shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 22 krokov k tomu, aby bol váš vzťah ešte LEPŠÍ

01.07.2020, 17:45
Vzťahy
Možno to stratilo iskru rokmi. Možno tým, že ste v robote zaneprázdnení, že máte deti, že vás prevalcovala rutina. Ak chcete späť hravosť, vášeň, smiech a všetko to, čo ste spolu prežívali, keď ste boli čerstvo zamilovaní, postupujte nasledovne.

Každý týždeň len vy dvaja
Keď sa opýtate starých manželov, ako sa im podarilo prežiť celý život spolu, odpovede sú rôzne, ale jedna sa opakuje. Nikdy sme sa nestratili jeden druhému. Vždy sme si na seba našli čas. Či bola práca, či boli deti, či bolo čokoľvek. Ten čas, ktorý si pre seba rezervujete, nemusí byť výpravný. Môže to byť streda večer, keď si pozriete fi lm, na ktorom sa dohodnete. Môže to byť to, že si v meste dáte spolu kávu. Treba použiť fantáziu, keď sa chce, všetko sa dá. Veď viete.

Konflikty riešte rýchlo a definitívne
A nevyrábajte si zbytočne ďalšie. Naozaj je také hrozné, že po sebe neskladá záchodovú dosku?

V krízach sa rozprávajte
Veľa. Potichu. A pokojne aj na viackrát. Ale nebuďte ticho.

Dávajte najavo lásku aj oporu
Dennodenne. My ľudia vyhľadávame tých, u ktorých nachádzame istotu. Preto je dôležité opakovať slová lásky.

Sex mimo postele
Adrenalínový sex je taký čudný, áno. Tlačiť na pílu len preto, aby sme mohli povedať, že sme mali sex v poli, kde okolo nás chodili kombajny, to je trochu detinské. Ale prečo neodbočiť z hlavnej cesty na vedľajšiu a neskúsiť rýchlovku v aute? Prečo sa pred deťmi na desať minút nezamknúť v kúpeľni a trochu sa jeden druhému nevenovať? Dá sa to.

Robte si sexuálne plány
Je to zábava, ak si celý deň píšete maily a esemesky s predstavami, ako to bude večer u vás vyzerať. Všetci budú na vás vidieť, že máte nejaké tajomstvo, že sa tak čudne usmievate a je super, že sa ten šťastný výraz tváre bude týkať vášho drahého.

Pustite si film plný sexu
Nemusí to byť práve staré oplzlé nemecké porno. Ale mať poruke niečo šteklivé, pri čom sa prebudia aj vaše chúťky, nie je vôbec na škodu. Navyše, mužom sa to páči. Všetkým. A keď to budú zdieľať s vami, páčiť sa im to bude dvojnásobne.

Predohru si užívajte už od rána
Ženy, po ktorých muži túžia a ktoré to s nimi vedia, to vraj robia tak. Že dráždia od rána. Každá svojím spôsobom. Ale večer to potom stojí za to.

Pripravujte si prekvapenia
Keď žena vo filme nakreslí na zrkadlo v kúpeľni rúžom srdce, môže sa to zdať gýčové. Aj keď urobí sendvič v tvare srdca, alebo nakreslí do snehu na aute nejakú srandu. Ale v reálnom živote je to veľmi milé. Usmejete sa. Zahreje vás to pri srdci. A o to ide.

Dotýkajte sa jeden druhého
Urobili v Austrálii taký pokus. Vzali desať párov. Polovica z nich sa počas mesiaca nemala dotknúť jeden druhého, žiadne milé pohladenia, bozky, nič. Druhá polovica naopak. Hádajte, ktoré páry prišli po mesiaci pokusu rozžiarené šťastím... Dotyky netreba podceňovať. Je v nich všetko. Teplo, láska, odovzdanie, podpora, náklonnosť. Mali by byť každodennou výbavou, spolu s objatím a bozkom na dobrú noc.

