shutterstock.com
StoryEditor

Pohádate sa niekedy so svojim partnerom? Nevadí, môže to byť prospešné

08.02.2021, 15:00
Vzťahy
Som hádavý typ. Ako nášľapná mína bývam hlavne ráno, napríklad keď nájdem drievko od zmrzliny pri našej manželskej posteli...


Taký malý test som nedobrovoľne podstúpila práve nedávno, keď sme si doma naozaj skočili do vlasov. Spúšťačom bola malichernosť typu odhodená plechovka od pitia na našej kuchynskej linke. Hneď potom, čo sme si vyčítali aj tetu z druhého kolena a v niekoľkých pádoch vyskloňovali slovo rozvod, to prišlo. Vnútorne sme sa zľakli. Báli sme sa, že by sa naše slová mohli naplniť a „problém“ u nás doma mohol byť príčinou rozpadu vzťahu. Pozerali sme sa na seba a obaja sme v tej chvíli pochopili, ako sa vlastne milujeme. Padli sme si okolo krku a zvyšok už asi nemusím detailne rozoberať. Áno, vďaka výmene názorov si môžeme uvedomiť, čo k tomu druhému cítime. V kolobehu všedných dní na to totiž môžeme celkom ľahko zabudnúť.

PRE PARTNERSKÝ VZŤAH môže byť zásadná ďalšia fáza samotnej hádky. Preniesť sa cez svoje ego a povedať: „Áno, v tomto máš pravdu, poďme sa nejako dohodnúť,“ môže byť pre mnohých z nás veľmi zložité. Priznať svoju chybu a hľadať spoločnú cestu z problému von je však ďalším spôsobom, ako puto medzi partnermi ešte viac upevniť. „Ak je výsledkom hádky dohoda, ako situáciu vyriešite, prípadne že ju chcete nejako riešiť, môže to váš vzťah utužiť. Je to lepšie, než keby ste o danej veci nehovorili a dusili svoje pripomienky v sebe,“ tvrdí psychologička. A čo ďalej? Na rad potom prichádza samotné zmierenie. Podľa psychologičky Jardin Kocourek sú dvojice, ktoré po konflikte potrebujú trochu času na upokojenie, ale aj tie, ktoré sa uzmierujú sexom. A kto to pozná, asi dobre vie, ako milostné vyvádzanie po hádke zhruba prebieha. Mne osobne sa vždy vybaví jedna zo záverečných scén filmu Pán a pani Smithovci, keď potom, čo sa Angelina s Bradom skoro zabijú, sa veľmi vášnivo pomilujú. Často počuť vetu: „Poď si skočiť trošku do vlasov, nech sa potom môžeme pekne zmieriť.“ Je pre túto situáciu úplne výstižná!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:50