shutterstock.com
StoryEditor

Svetlá stránka nevery. Takto ženy profitujú z aféry svojho partnera

04.06.2020, 13:00
Vzťahy
Neverte neveru svojho partnera ako vašu prehru. Má totiž i svoj bonus.

Bol vám neverný. Cítite sa zle, ste sklamaná až nahnevaná a "bolí" vás srdce. Človek, ku ktorému ste mali najbližšie Vás podviedol. Dôvera je preč a s ňou aj celý vzťah, ktorý mal svoju budúcnosť. Mal. Ešte predtým, než sa partner takto podlo zachoval. Byť podvedená nie je určite nič príjemné. Napriek tomu však vedci poznajú jeho svetlú stránku.

Rozchod "položil" viac žien ako mužov

Výskum realizovaný Binghamton University v spolupráci s University College v Londýne požiadal 5,705 účastníkov z 96 krajín, aby číselne ohodnotili, ako bolestivo sa cítili po svojom rozchode. Číslo 10 znamená neznesiteľne, a 0 značí, že sa pritom necítili vôbec zle. Odborníci zistili presne to, čo sa predpokladá už dlhé roky, ako píše cosmopolitan.co.uk. Ženy prežívajú rozpady svojich vzťahov oveľa ťažšie ako muži.

Výskum však objasnil aj niečo iné. Žena, ktorá bola podvedená, profituje z aféry svojho partnera. Aj to i napriek tomu, čo sa účastníčky štúdie zhodli na tom, že po nevere svojho partnera boli dlho smutné, sklamané, cítili sa zranene a bojovali s nedôverou v nový vzťah. Jednoducho povedané, celkovo sa cítili veľmi zle. Zrazu na nich nikto doma nečakal a nemali sa s kým porozprávať po ťažkom dni. Na druhej strane, túto nepríjemnú záležitosť "zúročia" i v ďalšom partnerstve, ako potvrdil vedúci štúdie Craig Morris.

Silnejšie a sebavedomejšie

Pri vstupe do nového vzťahu boli ženy opatrnejšie a partnera si vyberali dôkladnejšie. Teraz použili omnoho väčšiu mieru sociálnej inteligencie než skôr z dôvodu, aby bol ich výber čo najlepší. V dlhodobom horizonte väčšina žien popisovala nový vzťah ako spokojnejší. Vďaka tomu, že ich predošlý partner podviedol, sa stali akoby víťazkami s väčším pocitom sebavedomia. Zrejme si to vtedy neuvedomovali, no získali zrazu sebadôveru a istotu. Vedeli, čo skutočne chcú a potrebujú. A to sa premietlo nielen do vzťahov s partnermi, ale do celého života ako takého. Stali sa silnými osobnosťami, ktoré smelo vykročili do nového života aj bez neho.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 07:12