shutterstock.com
StoryEditor

Nevera očami psychológa. Čo už môžeme považovať za podvádzanie?

04.11.2020, 17:00
Vzťahy
Nie, neobchádzajte tento článok. Je taká častá, že sa pokojne môže týkať aj vás. A dá sa tomu predísť. Čítajte!

Mgr. Zuzana Hradileková, PhD. (45)
Vedie súkromnú Manželskú a predmanželskú poradňu v Bratislave. Zúčastňuje sa na domácich aj zahraničných odborných podujatiach a stážach. Vzdeláva odborníkov v párovej terapii. Venuje sa najmä práci s pármi a s komplexne traumatizovanými klientmi.

Ako často sa s fenoménom nevery stretávate v praxi?
U nás sa výskumy v problematike nevery nerobia. Americkí kolegovia uvádzajú, že percento párov s neverou je niekde medzi 20 – 40 percentami populácie. Za seba môžem povedať, že toto percento je oveľa vyššie. Vždy sa poteším, ak ma osloví pár, ktorý nemá za sebou neveru, no je ich veľmi málo. Z mojej praxe vychádza, že nevera žien a mužov je tak pol na pol. Zaujímavé je, že hlavným uvádzaným dôvodom nevery nie je sexuálna nespokojnosť, ale strata emocionálnej blízkosti vo vzťahu. A na záver výsledok dlhodobého výskumu: za posledných 25 rokov najviac stúpla nevera medzi ľuďmi v dôchodkovom veku.

Čo ľudia všeobecne považujú za neveru?
Klienti skôr hľadajú, čo všetko neverou nie je. V začiatkoch terapie sa nechcú pozrieť na to, že zlyhali a ublížili. Je to podporené aj sociálnym kontextom, v ktorom je nevera prezentovaná ako niečo bežné, ako niečo, čo utužuje vzťah a čo treba tajiť. To je však cesta k rozpadu vzťahu. „Zatloukat, zatloukat, zatloukat“ je stále, bohužiaľ, veľmi populárne. Pritom klamstvá a utajovanie sú pre podvedených horšie ako samotná nevera. Keď podvádzajúci necíti ani ľútosť nad tým, že druhého zranil, možno sa cítil vo vzťahu osamelý a ignorovaný. Myslel si, že ten druhý ho už nemá rád a vnútri už vzťah ukončil. Reakcie po odhalení nevery sú teda preňho prekvapujúce, naozaj si myslel, že partner ho už vôbec nemiluje.

Je vhodné priznať sa s neverou preto, lebo sa jeden z dvojice trápi a má výčitky?
Trápia sa obaja – aj ten čo podvádza, aj podvedený. Úprimnosť je jedinou liečbou a šancou na zmenu, odhalenie nevery môže byť katalyzátorom na takúto zmenu. Iba prijatie toho, že som podviedol a ublížil, mi dáva šancu na to, aby sme zostali spolu. Podvedený má tiež ťažkú úlohu: prijať fakt, že sme sa tak vzdialili, až tam prišiel niekto tretí. Zranení partneri (niekedy aj tí, čo podviedli) sa nevedia pohnúť vpred, kým nemajú kompletnejšie a zmysluplnejšie pochopenie toho, prečo sa nevera stala. Vysvetlenia nevery pomáhajú páru rozhodnúť sa, či chcú vzťah udržať, čo je potrebné zmeniť, alebo či sa majú posunúť vpred tým, že vzťah ukončia. Páry potrebujú mapu na vyliečenie dôvery a intimity. Nestačí iba zvládnuť prvotný dosah nevery. Potrebujú nájsť spôsob, ako udržať emocionálne bezpečie a zredukovať strach z ďalšej nevery. Znovuvybudovanie dôvery je nevyhnutnou podmienkou na to, aby sme mohli odpustiť a pohnúť sa vpred emocionálne, či už spolu alebo oddelene.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 02:03