Jahodová limonáda
Príprava: 30 minút
Potrebujeme na 2 litre nápoja:
500 g čerstvých jahôd, šťavu z 3 citrónov alebo limetiek, 5 PL medu alebo trstinového cukru, za hrsť lístkov mäty, kocky ľadu, 1 l vody
Postup:
Čerstvé, pekne zrelé jahody umyjeme pod studenou tečúcou vodou, nakrájame a vložíme do misky. Pripravené jahody polejeme medom alebo posypeme cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zamiešame a dáme do chladničky na jednu hodinu odstáť, občas premiešame. Celú misu vyklopíme do dvojlitrovej sklenej karafy, vhodíme niekoľko kociek ladu a zalejeme dobre vychladenou vodou. Pridáme lístky mäty.
Bazová limonáda
Príprava: 20 minút
Potrebujeme na 5 litrov nápoja:
30 veľkých bazových kvetov, 5 l studenej vody, 600 g kryštálového cukru alebo medu, 5 bio citrónov
Postup:
Citróny dobre umyjeme, vytlačíme z nich šťavu a dáme do zohriatej vody. Nakrájame vytlačené citróny a primiešame. Pridáme cukor alebo med anecháme ho vo vode dôkladne rozpustiť. Do studenej cukrovej vody pridáme premyté bazové kvety stonkou nahor, aby sa čo najlepšie vylúhovali. Pohár prikryjeme papierom alebo gázou. Macerujeme na slnečnom mieste 24 až 48 hodín. Nápoj prelejeme cez sitko a gázu. Ak limonádu ešte prevaríme, vydrží nám v chladničke aj päť dní. Podávame s kockami ladu a s bobuľovým ovocím.
Náš tip: Kvety bazy zbierajme, keď nás pútajú prenikavou vôňou a sú v plnom kvete.
Uhorková limonáda
Príprava: 15 minút
Potrebujeme na 2 l nápoja:
1,7 l studenej vody, bio šalátovú uhorku, 3 bio citróny, za hrsť lístkov čerstvej mäty, kocky ľadu, pre sladšiu chuť jablko
Postup:
Umytú uhorku nakrájame na kolieska aj so šupkou a vložíme do nádoby. Pridáme nakrájané kúsky citrónov, lístky mäty, ľadové kocky a zalejeme vodou. Keď nápoj nalejeme do pohára, pridáme dve tri kocky ladu na osvieženie.