Za čo všetko môžu feromóny?Pexels
StoryEditor

Priťahuje vás niekto, koho ste stretli iba nedávno, a neviete prísť na to, prečo? Možno sú za tým feromóny.

07.02.2023, 07:40
Vzťahy

Zvieratá dokážu o sebe veľa zistiť prostredníctvom feromónov. Strach, agresivita i vzrušenie sa v ich systéme formujú aj cez chemikálie, vďaka ktorým dokážu neverbálne komunikovať. Ako je to teda u ľudí?

Chemikálie so zaujímavým účinkom

Feromón je hormón, ktorý sa vylučuje mimo tela, avšak nie je viditeľný voľným okom. Väčšina hormónov pôsobí vnútorne a má priamy vplyv iba na jednotlivca. Na druhej strane, feromóny sú látky meniace správanie tak, že dokážu pôsobiť na iných ľudí vo vašej blízkosti.

Vylučujú sa prostredníctvom potu a slín – hoci „čuch“ môže byť zavádzajúcim pojmom, keďže tieto chemikálie nemajú zápach. Namiesto toho ich rozpoznávajú špecifické oblasti nosného tkaniva, ktoré potom posielajú správy do mozgu. Príkladom je hormón androsterón, a aj keď sa pripisuje mužom, vo zvýšenej miere je prítomný iba u 10% z celkového počtu. Vylučujú ho nadobličky a ide o niečo ako chemické ružové okuliare – títo muži teda nemusia byť prototypom krásy, no ženy k nim vzhliadajú a srší z nich príťažlivosť.

Príťažlivosť na predaj

Takzvaná láska na prvý pohľad sa pripisuje zhode „vôní“ dvoch jedincov. V opačnom prípade môžu mať feromóny aj odpudivý efekt a dotyčná osoba vás jednoducho nepriťahuje, aj keď ostatné veci vám na nej neprekážajú.

Množstvo produkovaných feromónov závisí aj od genetickej výbavy a životného štýlu. Napriek tomu existuje spôsob ako zvýšiť produkciu feromónov úplne prirodzeným spôsobom, a tým je cvičenie. Pravidelný pohyb a potenie zbaví telo toxínov, čo pomôže vzniku feromónov pri prenikaní do pórov a korienkov vlasov.

Kozmetický priemysel sa taktiež snaží do svojich parfumov zapracovať chemicky vytvorené esencie podobné feromónom. Štúdia z roku 2005 od antropológa Karla Grammera z Viedenskej univerzity priniesla zaujímavé výsledky ohľadom používania lokálnych feromónov. Ide o vône alebo parfumy, ktoré sa dajú aplikovať na pokožku, s cieľom napodobniť účinky prírodných feromónov.

Muži, ktorí využívali „vábiace parfumy“, zaznamenali zlepšenie o 52% v úspešnosti nadviazaných rozhovorov so ženami. Zvýšil sa tiež počet a kvalita prijímaných komplimentov, ako aj frekventovanejšie flirtovanie a celková pozitívna sexuálna odozva žien. V tej istej štúdii ženy po aplikovaní lokálnych feromónov zistili, že boli častejšie pozývané na rande. Úspech v intímnom živote narástol až o 74%, pričom častejšie boli tiež aktivity bez sexuálneho podtónu, napríklad objímanie.

Veríme v seba alebo v chémiu?

Pamela Dalton, kognitívna psychologička z Monellovho centra chemických zmyslov, je voči úlohe feromónov pri intenzite sexuálnej príťažlivosti obozretná. Hormóny, ktoré človek vylučuje, nie sú totiž definované tak jednoznačne ako vo zvieracej ríši. Dodáva ale, že ženy zachytávajú viac signálov ako muži, a to aj kvôli pradávnej potrebe rozmnožovať sa. Venujú pozornosť nielen vonkajšiemu zjavu, no nevedomky aj chemickým procesom.

Účinky „hormónov vo fľaši“ však pripisuje placebo efektu. „Ak vám dám fľašu s nápisom ‚Toto zvýši vašu príťažlivosť‘, zmení to spôsob, akým sa prezentujete,“ hovorí. „Budete sa cítiť sebavedomejšie, možno otvorenejšie. Celá vaša osobnosť by sa mohla zmeniť a v dôsledku toho vás urobí atraktívnejšou. Potom to pripisujete tomu, čo ste si nastriekali na telo pred dvoma hodinami.“ 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 03:22