shutterstock.com
StoryEditor

Súkromný detektív otvorene: Nevera je spravidla len dôsledkom toho, že niečo vo vzťahu nefunguje

18.06.2019, 16:15
Vzťahy
Nevera zraňuje, bolí a ubližuje. So súkromným detektívom Vladimírom Vlčákom sme sa porozprávali o tom, ako zvládajú neveru ženy a muži.

Detektív s dlhoročnou praxou tvrdí, že nie všetky milenky sú potvory a aj „svätec“ môže spraviť chybu. Nevera však môže mať podľa neho pre všetkých zúčastnených šťastný koniec. Každý zdravý človek sa z nej dokáže spamätať a žiť lepšie ako predtým...

Vašou prácou je vo veľkej miere odhaľovať neveru. Je pre vás pátranie po nej určitou rutinou, alebo vás stále dokáže niečo prekvapiť?
Rutina mi nehrozí nikdy. Vždy je to iné. Aj keď spravidla ide o vzťah dvoch osôb, vždy tam panuje akési rozdielne nastavenie. Nájdu sa však prípady, ktoré sa veľmi podobajú, najmä tie jednoduchšie. Vždy sa však objaví prípad, ktorý ma dokáže dokonale prekvapiť. Niekedy sa sám seba pýtam, či aj toto je možné?

Čo vás teda naposledy prekvapilo? Zažili ste nejaký extrémny prípad?
V podstate nevera je viac-menej stále o tom istom... Raritné je, keď sa dozviem, že evanjelický kňaz, ktorý je ženatý, má vzťah so svojou „ovečkou“. My máme preukázať to, že farár, ktorý niečo káže, má aj bokovku. Spomínaný farár je dokonca ochotný kvôli svojmu pomeru opustiť nielen manželský stav, ale aj svoju prácu. Pritom však tvrdí, že dôvody jeho konania sú iné. Toto všetko objaviť, dokázať a zdokumentovať je pomerne náročné. Vtedy si poviem, že moja práca je skutočne pestrá a rozhodne sa pri nej nenudím (smiech).

Osobne sa stretávate so svojimi klientmi. Viete, aké majú postavenie, vzdelanie a vzhľad. Myslíte si, že v otázkach nevery zohráva určitú rolu atraktivita alebo krása?
Neverný môže byť ktokoľvek. Neviem, aké majú ženy kritériá na fešného muža. Niekedy človek pri pohľade na niektoré páry skrátka neverí, čo sympatická žena na danom mužovi vidí. Určite je fyzický vzhľad dôležitý, aby si nás niekto vôbec všimol. To však neznamená, že keď mám peknú partnerku, automaticky bude znamenať, že je neverná. A naopak. Atraktivita je vo vzťahu určite plusom, no nie podmienkou. Videl som aj muža, ktorý mal krásnu partnerku a našiel si inú, ktorá bola oveľa staršia a nie veľmi atraktívna. Skrátka ho na nej niečo zaujalo a bol ochotný rozbiť svoj doterajší život pre ženu, na ktorej cudzí človek nevidí nič zaujímavé. Platí to, samozrejme, aj naopak.

