shutterstock.com
StoryEditor

Detská psychiatrička: Deti vidia a cítia viac, ako si myslíme

11.12.2019, 17:00
Vzťahy
Denne sa stretáva s deťmi od 3 do 18 rokov a snažíme sa napraviť to, čo iní pokazili. Nejde o „boliestky“, ale o vážne stavy, keď deti trpia. Býva to osobitne vtedy, keď je vzťah rodičov výrazne narušený, umocnený dlhotrvajúcim rozvodom a porozvodovými prieťahmi. A to je vždy dlhá a ťažká cesta.

Na danú problematiku odpovedá Anna Kováčová-Habovštiaková, detská psychiatrička 

Ako to urobiť, aby deti netrpeli?
Je fakt, že dnes sa tisícky detí musia adaptovať na osobitosti rozpadnutej rodiny a boj s psychickými traumami a dôsledkami na psychiku detí nikdy nie je dopredu vyhratý. Aj keď sa mnohým podarí z neho vyviaznuť bez podstatných následkov, u mnohých rozpad rodiny zapríčiní hlboké poruchy aj na celý život. Práve detskí psychiatri musia konštatovať, že deti rozvodom veľmi trpia, resp. je pre ne stresujúci.
Čo sa odohráva v deťoch, keď pre rozvod trpia?
Situáciu medzi rodičmi vnímajú inštinktívne. Trpia tým, že vidia nezhody. Cítia sa vinné za rozvod rodičov. Niekedy sú akoby „rozdelené napoly“. Neprítomnosť otca vyvoláva v dieťati pocit neistoty, u starších neraz vzburu proti matke. Matky, ktoré zostávajú samotné, trpia tiež vedomými alebo aj nevedomými pocitmi neistoty, čo sa prejavuje úzkosťami, ktoré prenášajú na dieťa, alebo v podobe výchovných deficitov. Včasné upadanie dieťaťa do neistoty spôsobuje, že v dospelom veku bude dotyčný jedinec žiadostivo túžiť po ideálnej bezpečnosti, ktorú nemôže dosiahnuť, a tak zostane infantilným. Adolescent sa zasa často búri proti každej autorite.
Čo spôsobujú rodičia, ktorí pred dieťaťom zhadzujú toho druhého?
Toto konanie je práve to najhoršie. Zhadzovanie iného človeka pred dieťaťom vôbec je jednoducho istou výchovou k pýche a pohŕdavým postojom voči ľuďom. Pýcha je predovšetkým hlúposť a počiatok ďalších nerestí, v čom majú pôvod poruchy správania. Pohŕdanie rodičom je tiež jeden z najspoľahlivejších prostriedkov, ako zruinovať vzťah k ďalším autoritám.

Čo by ste odkázali matkám, ktoré používajú svoje dieťa ako zbraň proti bývalému partnerovi?
Asi toľko, že je to akýmsi ďalším štádiom neblahého feminizmu, ktorý veľmi škodí deťom. Dnešná absencia otcov vo výchove, v rodine, v školstve, je veľkým zlom.
Aké stopy dokáže toto zanechať na jeho duševnom zdraví, postojoch, názoroch a celkovo kvalite vzťahov a života v budúcnosti?
Jeho názory na manželstvo a rodinu môžu zostať zdeformované. Niekedy nebude mať chuť vstúpiť do partnerského vzťahu, resp. bude napodobňovať negatíva v správaní svojich rodičov.
Citácia: Rozvodovosť, v dôsledku jej frekvencie, vytvára dojem, že ide o normálny jav. Nejde!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:47