shutterstock.com
StoryEditor

Dali ste si pauzu? Toto je 12 pravidiel prestávky vo vzťahu

24.09.2020, 14:00
Vzťahy
„Prerušenie hry na vopred stanovený čas slúžiaci na upokojenie, udelenie pokynov hráčom alebo dohovor o nasledujúcej taktike,“ tak znie definícia time-outu počas športového zápasu. Možno sa aj váš vzťah zmenil na taký (dennodenný) zápas a padol návrh na oddychový čas. Aj ten má však svoje prísne pravidlá.

Najskôr si nalejme pohár čistého vína. Odborníci pred pauzovaním varujú: šanca, že vzťahu pomôže, je zhruba 50 na 50. A to sú ešte skôr tie optimistickejšie odhady. Keď už, odporúčajú ho ako posledné východisko predovšetkým párom, ktoré nemôžu byť bez seba, ale spoločne tiež nie, a rozchod je pre nich príliš definitívnym, bolestným riešením. Pričom väčšiu šancu na návrat majú tie, ktoré už niekoľko rokov žijú v spoločnej domácnosti a majú deti. Ak spolu len „chodíte“, putá sa pretrhnú oveľa ľahšie. Aby celý ten riskantný pokus niekam viedol, je potrebné držať sa nasledujúcich dvanástich „pauzových“ prikázaní.

Nebuďte zbabelec
Pauza znamená, že obaja dostanete priestor si veci premyslieť, ujasniť. Nie je to krycí názov pre milosrdný rozchod, o ktorom sa bojíte hovoriť nahlas, pretože nechcete druhému ublížiť. To potom len prejavujete agóniu a v skutočnosti partnera naťahujete na škripec. Každá voda raz stečie dole a až to zbabelé klamstvo vyjde najavo, bude dotyčný vašou neúprimnosťou ranený dvojnásobne.

Nevydierajte
Rozhodne nepoužívajte výrazy typu „pauza“ či „rozvod“ ako donucovacie prostriedky. Nevyhrážajte sa nimi! Pamätajte – kto s čím zaobchádza... Nadpolovičná väčšina páuz končí definitívnym rozchodom. Táto manipulácia by sa vám mohla škaredo vypomstiť.

Identifikujte dôvody
Pozbierajte odvahu a dôstojnosť, posaďte sa spolu k jednému stolu a hľadajte odpoveď na otázku, prečo by vlastne pauza mala byť dobrý nápad, čo od nej očakávate. Pokúste sa byť vecní, neplačte, nevyčítajte. Niekedy sa stane, že už tento úvodný príhovor odhalí riešenie vašich problémov a prestávku až tak potrebovať nebudete. No nespoliehajte sa na to. Ak to máte radi pekne čierne na bielom, pokojne z tejto porady urobte bodový zápis. Na konci potom totiž zase budete takto sedieť a vyhodnocovať, ako sa vám to celé podarilo a na čo ste prišli. Alebo aj nepodarilo a neprišli.

Pauzujte spolu
Žiadne ultimáta. Vysvetľujte, vysvetľujte. Odlúčenie by malo byť výsledkom obojstrannej dohody partnerov. Ak pauzuje len jeden, veľa šancí na budúce fungovanie vzťahu to nemá.

Dajte si termín
V definícii pauzy je jej dočasnosť. „Na neurčito“ nefunguje. Zvážte, koľko času potrebujete, aby ste získali odstup a usporiadali si myšlienky. Odborníci sa zhodujú na minimálne troch mesiacoch. Najdlhšie však pol roka. Ak v pauze zotrvávate aj potom, presunuli ste sa zrejme do kolónky „rozchod“, takže zbohom a koniec.

Kroťte vášne
Dosť často sa stáva, že jeden z partnerov prejavil city k niekomu inému a chce získať oficiálny priestor na preskúmanie svojich pocitov. Na toto pozor! Aj keď sa potom k sebe vrátite, presne z tejto trhliny vznikne čierna diera požierajúca vašu lásku. A tiež – zatiaľ čo vy budete mapovať svoje vášne, môže predsa aj ten druhý niekoho stretnúť a zistiť, že je mu s ňou/ním vlastne fajn.

Prerušte kontakt
Ak spolu bývate, jeden z vás by si mal nájsť na tých pár týždňov iné bývanie. Ďalej platí: žiadne schôdzky, volania, maily, esemesky. Proste nič. Toto pravidlo, samozrejme, nemožno plne dodržať, keď máte deti. V tom prípade sa odporúča obmedziť komunikáciu na prevádzkové záležitosti – kto, čo, kam, kedy a kde. Nasimulujte usporiadanie potomkov po rozvode.

Vysvetlite to deťom
Samozrejme, primerane veku. Najhorším variantom pre všetkých zúčastnených je, že si každý žijete po svojom, no pred deťmi sa tvárite, ako že sa nič nedeje. Myslíte, že sú ešte príliš malé? Hlúpe? Slepé? Nespoznajú to? Omyl, deti majú zabudovaný seizmograf na city, atmosféru v rodine zavetria okamžite. Takže pred nimi nič netajte. Napríklad priznajte, že si už nejaký čas nerozumiete a chvíľu budete žiť každý zvlášť, aby ste si rozmysleli, či chcete byť spolu. Buďte fér, druhého rodiča pred nimi neobviňujte, neosočujte. Zdôraznite, že je to nedorozumenie medzi vami dvoma, že ich stále obaja rovnako milujete.

Odložte rozhodnutia
Nepodávajte žiadosti o rozvod, nesťahujte sa, nemeňte zamestnanie, nepredávajte majetok... Počas pauzy platí: žiadne veľké zmeny! Nikdy neviete, či sa vám o pár týždňov nezmení pohľad na svet.

Stanovte si posteľné zákony
Nie je to populárna téma na partnerský pokec, ale aj tu je potreba vytýčiť hranice. Bude to fuška, pretože v tomto bode sa ani párový poradcovia nezhodnú. Respektíve uznávajú, že ideálny stav je „žiadny sex“. Lenže my v ideálnom svete nežijeme, že áno. Takže takto: pauza nie je príležitosť spať s niekým iným. Keby vám to náhodou „ušlo“, nechajte si to pre seba. Je to váš kiks, vaše zlé svedomie, tak si neuľavujte podelením sa o túto informácie s partnerom. Vyrovnajte sa so svojím zlyhaním sama. Prednášku o prenosných pohlavných chorobách vynecháme, vy predsa viete.

Buďte féroví
Stretli ste počas vzťahovej prestávky niekoho iného a chcete začať nový vzťah? Nečakajte, nezahmlievajte a na férovku sa rozíďte. Nenechajte druhého zbytočne sa snažiť a čakať.

Zhrňte to
Rozhodli ste sa k sebe vrátiť? Skvelé, zdvíhate neutešené štatistiky vzťahových páuz. Ono však nestačí vrátiť sa, musíte svoj time-out aj vyhodnotiť. A to spoločne, zase pri jednom stole. Stále platí, že dvakrát do jednej rieky nevkročíš. Takže toto by už mala byť iná rieka! Zmeny musia byť navrhnuté, obojstranne akceptované a je potrebné na nich pracovať. Inak ste proste len pár týždňov bývali každý inde a o chvíľku sa zas budete dusiť v spoločnej šťave.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. apríl 2024 04:22