Milenky sú v našej spoločnosti vnímané veľmi negatívne. Sú to potvory, ktoré rozbíjajú rodinu. Keď sa však muž rozhodne podvádzať svoju manželku, tak zrejme aj v ich vzťahu už niečo nie je v poriadku, keďže je o dvoch ľuďoch. Je nevera len dôsledkom toho, že manželstvo skrátka nefunguje tak, ako by malo?
Je to prípad od prípadu a treba na to viac ľudí. Naša spoločnosť stále vníma milenky ako potvory. Ja však tvrdím, že platí: „Kto si bez viny, hoď kameňom.“ Funguje to aj v skutočnom živote. Vari manželia, ktorí s nimi majú pomer, sú svätí? (smiech) „Páči“ sa mi výhovorka niektorých mužov, ktorým neveru dokážeme. Často tvrdia, že práve milenka bola tou, ktorá ich naháňala. Nad tým sa vždy pousmejem. Muž rozhodne nie je chudákom, ktorý pred milenkou nedokáže utiecť. Každý z nás má totiž slobodnú vôľu. Preto vieme povedať aj NIE. Kto však súhlasí s pomerom, rozhodne obeťou nie je. Videl som aj milenky-potvory. Žena, ktorá vie, že muž má malé deti a pomerne fungujúce manželstvo a ona napriek tomu po ňom štartuje, tak to je čudné. Ak ju náhodou aj manželka s deťmi vyhľadá a prosí ju, aby nerozbíjala ich manželstvo a milenka napriek tomu neprestane, tak to podľa mňa potvora je. Toto takisto robia aj muži. Ak vedia, že žena má pomerne fajn vzťah a deti a aj napriek tomu ju lovia a doliezajú len preto, aby si potvrdili imidž lovca, tak to tiež nie je úplne v poriadku. Povedzme, že menej charakterné osoby sa nájdu na oboch stranách.

Mnoho manželstiev je nefunkčných a ľudia spolu existujú len kvôli deťom. Keď po takomto vzťahu nastane nevera, je to v našej spoločnosti naozaj niečo, čo by sme mali odsudzovať?
Ak dôjde k nevere, tak je len dôsledkom nejakého procesu. Nezačalo sa to neverou, ale evidentne daný vzťah či manželstvo neboli dosť silné, prípadne boli oslabené. Keď spolu partneri ani nespia a v lepšom prípade sú skôr kamarátmi, tak sa niekde asi stala chyba. Ťažko sa tam však hľadá vinník. V každom vzťahu sú dvaja ľudia, ktorí na ňom buď pracujú, alebo nie. Samozrejme, ak je niekto vo vzťahu chybný, tak ten druhý môže robiť, čo len chce, ale nedokáže sám takýto vzťah utiahnuť. Pokiaľ sú to však dvaja normálni ľudia, tak sa každý vzťah môže dať zachrániť. Mne sa veľmi páči rituál jedného môjho kamaráta, ktorý máva každý piatok so svojou manželkou rande. Je to úžasná vec. Všetko vypnú, deti dajú do opatery a idú na rande do mesta. Toto by si mali nechať patentovať. Ak dvaja ľudia na svojom vzťahu pracujú, majú veľkú šancu zvládnuť akékoľvek úskalia, ktoré život so sebou prináša.

Ženy reagujú na neveru skôr hystericky, muži si ju potrebujú spracovať vo svojom vnútri. Zaskočili vás niekedy reakcie vašich klientov, keď sa im nevera v živote potvrdila?
Bežná reakcia u žien je tá, že to prežívajú viac citovejšie a je to navonok oveľa viac vidieť. Muži majú problém s egom a priznať si fakt, že majú parohy, je pre nich naozaj veľmi ťažké. Buď sú nahnevaní alebo ponížení. No nie natoľko, aby plakali. Čo ma však prekvapí, je to, že nejaký muž sa dokáže po odhalení nevery zlomiť skôr ženským spôsobom a žena tým mužským. Keď príde dáma, ktorá je chladná a vie niekoľko krokov dopredu, správa sa ako muž, tak tiež si poviem sám pre seba, že keby som bol vo vzťahu s týmto typom ženy, možno by som aj ja z neho utekal. Lebo mať pri sebe namiesto krehkého stvorenia ženu manažérku, ktorá všetko kontroluje, by ma asi nelákalo. Ak má žena pri sebe muža, ktorý je krehký, uplakaný a nemužný, tak takisto chápem, že ju to dlho nebaví. Našťastie, máme sto ľudí a sto chutí. Nájdu sa aj ľudia, ktorým takýto typ partnera môže vyhovovať.

