mamapixabay.com
StoryEditor

Mama mala pravdu

22.03.2019, 11:00
Vzťahy
Niekedy si to len pomyslíme, niekedy to povieme nahlas. A niekedy to povieme aj jej.

Lebo tak to proste funguje.

Už ste sa asi niekedy prichytili pritom, že ste smerom k svojim deťom hovorili presne tie isté slová, ktoré ste v detstve od mamy počúvali vy... Zaskočilo vás to, možno ste si dali aj panáka, lebo väčšina z nás má naivnú predstavu, že všetko budeme robiť inak. Ale niektoré veci sú nadčasové, zakódované v našej DNA a hlavne, pravdivé. Tak prečo sa im brániť donekonečna?

Pravdivá veta číslo 1:
„Neplač, zlatko, takých ešte bude...“
Samozrejme, keď príde dcéra v sedemnástich s prvým frajerom, nepovieme jej hneď, že pravdepodobne nie je posledný, že je len malá šanca, že s ním prežije celý život. Blahosklonne sledujete, ako si nacvičuje podpis s jeho priezviskom, ako vyberá mená pre ich spoločné deti, ako má vybrané svadobné šaty. Sledujete to a pokojne s niekoľkými balíkmi papierových vreckoviek, čakáte na to, kým túto vetu vyslovíte aj vy... Viete, že tak ako vy kedysi, si vaša dcéra nebude vedieť predstaviť, že by dokázala milovať niekoho iného. Ale viete, že to dokáže. A možno nie raz . Mimochodom, aký by bol váš život, keby ste NAOZAJ ostali so svojou prvou láskou? :-D

Pravdivá veta číslo 2:
„Nechoď nikdy do postele neodlíčená. Pokožka ti to vráti.“
Aj keď to v dvadsiatke nevidíte hneď, pokožka trpí. A keď sa o ňu nestaráte už v mladom veku, vrásky sa vám objavia skôr, ako by sa objavili, keby ste každý večer použili odličovaciu vodu.

Pravdivá veta číslo 3:
„Jeden kúsok torty ti neublíži.“
Koľko dobrých koláčov sme nikdy neokúsili, koľkých dobrých jedál sme sa vzdali len preto, aby sme z 54 kíl schudli na 53 kíl! A pritom stačilo len na druhý deň zjesť viac šalátu, alebo ísť do školy pešo, nie autobusom... Aj to nám mamy hovorili, ale máloktorá z nás si to pamätá. Nepočúvali sme.

Pravdivá veta číslo 4:
„Niektorí muži sú na zábavu, niektorí na život.“
Je to tak, ale na to sme prišli oveľa neskôr. Niektoré dokonca až vtedy, keď sme sa pomýlili, a s tými na zábavu, sme spojili svoje životy...

Pravdivá veta číslo 5:
„Ja by som s tým tetovaním počkala. V štyridsiatke sa ti tá pištoľ na predlaktí, taká sexi zdať nebude...“
Áno. Niektoré z nás si dali rôzne znaky pretetovať, niektoré nosia dlhé rukávy, alebo dlhé nohavice, alebo celé plavky, aby nikto nevidel nepodarené anjelské krídla na krížoch...

Pravdivá veta číslo 6:
„Vezmi si bundu!“
Veď je teplo, však? Tak načo, však? A potom medzi kamošmi trasúc sa od zimy len v tričku... Bundu treba brať vždy. Prosto vždy.

Pravdivá veta číslo 7:
„Nemusíš chodiť všade, kam ťa volajú, nič ti neujde.“
Do vyčerpania sme boli všade, kde sa niečo organizovalo. Aby nám nič neušlo. Čo keď bude najlepšia akcia práve tá, na ktorú neprídete? To by bol prúser Čítať si knižky alebo len tak sedieť doma s mamou a pomáhať jej robiť malinový džem, to môžeme aj keď budeme dospeláci...

Pravdivá veta číslo 8:
„Si veľmi pekné dievča.“
Teda, pokiaľ si nestriháte ofinu do pol čela, neholíte pol hlavy, nefarbíte vlasy na modro, nemaľujete centimetrové linky pod očami, nenechávate polmetrové nechty bez úpravy a neobliekate si o dve čísla väčšie „vrecia“.

Pravdivá veta číšlo 9:
„S tou partičkou by si sa nemala stretávať, nemajú na teba dobrý vplyv.“
Veď viete, ako všetci dopadli. Aj keď nechápete, ako ona mohla vedieť, že tak dopadnú.

Pravdivá veta číslo 10:
„Raz mi za to poďakuješ!“
Je úplne jedno, o čo išlo. Asi o niečo, čo sa nám vôbec nepáčilo. A dnes vieme, že nás zachránila

Pravdivá veta číslo 11:
„Natri sa, lebo sa spáliš na tom kúpalisku.“
:-D :-D :-D

Pravdivá veta číslo 12:
„Keď si raz bude vyberať medzi tebou a ňou, vyhráš, lebo hráš na klavíri a vieš, ktoré opery zložil Bedřich Smetana.“
Tu nešlo celkom o klavír, ani o Bedřicha Smetanu. Ale o to, že v istom veku si muži vyberajú ženy aj podľa toho, čo dokážu dať ich deťom. Preto je každé vzdelanie, každé hobby, každá vedomosť navyše, len devízou.

Pravdivá veta číslo 13:
„Súcit nie je to pravé, čo ťa má motivovať ku vzťahu.“
Lebo inak budete celý život s chlapmi, ktorých treba zachraňovať a nakoniec budete tá, ktorú bude treba zachrániť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:35