shutterstock.com
StoryEditor

Toto je kľúč k dlhému a šťastnému manželstvu. Čo zachráni vzťah?

23.09.2020, 18:30
Vzťahy
Dve obyčajné, no silné slová, dokážu vzťah dostať zo slepej uličky a sú receptom k dlhému a šťastnému manželstvu.

Mnohé manželstvá a vzťahy upadnú časom do stereotypu a partnerská komunikácia viazne. Vytratilo sa vzrušenie a partneri žijú vedľa seba len zo zvyku. Vo vzťahu zažívajú krízu, ktorá často končí najhoršie, ako sa dá. Odlúčením či rozchodom.

Rôzne recepty na dlhé a šťastné manželstvo sú nielen predmetom odborných úvah, ale aj jednoduchých rečí medzi ľuďmi. Rokmi overené postupy "ako na to" sa predávajú z pokolenia na pokolenie, no platia vždy univerzálne? V skutočnosti je to všetko prostejšie než by sme sa nazdávali. Manželstvo sa dá doslova reštartovať, pritom na to nie sú potrebné žiadne drastické zmeny. Čo teda robiť, ak ste sa ocitli v slepej uličke manželstva?

Myslíte si, že kľúčom k dlhotrvajúcemu vzťahu je dostatok lásky, dôvera, vzájomné porozumenie a spoločné záujmy? Podľa amerických vedcov je to niečo iné.

Čarovné slovíčka, ktoré zaženú krízu vo vzťahu


Uznanie a vďaka vo vzťahu pôsobia ako obranný štít proti negatívnymi vplyvom konfliktov. Podľa vedcov z Univerzity v Georgii môže byť vyjadrenie poďakovania jeden z najlepších spôsobov, ako udržať vysokú kvalitu manželstva. Každý potrebuje vedieť, že je oceňovaný a že to, čo robí má zmysel. Bohužiaľ, v súčasnosti na to veľa ľudí zabúda. Čarovné slovíčka "ďakujem ti" majú obrovskú silu a dokážu zachrániť nefungujúci vzťah, ako píše independent.co.uk.

Výskumníci vyspovedali 468 manželských párov. Sledovali a následne analyzovali komunikáciu, postoje a silu ich vzťahov. Zistili, že väčšina párov má medzi sebou nezhody a zlyháva pre financie. Ak prejavili medzi sebou vďačnosť, napriek finančným problémom vydržali. Prejavy vďaky znižujú napätie v rozhovoroch. Partneri sa vďaka tomu na problémy pozerajú z tej pozitívnej stránky.

"Ďakujem" má obrovskú silu a dokáže urobiť veľmi veľa. Aj keď pár zažíva problémy, vďačnosť môže pomôcť vo vzťahu a pozitívne ovplyvniť manželstvo," povedal hlavný autor štúdie Allen Barton, postgraduálny vedecký pracovník v UGA's Center for Family Research pre časopis Osobné vzťahy.

"Zistili sme, že keď páry prežívajú krízu vo vzťahu, vyjadrenie vďačnosti dokáže stlmiť negatívne dopady problémov a konfliktov na manželskú stabilitu," dodal spoluautor štúdie Ted Futris.

"Ďakujem" je teda kľúčom k dlhému a šťastnému manželstvu. Môže znížiť rozvodovosť a posilňovať vzťah medzi dvoma ľuďmi. Na jednej strane je to jednoduchý spôsob, ako zažehnať krízu a zachrániť vzťah, no na druhej, pre mnohých ide o ťažké slovo, ktorého akoby sa báli a málokedy dokázali vysloviť. 

ad

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:37