V ideálnom prípade by ani jeden z vás nemal pracovať v kuchyni, pretože tá by mala ostať neutrálnym miestom na oddych. Ak ale nie je na výber, pracujte aj tam, hlavne nezostávajte spolu v rovnakej miestnosti. V niektorých prípadoch nemajú páry ani len túto možnosť, a preto by mali mať prinajmenšom slúchadlá. Nezabúdajte na ohľaduplnosť a skúste si vymedziť konkrétne rohy miestnosti, ktoré budú patriť len vám.

3. Nerozptyľujte sa navzájom

Vaša produktivita pri práci z domu sa môže v porovnaní s kanceláriou trochu zmeniť či dokonca poklesnúť. To je však v poriadku, pretože nik z nás nie je stroj. Ani v priestoroch kancelárie predsa nepracujeme každú jednu chvíľu. S partnerom si tak môžete bez výčitiek dopriať menšiu prestávku od pracovných povinností. Musíte ale rešpektovať jeho pracovný čas a zvyknúť si, že ste momentálne „kolegovia“. Pýtajte sa svojej polovičky, či má chvíľku, namiesto toho, aby ste pojašene vošli do partnerovho pracovného priestoru s instagramovým príspevkom, ktorý vás práve pobavil.

4. Choďte na spoločné obedy alebo prechádzky

Nikto nevraví, že sa od svojej polovičky musíte počas home officu kompletne izolovať. Tešte sa z novonadobudnutého spoločného času, ktorý ste týmto spôsobom získali. Naplánujte si spoločný obed doma alebo v reštaurácii a zažite tak rande uprostred dňa. Práca z domu si častokrát vyžaduje množstvo hodín strávených v sede alebo aj v ľahu na gauči, čo je  oproti tradičnému fungovaniu v kancelárii tiež menej príjemná zmena. Počas voľna preto vybehnite spoločne na krátku prechádku na čerstvom vzduchu.  

5. Ukončite deň

Pravdepodobne jednou z najťažších častí práce na diaľku je nepomer medzi kanceláriou a domovom. Pracovný stres sa zrazu môže odohrávať v rovnakom prostredí, ako súkromné záležitosti. Ak máte ťažký deň, je takmer nemožné nepreniesť si frustráciu z práce napríklad do prípravy spoločnej večere. Ostávate totiž doslova v tej istej miestnosti. Snažte sa preto „vypnúť prácu“ v čase, keď naozaj skončí. Osprchujte sa, prezlečte sa alebo sa choďte prejsť, aby ste vymedzili koniec pracovnej doby. Urobte skrátka hocičo na oddelenie kariéry a vráťte sa do momentu, kedy môžete byť plnohodnotne doma so svojou polovičkou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 23:34