Nevera dokáže nesmierne zničiť sebavedomie podvádzaného. Videli ste aj vzostup a následné šťastie podvádzaného partnera?
Jasné. U zdravého človeka by vždy po prvotnom šoku, depresii a trápení malo prísť nejaké vyrovnanie sa s týmto stresom. Skrátka sa vzchopí a ide ďalej. Netreba chodiť ďaleko. Každý z nás bol niekedy na dne a je prirodzené, že musí ísť ďalej. Nie je nič neobvyklé, ak klienta, ktorý bol zničený a podvádzaný, stretnem s novým partnerom, alebo aj samého, ale vyrovnaného a spokojného. Určite si po tomto precitnutí a prekonaní problémov žije lepšie ako predtým. Na druhej strane, nie je nič výnimočné stretnúť človeka, ktorému sa rozpadol vzťah a on okamžite vhupol do ďalšieho vzťahu a takto to ide stále dokola. Niektorí z nás si skrátka vyberajú nesprávnych partnerov, lebo ešte nestihli spracovať svoje predchádzajúce vzťahy. Niekto môže mať len veľmi zle nastavený spôsob svojho hľadania a vždy si nájde nevhodného druha. Muž, ktorému sa rozpadol vzťah pre nejakú pipinu si môže po celý svoj život hľadať podobné typy a každý vzťah sa mu napokon aj tak rozpadne. Podobné je to aj u žien. Žena, ktorú partner využíval, si potom nachádza podobné typy mužov, ktorí si ju nevážia. Keď jej poradím, že to nie je vhodný typ muža, tak si spomínaná dáma aj tak myslí, že jej nový objav je úžasný. Každý sme strojcom svojho šťastia.

Vy ste s neverou permanentne v spojení. Už len samotná nevera berie čas života práve podvádzanému z dvojice. Mali by byť ľudia fér a konať na rovinu?
Jasné, že áno! V skutočnom živote to však takto asi nikdy fungovať nebude. Veď aj skúsení odborníci radia: „zatloukat, zatloukat, zatloukat“. Keď má človek nejaký vzťah, ktorý považuje za hodnotný, ale stane sa mu, že spácha nejakú nepremyslenú vec, alebo aj premyslenú, a chce sa vrátiť do vzťahu, ktorý má pre neho zmysel, tak asi tomu partnerovi nebude hovoriť o svojom omyle. Nikto v skutočnom živote zrejme nemyslí na to, že inému berie jeho čas. Často sa stane, že je niekto bokovkou očarený, ale to môže po pár mesiacoch pominúť. Nasleduje určité upokojenie a ten, čo bol neverný, sa vráti k partnerovi a k svojmu predchádzajúcemu vzťahu. Máme u nás dosť rozvodov a nefunkčných vzťahov. Ak by to bolo o tom, že nechceme niekoho zdržiavať, tak by to bolo asi ešte horšie. Sociálne siete nám umožňujú šialené komunikácie a aj vďaka tomu je možno nevera dostupnejšia. Napriek tomu verím na kvalitné, úprimné a fungujúce vzťahy s veľkou hodnotou. Stále som v tomto zmysle optimista, lebo verím aj na funkčné partnerstvá bez nevery.

Vašimi klientmi nie sú len známi ľudia či podnikatelia. Ako je to s politikmi? Nie je ich sledovanie u nás pomerne nebezpečné?
Túto otázku som už kedysi dostal. Myslím si, že neverného politika sme dokonca ani nesledovali. Tým však nechcem povedať, že by nemohli byť. Neverný politik je čosi ako otázka korupcie v Slovenskej republike (smiech). Buď si politici dávajú veľký pozor, alebo si ich oficiálna partnerka rozmyslí, či stojí za to takéto partnerstvo rozbiť. Ale, keďže viem, že naši politici sú nesmierne cnostní a dodržiavajú všetky normy správania, slušnosti a morálky, tak sa domnievam, že nevera medzi slovenskými politikmi neexistuje (smiech). Teda, že skutok sa nestal.