Plánujte si spoločné výlety
Niekedy sa na ten výlet možno ani nevyberiete. Ale keď spolu strávite pri internete hodinu, vymyslíte si destináciu, hľadáte spoje a skúmate, čo všetko by sa tam dalo zažiť, je to super. Ak máte deti, jeden výlet do roka by ste si mali urobiť bez nich. Aj keď len na jednu noc a aj keď sa len presuniete o 50 kilometrov iným smerom. Dôležité je, aby ste si stále tvorili spomienky a aby ste mali spoločné zážitky.

Hovorte prepáč
Nahlas a zreteľne Dávate tým najavo úctu, svoju zrelosť a ukazujete, že viete priznať svoje nezdary.

Nenúťte sa navzájom robiť veci, ktoré ten druhý nemá rád
Niekto jednoducho nemá rád bazény plné ľudí a verejné kúpaliská. Niekto prosto nevidí zmysel v dvíhaní činiek v posilňovni. Niekto považuje sledovanie seriálu za stratu času. Niekomu sa nechce prplať v záhrade a okopávať zemiaky. Ak veľmi jeden druhého tlačíme do vecí, ktoré máme radi my a ten druhý si ich odtrpí, začne trpieť aj vzťah. Tak si to prosto otočte, keby do niečoho nie veľmi príjemného tlačil on vás. Zle, čo?

Majte radi priateľov toho druhého
Naučte sa to. Hlavne tých, ktorí sú jeho najbližší, z detstva alebo zo školy alebo z roboty. Je jedno, akí sú, pre niečo ich má náš partner rád. Je síce fajn, že z času na čas si s nimi vyjde na pivo alebo zahrať futbal. Oveľa viac sa ráta, keď môže niekedy stráviť čas aj s nimi, aj s vami naraz. Mať všetkých svojich najbližších pokope. Tak s tým nebojujme a majme ich radi. Fakt sa to oplatí.

Odpúšťajte si
A nikdy sa už k hriechu nevracajte. Všetci sme omylní a niekedy sú prešľapy aj väčšie. Ak ich dokážeme spracovať, zmieriť sa s nimi a vieme, že náš život neovplyvnili do takej miery, aby sme ho menili, odpusťme tak naozaj. Nie naoko. Nie tak, že pri každej príležitosti hriech vytiahneme na svetlo božie a budeme sa v ňom stále rýpať...

Jedzte spolu
V Amerike, kde má každý terapeut svojho terapeuta, ľudia nemajú problém vyhľadať pomoc, ak im to vo vzťahu škrípe. Mnohé sedenia neprebiehajú v ambulancii odborníka, ale v reštaurácii. Pri večeri. Pri jedle sa konverzuje. Pri jedle sa nepríjemné veci riešia jednoduchšie, ako keď sedíte na gauči oproti terapeutovi s notesom. Tak to skúste aj vy. Čo najčastejšie spolu jesť. Prax býva taká, že jeden si vezme tanier k telke, druhý k počítaču, každý si robí svoje. Nie, nie. Pekne si prestrite a darujte si čas pri jedle. Zrazu si poviete veci, na ktoré by ste neprišli, keby ste sa tejto chvíľky vzdali.

Urobte niečo nezvyčajné
Vášeň aj romantiku zabíja rutina. Je síce fajn, že spolu chodíte do divadla, ktoré máte radi. Alebo si zajazdíte na motorke. Alebo idete do sauny, lebo vás to oboch zrelaxuje. Ale urobte niečo, čomu pravidelne neholduje ani jeden z vás a bude to váš spoločný zážitok. Vyberte sa na túru. Prihláste sa na kurz francúzštiny a spolu sa učte. Začnite behať a dajte si za cieľ zabehnúť polmaratón, ktorých je teraz viac ako dosť. Alebo si kúpte psa, s ktorým budete chodiť na dlhé prechádzky.

