via REUTERS
StoryEditor

Ukrajinci zasiahli ruský muničný sklad. Úrady po explóziách evakuovali mesto

18.09.2024, 10:56
test

Sklad rakiet, munície a výbušnín

O útoku na muničný sklad píše napríklad telegramový kanál Astra s odvolaním sa na svedectvo miestnych obyvateľov, ktorý rovnako zverejnil nočné zábery, na ktorých sú vidieť a počuť vzdialené explózie a požiare. Podľa štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti z roku 2018 budovalo Rusko v Toropci miesto na skladovanie rakiet, munície a výbušnín, píše Reuters.

Gubernátor regiónu Igor Rudena podľa portálu Meduza uviedol, že oblasť v noci napadli ukrajinské drony a v dôsledku pádu ich trosiek vypukol požiar. Mestská správa medzitým nariadila čiastočnú evakuáciu obyvateľov do susedného mesta, píše ruská služba BBC.

uské ministerstvo obrany informovalo o zostrelení 54 ukrajinských dronov nad piatimi ruskými regiónmi, Tverskú oblasť nespomenulo.

Správa Zapadodvinského okresu Tverskej oblasti neskôr podľa Reuters ohlásila výpadky v dodávkach elektriny. Dôvod neuviedla. Miestne školy prešli na online výučbu. Tento región susedí s okresom, kde leží Toropec. Správy sa zatiaľ nezmieňujú o prípadných obetiach alebo zranených.

Reuters upozorňuje, že niektoré stanice monitorujúce zemetrasenie zaznamenali otrasy, ktoré senzory vyhodnotili ako slabšie zemetrasenie v Tverskej oblasti. Zároveň poznamenáva, že ruskí predstavitelia zriedka zverejňujú plný rozsah škôd spôsobených ukrajinskými útokmi.

 

"Demilitarizácia Ruska"

Kyjev sa k útoku oficiálne neprihlásil. Predtým uviedol, že ukrajinské údery na Rusko sú zamerané na vojenskú, energetickú a dopravnú infraštruktúru, ktorá je kľúčová pre vojnové úsilie Moskvy v jej ťažení na Ukrajine. 

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak dnes na Telegrame zverejnil video, ktoré sa šíri po sociálnych sieťach a má zachytávať zábery explózií v regióne, a sprevádzal ho poznámkou: "Demilitarizácia Ruska je nevyhnutná na ukončenie teroru."

Ukrajina sa ruskej vojenskej agresii bráni už tretím rokom. Inváziu nariadil v roku 2022 ruský prezident Vladimir Putin s argumentom, že treba zabezpečiť "denacifikáciu a demilitarizáciu" susednej krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/test, menuAlias = test, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. september 2024 11:07