V minulosti ste mi spomínali aj vtipnú príhodu s istou nemenovanou slovenskou herečkou, ktorá sa domnievala, že pred jej domom stoja novinári. Ako to bolo v skutočnosti?
Vtipné to skutočne bolo. Známu herečku však radšej menovať nebudem. Sedeli sme v aute na ulici viacero dní a čakali na náš objekt, ktorý sa tam mal dostaviť. Striedali sa autá a ľudia. Naše auto bolo zvyčajne na rovnakom mieste. Dnes to musím brať ako našu chybu, že si nás pri tom niekto všimol. Dotyčná herečka vyšla na ulicu viackrát a aj prešla okolo nás. Priveľmi nás nezaujímala, lebo kvôli nej sme tam nestáli. Jedného dňa prešla okolo so svojím psíkom nenalíčená, ale bolo jasné že si nás všimla. O niekoľko minút nastala zmena – vyšla nalíčená, upravená a sexi oblečená a vynášala smeti veľmi spomalene a aby bola natočená k nášmu autu, v podstate pózovala pre štýlové fotografie. Bolo to humorné, lebo zrejme očakávala, že tieto fotografie budú slúžiť na jej propagáciu (smiech).

Spomínali ste mi, že momentálne máte veľmi spoľahlivých spolupracovníkov. Odhadujem, že predpoklady na detektíva sú podobné vyšetrovateľom. Detektív by mal byť pomerne pokojný a chladnokrvný. Aké sú ďalšie atribúty, ktoré by mal spĺňať?
Mnoho ľudí si myslí, že túto profesiu môžu začať kedykoľvek robiť. Najmä preto, že videli svojho suseda, kedy vyšiel z domu a kedy sa vrátil. Takto to však skutočne nefunguje. Vždy pôsobíme v novom, neznámom prostredí. V krátkom čase musíme spoznať situáciu a nájsť cestu k požadovaným informáciám, často ísť do kontaktu s neznámymi ľuďmi. Preto by to mal byť človek, ktorý má vyššiu dávku odvahy, lebo je potrebná. Musí vedieť získať informácie prirodzeným spôsobom a byť nenápadný v každom prostredí. Musí vedieť zapadnúť a pritom vedieť urobiť veci, ktoré so sebou prinášajú aj určitú mieru rizika. Väčšinou nie rizika fyzického, ale nemal by sa prezradiť. Cieľom je, aby neohrozil výsledok akcie. Musí teda vedieť urobiť netradičné veci. Na druhej strane musí mať dostatok rozumu, aby nerobil nepremyslené akcie. Vedieť zhodnotiť reálnosť situácie. Aj zdanlivo nesplniteľná úloha je možná vďaka tvorivosti. Všetko musí vyzerať prirodzene a nie prvoplánovo. Napríklad to, že niekomu preskakujem plot síce pôsobí nebezpečne, no nebudem to robiť na obed, ale po dôkladnom spoznaní podmienok a v noci. Detektív svoje správanie musí vedieť zdôvodniť pred okolím, vyzerať prirodzene a zapadnúť do prostredia. Alebo to urobiť rýchlo a zbesilo a na danom mieste sa už neobjaviť (smiech).

Osobný názor detektíva na súčasné vzťahy a neveru:
Nikdy ma neprestane udivovať, ako ľudia lipnú na svojom partnerovi, aj keď ich vzťah už dávno (niekedy celé roky) nefunguje. Asi je strach z osamelosti oveľa väčší než trápenie sa s človekom, ktorý ich často podvádza, ubližuje ich duši a niekedy aj telu. Vo všeobecnosti skôr ženy sú tie, ktoré dokážu takto dlhodobo trpieť, ale nie je to nič výnimočné ani medzi mužmi. Samozrejme, často ide aj o ekonomickú závislosť na partnerovi, alebo snahu udržať spoločnú domácnosť kvôli deťom. Vtedy je ťažké niekomu radiť a nájsť naozaj správne rozhodnutia. Ľudské vzťahy majú mnoho podôb a prechádzajú vývojom – veľká láska sa zmení na veľké trápenie, trápenie sa zmení na radosť, pobláznenie sa zmení na nudu... Vždy je však nádej, že nakoniec nájdeme svoje šťastie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:27