Hra na tri
Pamätáte si na film Skús ma rozosmiať? Nicole Kidman hrala ženu, ktorá si so svojím manželom vymieňala lichôtky a vyznania vždy po troch. Čo najviac na mne zbožňuješ? Musia to byť tri veci. Čo so mnou najradšej robíš? Tri veci. V ktorých situáciách sa ti najviac páčim? Zasa tri. A potom mu to vráťte. A nebojte sa aj intímnych otázok. Ktoré časti môjho tela sú pre teba najviac? Je to zábava, uvidíte. Je možné, že si z toho spravíte taký milý folklór a budete sa spolu smiať dlhé roky.

Tancujte spolu
Jennifer Garner a Ben Affleck nakoniec svoje manželstvo ukončili žiadosťou o rozvod, ale dlhé roky sa snažili a bojovali o to, aby ich rodina ostala pokope. Okrem klasických možností, ako je párová terapia, vyskúšali aj tanec. Pri tanci máte v tele endorfíny z pohybu, máte pocit intimity, lebo ten druhý je veľmi blízko vás. Pri tanci treba dbať na súzvuk, treba sledovať pohyby toho druhého a prispôsobiť sa mu. To všetko je pre dvoch ľudí oveľa silnejší zážitok ako spoločné pozeranie telky. Aj u nás sa rozmáhajú tanečné školy, kde sa páry raz do týždňa učia napríklad argentínske tango, po lekcii si dajú niekde vo vinárni pohár bieleho a sami zisťujú, že kvalita ich vzťahu je úplne iná. A keď nemáte tú možnosť, tancujte spolu doma. Pusťte si obľúbenú muziku, jašte sa, alebo si dajte niečo romantické. Rozhodne to vyskúšajte.

Napíšte príbeh vašej lásky
Je to prácne ako háčkovanie, ale po rokoch budete radi, že máte svoje začiatky na papieri. Je to len pre vás dvoch, takže je úplne jedno, či bude štýl vycibrený. Keď si budete každý maličký detail čítať v čase, keď budete od únavy padať pri deťoch, alebo keď sa vám bude zdať, že puto medzi vami nie je také silné, znovu sa naštartujete. Spoločné spomienky sú základnými kameňmi pevného vzťahu, tak si ich treba pamätať čo najviac.

Oslavujte výročia
Poznám pár, ktorý si vždy 12. decembra vyjde na obed do tej istej reštaurácie. Pred pár rokmi si ešte objednávali aj rovnaké jedlo, ale potom sa vymenili šéfkuchári a moravského vrabca prestali mať v ponuke. Nevadí. Sú tam a spomínajú, ako sa pred rokmi, 12. decembra, práve tam stretli na prvom polorande. Nebola to už úplne pracovná schôdzka, ani úplne oficiálne rande, ale obaja vedeli, že niečo sa rodí. Bol to obed, kde sa obom v bruchách trepotali motýle. A každý rok si ho pripomínajú... Rodičia mojej kamarátky jazdia vždy, keď majú výročie svadby, do Paríža, lebo tam sa zoznámili. Nemusíte to robiť takto veľkolepo, možno stačí ísť sa pozrieť tam, kde ste si povedali áno. Vziať v ten deň deti do kostola, kde vás zosobášili, do reštaurácie, kde ste mali hostinu. Pozerať fotky, video, zohnať kvety, ktoré boli v svadobnej kytici. Urobiť z toho dňa, keď ste sa zoznámili alebo vzali, sviatok, ktorý sa viaže s rituálom. Spoločné zvyky ľudí zbližujú viac, ako si myslíme.

Zaspávajte spolu
Ono sa to vždy nedá, to si nahovárať nebudeme, ale spoločné ukladanie sa na spánok má svoje výhody. Sú dokonca štatistiky, ktoré tvrdia, že čím častejšie dvojica spolu zaspáva, tým menej hrozí riziko nevery. Spoločný spánok v nás buduje intenzívny pocit spokojnosti a intimity, cítime sa naplnení a nie sme náchylní hľadať tieto pocity mimo domu. Pokušeniu neodolajú skôr ľudia, ktorí majú iný biorytmus alebo majú oddelené spálne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 00:53