pexels.com
StoryEditor

Nevera je jeden z hlavných dôvodov rozpadu vzťahu. Prináša bolesť a sklamanie, ktoré však môžete premôcť

10.01.2022, 16:00
Vzťahy
S témou nevery sa stretávame takmer každý deň. Aj keď dokáže spôsobiť silnú emocionálnu bolesť, nemusí hneď znamenať definitívny koniec. Pozrite sa, čo vo väčšine prípadov spôsobuje neveru, ako je možné ju prežiť a ako zistiť či má vzťah ešte vôbec nejakú šancu na obnovu.

Príčinou môže byť závislosť či životné zmeny

Nie je jasne definované, čo sa považuje za neveru. Či už je to emocionálne spojenie bez fyzickej intimity, online vzťahy či iné. Každý pár si musí sám definovať, čo znamená nevera konkrétne v ich vzťahu. Existuje však mnoho dôvodov, prečo sa takéto záležitosti dejú. K nevere môže dôjsť v šťastných aj problematických vzťahoch. Jeden z faktorov, ktorý môže zapríčiniť neveru je nedostatok náklonnosti či úplná strata vzájomnej starostlivosti. Taktiež sem patrí nerovnováha medzi partnermi či strata komunikácie, ktorá súvisí s emocionálnymi a vzťahovými potrebami. Medzi závažnejšie faktory, ktoré bývajú príčinou nevery, sú napríklad problémy fyzického a duševného zdravia ako zdravotné postihnutie, depresia, úzkosť či bipolárne poruchy. Mnoho párov sa prikloní k nevere ak je jeden z partnerov na niečom závislý či už sú to drogy, alkohol, alebo hazardné hry. K nevere môže dôjsť ak má pár vo vzťahu nevyriešené problémy, nedokáže sa preniesť cez stresové obdobie a rôzne zmeny v životnom štýle, ako napríklad prechod k rodičovstvu.

Dokáže vzťah prežiť neveru?

Ak ste niekedy zažili neveru, určite viete, aké to je. Dozvedieť sa, že vám bol partner neverný nie je vôbec ľahké. Pravdepodobne to bude jedno z vašich najhorších období v živote, najmä ak ste to vôbec nečakali. Príde hnev, bolesť, slzy či depresia. Naopak môžete cítiť hanbu, sklamanie, vinu, rozpaky alebo nedôveru. Je len na vás či sa rozhodnete dať vzťahu ešte šancu a partnerovi odpustíte. Avšak zahojenie takejto záležitosti potrvá a je potrebné, aby ste sa sami rozhodli či chcete opäť partnerovi dôverovať. Samozrejme, bude dôležité, aby ten, kto vás zranil, zobral zodpovednosť za svoje činy a ukázal vám, že mu na vašom vzťahu záleží. Môže teda vzťah prežiť aj po nevere? Mnohí odborníci tvrdia, že ak vzťah prežije neveru, je možné, že bude lepší ako predtým. Takže áno, ak sú obaja partneri ochotní získať a vyťažiť z tejto záležitosti čo najviac, vzťah dokáže prežiť aj neveru.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:22